Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 E ] Kłopoty z odpalaniem rozrusznik

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fabio86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 E ] Kłopoty z odpalaniem rozrusznik

Post autor: fabio86 » 02 lip 2008, 19:48

Witam.

Wiem ze na temat rozruszników było dużo ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Postanowiłem założyć nowy wątek.. bo sprawa jest naprawdę niecierpiąca zwłoki:/

Otóż :

jakiś czas temu jechałem sobie gdzieś tam i zatrzymałem sie na stacji... po czym jak chciałem odj4echac nie mogłem go odpalić... myslałem ze to może stacyjka mi sie posypała znowu...więć podłączyłem jak mi kiedys mechanior pokazywał kabelek do rozrusznika i podpiąłem od styk tego cienszego kabelka a drugi do plusa do aku. i odpalał na kabelki bez problemu... po czym znowu odpalał normalnie.... zauwazyłem ze ten styk strasznie zalany olejem jest wiec pomyslałem ze moze nie łaczy i dlatego nie odpala, przeczysciłem więc na szybko troszke włozyłem i działało jak ta lala. a dzis przed jutrzejsza trasa postanowiłem ze przeczyszcze to ładnie solidnie... no i niestety po przeczyszczeniu załozyłem kabelek i samochód nie odpala w ogóle. Dzieje sie tak jak bylo jak stacyjka padła:/.... ale najgorsze jest to ze nawet na ten cudowny spośób odpalania na kabelki nie działa:/.... co tomoze być?? ratujcie prosze przesyłam fotostory zeby doprecyzowac temat.

Obrazek

ppawlo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ppawlo » 02 lip 2008, 20:28

Wrzuć luz. Weź kawałek przewodu, jeden koniec przyłącz do tej "blaszki" a drugi do jednej ze śrub, tej która łączy się z plusem akumulatora. Jeśli rozrusznik będzie kręcił to znaczy że do tej blaszki nie dochodził ci sygnał +12v. Jeśli rozrusznik nie zakręci to najprawdopodobniej trzeba go rozebrać.

Awatar użytkownika
fabio86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fabio86 » 02 lip 2008, 20:39

niestety nie kreci:/ ... a co to może byc może mi koś powiedzieć?? czym moze być spowodowana ta awaria??

krisch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisch » 02 lip 2008, 20:44

Sprawdz kontrolką czy do śruby z pluse dociera stały prąd i czy jest na tej wsówce w momencie startu stacyjką . Jeśli nie to siedzi stacyjka . Jeśli tak to prawdopodobnie siadły ci szczotki w rozruszniku . I to by wyjaśniało chwilowe nie działanie . A to dlatego że jak sie szczoty kąńczą to sie wieszają i nawet stuknięcie młotkiem może na chwile rozwiązać problem.

Awatar użytkownika
fabio86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fabio86 » 02 lip 2008, 21:05

Na śrubie za pomoca której jest przymocowany kabel od aku jest prąd na pewno.

A to czy na tej wsuwce jest prąd w momencie startu sprawdzę jutro dziś juz niestety ciemno a tam na dodatek strasznie złe dojście jest

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl