Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B3 1.9 SD] Wymiana rozrusznika, jak najłatwiej?

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
domagalag
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.9 SD] Wymiana rozrusznika, jak najłatwiej?

Post autor: domagalag » 20 lip 2015, 17:45

Cześć.

W tym modelu Audi naczytałem gdzieś, że okropnie trudno wyciągnąć rozrusznik, nawet podobno trzeba kolektor popuścić. Sam wjechałem na kanał i widzę, że dostęp jest okropnie trudny do śrub rozrusznika i nie ma praktycznie nawet manewru do kręcenia jakimkolwiek kluczem, z jednej strony rury wydechowe, z drugiej strony chyba trzeba zdemontować poduszkę od silnika. Ma ktoś z Was jaką fajną fotoporadę lub ogólnie jakiś poradnik w jak najłatwiejszy sposób to zrobić lub w ogółe jak się do tego zabrać? W rozruszniku bendiks wysiada i już muszę coś z tym zrobić bo wkrótce już mi nie zatrybi wcale.

Awatar użytkownika
Krys1994
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krys1994 » 20 lip 2015, 19:18

Co prawda nie demontowałem rozrusznika w benzynie ale robiłem to w 1Z. Demontowałem akumulator i tą blaszkę co jest pod nim i miałem w miarę dostęp do śruby, drugą jakoś z dołu do tego przewody i jakoś poszło. ;-)
Myślę, ze w benzynie będzie podobnie z tego co patrzyłem kiedyś u siebie, bo rozrusznik trzyma się tylko na dwie śruby.

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 20 lip 2015, 19:36

Ja też z diesli że nie jest wcale trudno. Jedynie do dolnej śruby trzeba dobrać odpowiedni klucz aby ruszyć śrubę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl