Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1z avant] problem z wycieraczkami

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karol_17
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

[1z avant] problem z wycieraczkami

Post autor: karol_17 » 14 lis 2011, 07:39

Witam .Mam dwa problemy :

1. Jak włączam spryskiwacz przedniej szyby to normalnie psika , wycieraczka sie włączy ale staje na środku szyby , nie idzie na dół, a jak włączę przerywane wycieraczki to pracują jak na 2 biegu tym szybszym ?

2. Pytanie , bo to avant , ale wogóle nie dziala tylna wycieraczka , silnik sprawny bo sprawdzalem ale nie wiem jak z pajakiem , niby da sie go odchylic od sb ale nic nie reaguje ?

Awatar użytkownika
VW_parts
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [1z avant] problem z wycieraczkami

Post autor: VW_parts » 14 lis 2011, 20:40

karol_17 pisze:Witam .Mam dwa problemy :

1. Jak włączam spryskiwacz przedniej szyby to normalnie psika , wycieraczka sie włączy ale staje na środku szyby , nie idzie na dół, a jak włączę przerywane wycieraczki to pracują jak na 2 biegu tym szybszym ?

2. Pytanie , bo to avant , ale wogóle nie dziala tylna wycieraczka , silnik sprawny bo sprawdzalem ale nie wiem jak z pajakiem , niby da sie go odchylic od sb ale nic nie reaguje ?
ja bym rozebral i przeczyscil styki tam w srodku, na pewno to nie zaszkodzi a moze pomoze.[

pozdro [

Awatar użytkownika
karol_17
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: karol_17 » 14 lis 2011, 21:11

no właśnie zastanawiam się czy wymiana pająka by nie pomogła , ehh bo mam jeszcze problem z światłami . :roll:

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 14 lis 2011, 21:22

Co do tylnej wycieraczki to sprawdź przekaźnik tylnej wycieraczki znajdujący się pod tylną kanapą. Dodatkowo i obowiązkowo przesmaruj solidnie mechanizm tylnej wycieraczki. Jeśli ręczne zwarcie przekaźnika nie uruchomi wycieraczki to problem tkwi w wiązce albo silniku, który wykluczyłeś. Jeżeli ruszy to spróbuj doprowadzić do przekaźnika stałe napięcie z aku jako załączające przekaźnik. Jeżeli on zadziała i wycieraczka zaskoczy to oznacza, że on jest sprawny i wynika z tego, że problem tkwi najprawdopodobniej w manetce. Możesz także przy okazji zmierzyć napięcie jakie podawane jest na przekaźnik jeżeli ruszasz manetką. Na początek to wszystko.

Awatar użytkownika
karol_17
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: karol_17 » 15 lis 2011, 06:30

Powiem Ci tak , ruszanie manetka nic nie daje juz to sprawdzalem ;)

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 15 lis 2011, 09:16

karol_17 pisze:Powiem Ci tak , ruszanie manetka nic nie daje juz to sprawdzalem ;)
Chodzi o to, żebyś ruszał i mierzył napięcie na zaciskach sterujących przekaźnikiem. Wiem, że teraz jak ruszysz manetką to wycieraczka nie działa. Próbuję Ci pomóc, bo sam diagnozowałem u siebie ten problem i winna okazała się manetka. Pompka tylnego spryskiwacza też Ci się nie załącza?

Awatar użytkownika
karol_17
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: karol_17 » 15 lis 2011, 16:30

wiem sprawdzałem tak , ale mowie nie ma różnicy jak ruszam i jak nie ;) Spryskiwacz nie działa ;( nic .

Awatar użytkownika
VW_parts
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: VW_parts » 17 lis 2011, 08:32

karol_17 pisze:wiem sprawdzałem tak , ale mowie nie ma różnicy jak ruszam i jak nie ;) Spryskiwacz nie działa ;( nic .
u mnie wycieraczka działa a spryskiwacz nie działa z tyłu i mi to nie przeszkadza, baaa nawet wywaliłem ten zbiornik z tylu bo zawadzał a w jego miejsce mam wzmacniacz wsadzony, ogolnie z tylu jest zbedny spryskiwacz i jak popada to wycieraczka zgarnie,chyba ze ktos ma manie czystosci i lubi psikac :P

Awatar użytkownika
karol_17
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: karol_17 » 29 lis 2011, 21:00

Dziś sprawdziłem jakoś tak i okazało sie ze teraz spryskiwacz działa , ale wycieraczka nadal stoi , wy jolem silnik i działa , sprawdzony , wsadziłem i nadal spryskiwacz chodzi ładnie a wycieraczka nie ;(

Awatar użytkownika
vitja07
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: vitja07 » 29 lis 2011, 21:32

podpinam się do tematu ponieważ mam podobny lub ten sam problem mianowicie silniczek wycieraczki oraz pompka spryskiwacza są sprawne (po podpięciu na ostro wszystko działa) lecz popodpinane do instalacji nie działa z tego co jakiś czas temu zauważyłem że po odpięciu pompki spryskiwacza wycieraczka załącza się lecz chodzi non stop zatrzymać ją z tego co pamiętam bo to dawno było wyłączając i włączając zapłon czyli na tej podstawie możemy wykluczyć silniczek , wiązkę, manetke czyli co zostaje ten przekaźnik pod tylną kanapa? ewentualnie jak sprawdzić jego poprawne działanie czy może pompka od spryskiwaczy robi jakieś zwarcia w sumie ta wycieraczka potrzebna mi jak piąte koło przy wozie ale z nudów naprawić by można

Awatar użytkownika
karol_17
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: karol_17 » 01 gru 2011, 12:29

Silnik dziala na pewno , spryskiwacz tez ale wycieraczka nadal nie chodzi .. co dalej ? :cry:

zwolak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zwolak » 26 paź 2012, 03:25

podpinam się do tematu ponieważ mam ten sam problem mianowicie silniczek wycieraczki oraz pompka spryskiwacza są sprawne (po podpięciu na ostro wszystko działa) lecz popodpinane do instalacji nie działa z tego co jakiś czas temu zauważyłem że po odpięciu pompki spryskiwacza wycieraczka załącza się , czyli na tej podstawie możemy wykluczyć silniczek , wiązkę, manetkę czyli co zostaje ten przekaźnik pod tylną kanapa? ewentualnie jak sprawdzić jego poprawne działanie czy może pompka od spryskiwaczy robi jakieś zwarcia

Awatar użytkownika
kardi21
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kardi21 » 30 paź 2012, 20:55

Rozebrać i przeczyścić styki w pająku, ewentualnie lekko dogiąć blaszki zarówno wycieraczki jaki i światła, albo sprawdzić luty w przekaźniku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lusterka, szyby, szyberdach.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl