[80 b3 1.8] Zasilanie elektrycznych lusterek.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
[80 b3 1.8] Zasilanie elektrycznych lusterek.
Witam.
Ostatnio postanowiłem coś zrezać w swoim samochodzie i na pierwszy ogień poszły lusterka. Mogę do zasilania elektrycznych lusterek "wziąć" prąd z centralnego zamka? Elektryk ze mnie marny ale od czegoś trzeba zacząć
Ostatnio postanowiłem coś zrezać w swoim samochodzie i na pierwszy ogień poszły lusterka. Mogę do zasilania elektrycznych lusterek "wziąć" prąd z centralnego zamka? Elektryk ze mnie marny ale od czegoś trzeba zacząć
Raczej nie polecałbym takiego rozwiązania, lepiej zasilanie do sterowania podłącz z ori miejsca czyli skrzynka bezpieczników pin M75as. Zasilanie w tym miejscu jest zabezpieczone bezpiecznikiem 5A a nie jak w przypadku centralnego 10A. Ma to znaczenie w przypadku jakiegokolwiek zwarcia w silniczku lub instalacji (nie przepalą się styki w przełączniku sterowania lusterkami), to mój punkt widzenia, Ty zrobisz jak będziesz uważał.trepek pisze:Mogę do zasilania elektrycznych lusterek "wziąć" prąd z centralnego zamka?
to zalezy od wielu czynników m.inn. przekroju przewodu i Twojego przyłozenia w samej instalacji. Najlepiej jakbys znalazł gdzies oryginalna wiązke. Gdybys był zainteresowany to wal na pwtrepek pisze:Mhm, dobra uwaga. Biorąc pod uwagę to, że nie posiadam ori okablowania i sam będę kabelki robił, takie zabezpieczenie jak najbardziej się przyda
A powiedzcie mi, istenieje duże prawdopodobieństwo, że nastąpi jakieś zwarcie?
może już do wszystkiego doszedłeś ale jest fajny temat o lusterkach https://audi80.pl/all-podgrzewane-lu ... t10590.htm
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Hmm... podczas kąpieli naszła mnie myśl pewna - a jakby tak w obwód zasilania, tuż przed nóżką numer 2 w sterowniku wpiąc bezpiecznik 5A, będzie spełniać swoją rolę?
I czy dobrze kombinuje - mógłbym wtedy sterować lusterkami bez włączonego silnika?
Wiecie, na elektryce się nie znam tylko na budownictwie...
I czy dobrze kombinuje - mógłbym wtedy sterować lusterkami bez włączonego silnika?
Wiecie, na elektryce się nie znam tylko na budownictwie...