Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B4 2,3 NG] jak ustawić zapłon

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
bybus1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2,3 NG] jak ustawić zapłon

Post autor: bybus1 » 14 paź 2007, 20:19

Witam serdecznie. Mam pytanie do kolegów jak dobrze ustawić zapłon w NG.
Jeżeli sam sobie z tym nie poradzę tooddam do mechanika, tylko powiedzcie na co zwrócić uwagę żeby mnie nie wykołował lub czegoś nie spieprzył. Z góry serdeczne dzięki

[ Dodano: 2007-10-14, 20:20 ]
Jeżeli temat już był to sory ale nie znalazłem

Awatar użytkownika
Byk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Byk » 15 paź 2007, 20:36

bybus1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bybus1 » 15 paź 2007, 21:22

sory Byk ale z tego forum to nic konkretnego sie nie doczytam. a tak wogóle to na stroboskop to wydaje mi się że można ustawić zapłon jak auto jest (prawie) nowe a te nasze to każde jest już w jakimś stopniu wytłuczone i coś tam zawsze jest trochę wygiełdane i dla tego na lampę nie da rady.po prostu jakieś uhybienia już są i tyle. nikt nie ma audi 80 z przebiegiem do 100tyś a powiem więcej przeważnie wszystkie mają ponad 200(może z jakimiś wyjątkami) i ja myślę że zapłon to jednak na słuch w starych autach ale lepiej jak to jednak zrobi ktoś z doświadczeniem. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jasiu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jasiu » 15 paź 2007, 21:59

Witam.
Pozwolę nie zgodzić się z Tobą.
Na ucho to Chłop w szpitalu zmarł!
Wartość nastawcza zapłonu dla silnika NG to 15 stopni przed górnym martwym punktem z dokładnością do 1 stopnia.
Jak można ustawić to na oko czy ucho?
Te czasy już minęły,potrzebna jest lampa stroboskopowa i troszkę umiejętności,znajomości tematu.
Nieprawidłowe ustawienie zapłonu ma wpływ na nadmierne zużycie silnika, paliwa,brak osiągów i itp.
Znaki na kole zamachowym - podziałka w stopniach.
Jasiu.

bybus1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bybus1 » 16 paź 2007, 18:02

Witam. Ja się sam do tego nie zabieram ale moim zdaniem w starym aucie po ustawieniu na stroboskop też idealnie nie bedzie. Potem trzeba korygować korygować korygować aż w końcu się trafi. Trochę jestem w temacie bo wekendami pracuję w warsztacie i bardzo często klient na drugi dzień wraca aby znów ustawić zapłon bo mówi że np: gorzej idzie itd, itp. A tak na marginesie to może ktoś wie gdzie w podlaskim tak cudownie ustawiają zapłony w NG, naprawdę chętnie bym skorzystał i się przekonał jak to jest naprawdę bo i tak przed zimą muszę posprawdzać auto wymienić WN itd. pozdrawiam

Miro1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Miro1 » 03 paź 2008, 20:05

Mam pytanie do kolegów (bo szukalem i jakoś nie znalazłem) jak prawidłowo wyregulować zapłon w ABT (94 r LPG Bingo M) dzięki pewnie dużo było na ten temat ale jakoś konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl