[B3 All] Nie działa pompka spryskiwacza szyb
[B3 All] Nie działa pompka spryskiwacza szyb
Witam.
Przeczytałem już kilkadziesiąt tematów na temat w/w problemu lecz odpowiedzi na mój problem nie znalazłem. Mianowicie nie działa mi pompka spryskiwaczy szyb.
Pompka sprawdzona: działa
Napięcie sprawdzone: jest ciągłe napięcie 12 V
Co do szczegółów wycieraczki zadziałają, ale tylko gdy podłącze miernik sprawdzając napięcie.
Znajomy mechanior podpowiedział mi, że to MOŻE być wina "pająka". Oczywiście że się z nim zgadzam lecz jak wcześniej pisałem prąd płynie bez żadnych przeszkód i zanikań.
Więc po trzech dniach dumania, denerwowania się i dochodzenia w czym sęk piszę na forum użytkowników 80'ki. Może się znajdzie ktoś kto miał taki sam lub chociaż podobny problem co ja.
Ja już powoli tracę cierpliwość. Z góry dziękuję i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi.
[ Dodano: 2014-03-02, 10:35 ]
Audi z 1988 r.
Przeczytałem już kilkadziesiąt tematów na temat w/w problemu lecz odpowiedzi na mój problem nie znalazłem. Mianowicie nie działa mi pompka spryskiwaczy szyb.
Pompka sprawdzona: działa
Co do szczegółów wycieraczki zadziałają, ale tylko gdy podłącze miernik sprawdzając napięcie.
Znajomy mechanior podpowiedział mi, że to MOŻE być wina "pająka". Oczywiście że się z nim zgadzam lecz jak wcześniej pisałem prąd płynie bez żadnych przeszkód i zanikań.
Więc po trzech dniach dumania, denerwowania się i dochodzenia w czym sęk piszę na forum użytkowników 80'ki. Może się znajdzie ktoś kto miał taki sam lub chociaż podobny problem co ja.
Ja już powoli tracę cierpliwość. Z góry dziękuję i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi.
[ Dodano: 2014-03-02, 10:35 ]
Audi z 1988 r.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2014, 10:42 przez zaza227d, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: [B3 All] Nie działa pompka spryskiwacza szyb
kręci ale pewnie za słabe ciśnienie dajezaza227d pisze: Pompka sprawdzona: działa....
nie o to chodzi, pompka działa, kręci jak wiertarka, ale tylko jeśli podłącze pod akumulator "na ostro". Po ponownym podłączeniu pod przewody nic się nie dzieje.
Nawet wycieraczki nie reagują.
Co ciekawe. Gdy podłącze Woltomierz wycieraczki reagują (3 machnięcia ramionami). Prąd również płynie. Z tego właśnie powodu napisałem na forum. Nie mam pojęcia, co jest nie tak. Mechanik mówi, że "pająk" ale prąd przecież płynie bez jakichkolwiek przerw więc jest w dobrym stanie.
Na prawdę nie mam pomysłu przeczytałem chyba już wszystkie tematy na temat spryskiwaczy W 80'kach, w żadnym nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Jeśli ma ktoś jakiś pomysł czekam z niecierpliwością.
Nawet wycieraczki nie reagują.
Co ciekawe. Gdy podłącze Woltomierz wycieraczki reagują (3 machnięcia ramionami). Prąd również płynie. Z tego właśnie powodu napisałem na forum. Nie mam pojęcia, co jest nie tak. Mechanik mówi, że "pająk" ale prąd przecież płynie bez jakichkolwiek przerw więc jest w dobrym stanie.
Na prawdę nie mam pomysłu przeczytałem chyba już wszystkie tematy na temat spryskiwaczy W 80'kach, w żadnym nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Jeśli ma ktoś jakiś pomysł czekam z niecierpliwością.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- szymon_xd2
- Forum Audi 80
można to rozwiazac w latwy sposób ... http://www.wiocha.pl/1024920,Opel-Corsa
Link wklejony dla poprawy humoru
Podmień pająka to bedziesz wiedział na czym stoisz
Link wklejony dla poprawy humoru
Podmień pająka to bedziesz wiedział na czym stoisz
Aby go podmienić to trzeba mieć. Nie bardzo zależy mi na tym, aby coś kupić, sprawdzić, a potem jak się okaże, że do du..... to wyrzucić. Chodzi mi bardziej o konkretną pomoc osoby, która rozwiązała ten problem i może mi doradzić jak to zrobić.
Tak więc ponawiam moje zapytanie, czy ktoś miał i w jaki sposób rozwiązał problem o jakim pisze kolega w poście.
Tak więc ponawiam moje zapytanie, czy ktoś miał i w jaki sposób rozwiązał problem o jakim pisze kolega w poście.
- szymon_xd2
- Forum Audi 80
Jak podepniesz wszystko w aucie to jakie masz napięcie na pompce ???Pompka sprawdzona: działa
Z opisu podejrzewam że spada do niskiej wartości która nie kręci pompką
Jeśli tak to gdzieś masz słaby styk i tam się traci napięcie - Pająk do sprawdzenia - da się go rozebrać choć to trochę nie łatwa praca
Na razie zaprzestałem dociekania usterki, czekam do końca miesiąca i wtedy kupię pająk
W czasie wymyśliłem, może przekaźnik odpowiadający za pracę pompki i opóźnione wyłączenie wycieraczek jest spieprzony. Lub może brakuje mi jakiegoś bezpiecznika, to zdjęcie skrzynki:
Co do pająka. Nie jest powiedzie, że to naprawi problem, bo mogę również kupić uszkodzony. Najlepiej było by jakoś sprawdzić swój i mieć pewność, że to jego wina.
W czasie wymyśliłem, może przekaźnik odpowiadający za pracę pompki i opóźnione wyłączenie wycieraczek jest spieprzony. Lub może brakuje mi jakiegoś bezpiecznika, to zdjęcie skrzynki:
Kod: Zaznacz cały
http://s4.ifotos.pl/img/CAM00217j_eranxxp.jpg