Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9 TDI 1Z ] Wiązka elektryczna - zniszczony kapturek

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
PQP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9 TDI 1Z ] Wiązka elektryczna - zniszczony kapturek

Post autor: PQP » 04 kwie 2008, 15:53

Witam wszystkich forumowiczów. Mój problem zapewne wyda się niektórym banalny ale jestem laikiem jeśli chodzi o mechanikę pojazdową. Wszystko się zaczęło przy wymianie świec żarowych ( wyczytałem na forum że niezłe są firmy BERU i takie kupiłem) Przy zmianie okazało się że stan "kapturków" jeśli można tak to nazwać są one w stanie opłakanym- szczególnie jeden. Przy zdejmowaniu zauważyłem że już był pęknięty a jak już go zdjąłem pękł mi całkowicie. Byłem w sklepie i dowiedziałem się że to idzie cała wiązka elektryczna, a samych kapturków nie dokupię. Co w takim przypadku zrobić? całą wiązkę dokupić to podejrzewam że koszt będzie powyżej 200 zł i pewnie w serwisie tylko. Pewna osoba mi podpowiedziała że można by z jakiegoś złomu uciąć z "kapturkiem" kawałek przewodu i wszystko by się zrobiło jak trzeba - pewnie będzie problem ze znalezieniem tego. Co Wy o tym myślicie? co w takim przypadku zrobić? teraz połączyłem to w bardzo nieprofesjonalny sposób i wszystko gra ale wole by wszystko było zrobione jak należy. Proszę o podpowiedzi i jeśli coś znajdziecie o linki do jakiś zamienników? ...nie wiem...

To co mi zostało po zdjęciu przewodu ze świecy:
http://img175.imageshack.us/img175/8378/obraz001wp2.jpg

Z góry dziękuję za cenne podpowiedzi.
Pzdr. Tomek

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 04 kwie 2008, 21:19

Witam
Istnieją dwa sposoby usunięcia Twojej usterki pierwszy to ten który zasugerowałeś czyli kupienie używki ori wiązki do silnika i zamiana urwanej końcówki (kapturka) poprzez (przylutowanie kabelka lub samej koncówki) lub nagwintowanie na końcówce świecy gwintu (M5) i zakręcenie odpowiedniego konektora za pomocą nakrętki tak, jak ja mam to zrobione przy świecach podgrzewającyvch płyn chłodniczy.
Pozdro

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 04 kwie 2008, 21:54

Kup tak jak napisałeś kawałek wiazki ze szrotu i dolutuje uszkodzony fragment, ak bedzie najlepiej bez zbednego kombinowania, pozatym przez swiece idzie spore napiecie wiec nie ma nawet mowy o zrobieniu jakiejs sztuki.

PQP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PQP » 04 kwie 2008, 22:15

Tak się właśnie domyślam. Taki kawałek kabelka z kapturkiem ciężko dostać. Także jak byście zauważyli takie coś niedrogo to chętnie odkupie... W sumei nie mam za duzo czasu by pojechac na jakiś złom by się rozejrzeć...

Awatar użytkownika
rajdowiec86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rajdowiec86 » 04 kwie 2008, 23:01

Miałem podobnie:

należy:
Kupić na szrocie uzywaną instalacje(mi za wiązke powiedzieli 40zł) odetnij kawałek przewodu razem z kapturkiem załóż termokurczliwą izolacje polutuj porządnie i ja jeszcze założyłem peszle jest to taka spiralna ochrona na przewody.
Solskier pisze:pozatym przez swiece idzie spore napiecie wiec nie ma nawet mowy o zrobieniu jakiejs sztuki.
I tutaj się zgodze z tym że mamy tu do czynienia ze sporym natężeniem prądu bo przy sprawnej świecy żarowej mamy tu natężenie prądu 10-11A a napięcie mamy 12V. <ok>
Więc musi to być zrobione porządnie.

PQP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PQP » 04 kwie 2008, 23:15

No jasne :-) poszukam w okolicy czegoś takiego... jak nie znajdę mogę :roll: liczyć na kolegę?

Awatar użytkownika
rajdowiec86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rajdowiec86 » 05 kwie 2008, 00:03

PQP pisze:jak nie znajdę mogę liczyć na kolegę?
Poszukaj bo nie tylko audi miało takie kapturki ale oczywiście jak nic nie znajdziesz to postaram sie pomóc po to tu jesteśmy <ok>

PQP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PQP » 05 kwie 2008, 17:17

A czy pod świece ida jakieś podkładki lub uszczelki? Przeglądając tę wiązkę elektryczną zobaczyłem że mam trochę nie szczelny przewód paliwa i zobaczyłem ze jak jest odpalony silnik to w miejscu osadzenia świec powietrze wywala bo zauważalne były "bąbelki". A mozę wystarczy je tylko dokręcić?

Awatar użytkownika
MARCIN 80B4
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: MARCIN 80B4 » 05 kwie 2008, 18:09

PQP pisze:A czy pod świece ida jakieś podkładki lub uszczelki?
nie ma żadnych podkładek, no na pewno musisz je dokręcić, i wymienić przewód przelewowy, bo nic nie powinno cieknąć

PQP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PQP » 06 kwie 2008, 00:41

Aha dzięki:) choler narazie to moje auto tylko mnie denerwuje;/ :oops:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl