Kontrolka zapala się u mnie bez względu na obroty, ale nie piszczy. Nie ma reguły.aldi pisze:Ten wysokiego ciśnienia załącza masę powyżej 1,8 czy 1,9 bara a niskiego rozłącza masę powyżej 0,3 bara. Jeśli ten wyższego ciśnienia powyżej 2000obr/min się nie załączy (da masę) to będzie piszczeć.
Jak masz zdrowy silnik to ten 1,9 bara załączy się na wolnych obrotach.
[B4 ABT 2.0 91r] Przekaźnik kontrolki ciśnienia oleju
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Witam ponownie
Od kilku dni nie mam już problemu z palącą się kontrolką oleju. Nie wiem natomiast co było do końca przyczyną. Zmieniłem dwa czujniki ciśnienia oleju w tym jeden na oryginalny 1.8 bara. Drugi 0.3 bara to podróbka EPS. Kilka razy byłem zmuszony wyciągać licznik z deski, a więc wtyczki były odpinane i wpinane. Być może gdzieś tu leżała przyczyna. Mam jeszcze pytanie. Czy czujnik 1.8 bara powinien pokazywać jakąś wartość po podłączeniu do miernika?
Dodam, że stary czujnik nie pokazywał zupełnie nic.
Od kilku dni nie mam już problemu z palącą się kontrolką oleju. Nie wiem natomiast co było do końca przyczyną. Zmieniłem dwa czujniki ciśnienia oleju w tym jeden na oryginalny 1.8 bara. Drugi 0.3 bara to podróbka EPS. Kilka razy byłem zmuszony wyciągać licznik z deski, a więc wtyczki były odpinane i wpinane. Być może gdzieś tu leżała przyczyna. Mam jeszcze pytanie. Czy czujnik 1.8 bara powinien pokazywać jakąś wartość po podłączeniu do miernika?
Dodam, że stary czujnik nie pokazywał zupełnie nic.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Ciśnienie oleju sprawdzałem i jest w porządku niezależnie od tego czy kontrolka świeci czy nie.aldi pisze:Może podepnij sobie dwie małe żarówki do każdego z czujników (możesz podłączyć przy zegarach ich kostki) i dodatkowo do plusa bo może ginie ci ciśnienia oleju po prostu.
[ Dodano: 2014-03-04, 10:36 ]
Witam. Po dłuższej przerwie odświeżam temat nieszczęsnej kontrolki oleju. Miesiąc temu przelutowałem luty na płytce zegarów. Od tamtej pory kontrolka nie zapaliła się ani razu więc sadzę, że powodem moich problemów były zimne luty w liczniku.