[1z avant] problem z wycieraczkami
- karol_17
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
[1z avant] problem z wycieraczkami
Witam .Mam dwa problemy :
1. Jak włączam spryskiwacz przedniej szyby to normalnie psika , wycieraczka sie włączy ale staje na środku szyby , nie idzie na dół, a jak włączę przerywane wycieraczki to pracują jak na 2 biegu tym szybszym ?
2. Pytanie , bo to avant , ale wogóle nie dziala tylna wycieraczka , silnik sprawny bo sprawdzalem ale nie wiem jak z pajakiem , niby da sie go odchylic od sb ale nic nie reaguje ?
1. Jak włączam spryskiwacz przedniej szyby to normalnie psika , wycieraczka sie włączy ale staje na środku szyby , nie idzie na dół, a jak włączę przerywane wycieraczki to pracują jak na 2 biegu tym szybszym ?
2. Pytanie , bo to avant , ale wogóle nie dziala tylna wycieraczka , silnik sprawny bo sprawdzalem ale nie wiem jak z pajakiem , niby da sie go odchylic od sb ale nic nie reaguje ?
Re: [1z avant] problem z wycieraczkami
ja bym rozebral i przeczyscil styki tam w srodku, na pewno to nie zaszkodzi a moze pomoze.[karol_17 pisze:Witam .Mam dwa problemy :
pozdro [
Co do tylnej wycieraczki to sprawdź przekaźnik tylnej wycieraczki znajdujący się pod tylną kanapą. Dodatkowo i obowiązkowo przesmaruj solidnie mechanizm tylnej wycieraczki. Jeśli ręczne zwarcie przekaźnika nie uruchomi wycieraczki to problem tkwi w wiązce albo silniku, który wykluczyłeś. Jeżeli ruszy to spróbuj doprowadzić do przekaźnika stałe napięcie z aku jako załączające przekaźnik. Jeżeli on zadziała i wycieraczka zaskoczy to oznacza, że on jest sprawny i wynika z tego, że problem tkwi najprawdopodobniej w manetce. Możesz także przy okazji zmierzyć napięcie jakie podawane jest na przekaźnik jeżeli ruszasz manetką. Na początek to wszystko.
Chodzi o to, żebyś ruszał i mierzył napięcie na zaciskach sterujących przekaźnikiem. Wiem, że teraz jak ruszysz manetką to wycieraczka nie działa. Próbuję Ci pomóc, bo sam diagnozowałem u siebie ten problem i winna okazała się manetka. Pompka tylnego spryskiwacza też Ci się nie załącza?karol_17 pisze:Powiem Ci tak , ruszanie manetka nic nie daje juz to sprawdzalem
u mnie wycieraczka działa a spryskiwacz nie działa z tyłu i mi to nie przeszkadza, baaa nawet wywaliłem ten zbiornik z tylu bo zawadzał a w jego miejsce mam wzmacniacz wsadzony, ogolnie z tylu jest zbedny spryskiwacz i jak popada to wycieraczka zgarnie,chyba ze ktos ma manie czystosci i lubi psikackarol_17 pisze:wiem sprawdzałem tak , ale mowie nie ma różnicy jak ruszam i jak nie Spryskiwacz nie działa ;( nic .
podpinam się do tematu ponieważ mam podobny lub ten sam problem mianowicie silniczek wycieraczki oraz pompka spryskiwacza są sprawne (po podpięciu na ostro wszystko działa) lecz popodpinane do instalacji nie działa z tego co jakiś czas temu zauważyłem że po odpięciu pompki spryskiwacza wycieraczka załącza się lecz chodzi non stop zatrzymać ją z tego co pamiętam bo to dawno było wyłączając i włączając zapłon czyli na tej podstawie możemy wykluczyć silniczek , wiązkę, manetke czyli co zostaje ten przekaźnik pod tylną kanapa? ewentualnie jak sprawdzić jego poprawne działanie czy może pompka od spryskiwaczy robi jakieś zwarcia w sumie ta wycieraczka potrzebna mi jak piąte koło przy wozie ale z nudów naprawić by można
podpinam się do tematu ponieważ mam ten sam problem mianowicie silniczek wycieraczki oraz pompka spryskiwacza są sprawne (po podpięciu na ostro wszystko działa) lecz popodpinane do instalacji nie działa z tego co jakiś czas temu zauważyłem że po odpięciu pompki spryskiwacza wycieraczka załącza się , czyli na tej podstawie możemy wykluczyć silniczek , wiązkę, manetkę czyli co zostaje ten przekaźnik pod tylną kanapa? ewentualnie jak sprawdzić jego poprawne działanie czy może pompka od spryskiwaczy robi jakieś zwarcia