Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] Co to za kabelek ??

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Spidi339
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT] Co to za kabelek ??

Post autor: Spidi339 » 27 mar 2014, 19:15

Witam, przy wymianie oleju zauwazylem dopiety jakis kabelek do przewodu wysokiego napiecia wychodzacego z cewki
Oto on
Zdjecie

Wchodzi tu
Zdjecie

[ Dodano: 2014-03-31, 16:42 ]
Dzieki za pomoc...

Slaw_ek

Post autor: Slaw_ek » 07 lip 2014, 19:59

Cześć, podłączę sie z pytaniem bo od 2 dni tez stalem się posiadaczem B4 2.0 ABT i mam podobną zagwozdkę, jeden z kabli sobie wisi luźno w komorze silnika
patrząc od przodu jest to z prawej strony kabelek wychodzi z wiązki gdzie drugi idzie do czujnika w chłodnicy...
foto

Awatar użytkownika
LUPO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: Co to za kabelek ??

Post autor: LUPO » 07 lip 2014, 21:37

Spidi339 pisze:Witam, przy wymianie oleju zauwazylem dopiety jakis kabelek do przewodu wysokiego napiecia wychodzacego z cewki
Oto on
Zdjecie

Wchodzi tu
Zdjecie

Dzieki za pomoc...
jeżeli się nie mylę to daje niby impuls na obrotomierz,ale proszę mnie poprawić jak nie mam racji

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 08 lip 2014, 10:15

Slaw_ek pisze:Cześć, podłączę sie z pytaniem bo od 2 dni tez stalem się posiadaczem B4 2.0 ABT i mam podobną zagwozdkę, jeden z kabli sobie wisi luźno w komorze silnika
patrząc od przodu jest to z prawej strony kabelek wychodzi z wiązki gdzie drugi idzie do czujnika w chłodnicy...
foto
Ktoś pewnie zrobił sobie ręczne włączanie wentylatora. Zamiast wymienić czujnik na chłodnicy na nowy albo ogarnąć wskaźnik desce po pewnie pokazywało za dużą temperaturę.
Spidi339 pisze:Witam, przy wymianie oleju zauwazylem dopiety jakis kabelek do przewodu wysokiego napiecia wychodzacego z cewki
Oto on
Zdjecie

Wchodzi tu
Zdjecie

Dzieki za pomoc...
To jest sygnał obrotów to sterownika gazu aby gaz nie był podawany gdy silnik nie pracuje. Można to podłączyć tak albo podłączyć do zacisku cewki.

Slaw_ek

Post autor: Slaw_ek » 08 lip 2014, 20:59

aldi pisze:
Slaw_ek pisze:Cześć, podłączę sie z pytaniem bo od 2 dni tez stalem się posiadaczem B4 2.0 ABT i mam podobną zagwozdkę, jeden z kabli sobie wisi luźno w komorze silnika
foto
Ktoś pewnie zrobił sobie ręczne włączanie wentylatora. Zamiast wymienić czujnik na chłodnicy na nowy albo ogarnąć wskaźnik desce po pewnie pokazywało za dużą temperaturę.
Dzięki za namiar.

Już ogarnąłem , sprawa po dokładnych oględzinach okazała się banalną. Okazało się , że ten zwisający był drugim idącym od czujnika temperatury w chłodnicy, który wyrwał się z gumowego peszla (osłonki), kable już połączone, wentylator w wysokiej temperaturze się włącza(czyli czujnik OK), a na dniach zmienię cały kabel od czujnika na nowy po obecny poskładany jest z kilku kawałków i poskręcany oraz zaizolowany byle jak.

W międzyczasie po doczytaniu przyczyn i manuali na forum wyciągnąłem zegary bez zdejmowania kierownicy, pozmieniałem żarówki w zegarach i dokręciłem wskaźnik temperatury, bo broił mi wskazaniami, a teraz już działa ciągle bez przerw i skoków temperatury a podświetlenie jest wreszcie jednolite.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl