[B4 all] Przekładnia kierownicza, wymiana
[B4 all] Przekładnia kierownicza, wymiana
Czy ktoś z Was koledzy wymieniał już maglownicę?
Muszę to zrobić ale nie wiem czy wszystkie są takie same, na co mam zwrócić uwagę przy zakupie? jaką kupić żeby na pewno pasowała?
dodam że mam wspomaganie, dokręcenie śrub kasujących luzy nie pomogło..
proszę o wskazówki
Muszę to zrobić ale nie wiem czy wszystkie są takie same, na co mam zwrócić uwagę przy zakupie? jaką kupić żeby na pewno pasowała?
dodam że mam wspomaganie, dokręcenie śrub kasujących luzy nie pomogło..
proszę o wskazówki
u mnie była wymieniana maglownica na nowszą (przebieg deklarowany 120tyś km)... "mechanicy" orzekli że dziwne skoki w ukł kierowniczym spowodowane są maglownicą...
oczywiście się mylili... ale dowiedzieli się o tym dopiero po zamontowaniu nowej... stara poszła na sprzedaż, ale w zamian za ich niewielką "omyłkę" wymiana była za free...
ogólnie straciłem na tym ok 50zł, ale za to lepiej się teraz prowadzi, tzn kierownica nie lata jak głupia i wygląda jakby wspomaganie "ciaśniej" chodziło, nie trudniej a ciaśniej <ok> ogólnie warto było dołożyć 5 dych i mieć obecny komfort z jazdy
Szukaj maglownicy z dokładnie takim samym numerem jak masz na swojej (zwróć uwagę na ost literkę oznaczenia). Maglownice z tym samym oznaczeniem montowane były w wielu autach o różnych jednostkach silnikowych
oczywiście się mylili... ale dowiedzieli się o tym dopiero po zamontowaniu nowej... stara poszła na sprzedaż, ale w zamian za ich niewielką "omyłkę" wymiana była za free...
ogólnie straciłem na tym ok 50zł, ale za to lepiej się teraz prowadzi, tzn kierownica nie lata jak głupia i wygląda jakby wspomaganie "ciaśniej" chodziło, nie trudniej a ciaśniej <ok> ogólnie warto było dołożyć 5 dych i mieć obecny komfort z jazdy
Szukaj maglownicy z dokładnie takim samym numerem jak masz na swojej (zwróć uwagę na ost literkę oznaczenia). Maglownice z tym samym oznaczeniem montowane były w wielu autach o różnych jednostkach silnikowych
no a jeśli sie mylili to jakie były objawy i co to dokładnie w końcu było...... mam ten sam problem - wymieniać - nie wymieniać......może najpierw jakiś luz zniwelować .......ponoć jakieś tulejki sa na Procon Ten cy cóś.............napisz prosze coś więcejcobra pisze:u mnie była wymieniana maglownica na nowszą (przebieg deklarowany 120tyś km)... "mechanicy" orzekli że dziwne skoki w ukł kierowniczym spowodowane są maglownicą...
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Czołem mtworus, gdzieś Ty się chłopie podziewał
Tak jak noorbi mówi, istnieje możliwość wykasowania luzu na przekładni kierowniczej. Regulacja ta znajduje się w górnej części maglownicy, zaraz pod serwem. Jak się to robi, tego Ci już nie powiem, bo jeszcze nigdy nie miałem przyjemności tego czynić.
Pozdro.
Tak jak noorbi mówi, istnieje możliwość wykasowania luzu na przekładni kierowniczej. Regulacja ta znajduje się w górnej części maglownicy, zaraz pod serwem. Jak się to robi, tego Ci już nie powiem, bo jeszcze nigdy nie miałem przyjemności tego czynić.
Pozdro.
ano praca i praca ........ :evil: sam wiesz jak to jest ....... trzaby jakiś zlocik zorganizowac jak w Wapienicy.... :lol: :lol:IC69 pisze:Czołem mtworus, gdzieś Ty się chłopie podziewał
Pozdro.
a że audi się nie psuje <ok> /odpukać/ to rzadko zaglądam na forum
a ja mam kupiona od silnika 2.3 i tez chyba bedzie pasowac... wszystko wyglada tak samo. mi stuka jak wjezdzam w dziury, mechanior mi ja skontrowal ale dalej stuka, ciut mniej ale jednak
ta ktora mam jest od audika z 1996r. wiec jak sie zamontuje to moze nie bedzie stukac :?: narazie niestety mnie nie stac.
ps. ponoc wazne czy ze wspomaganiem i wtedy na pewno podejdzie i nie musi byc takie samo oznaczenie :?: podobno :!: :?:
ta ktora mam jest od audika z 1996r. wiec jak sie zamontuje to moze nie bedzie stukac :?: narazie niestety mnie nie stac.
ps. ponoc wazne czy ze wspomaganiem i wtedy na pewno podejdzie i nie musi byc takie samo oznaczenie :?: podobno :!: :?:
jeszcze jedna kwestia mi sie nasuwa............
nie mam dziś przy sobie auta to nie mogę luknąć....
ALE - ktoś pisał że jak za mocno się podkreci śrube regulacyjna to kiera nie wraca w położenie środkowe po wyjściu z zakrętu...........a więc :
1) czy trzeba coś wymontować, odkręcić , odsunąć aby dojść do tejże śruby??
2) czy potrzebny jest kanał/podnośnik czy z góry jest lepsze dojście
3) czy jeśli jednak trzeba "coś" odkręcić to bez "tego czegoś" da sie wykonać jazdę próbną czy za każdym razem składanie...
nie mam dziś przy sobie auta to nie mogę luknąć....
ALE - ktoś pisał że jak za mocno się podkreci śrube regulacyjna to kiera nie wraca w położenie środkowe po wyjściu z zakrętu...........a więc :
1) czy trzeba coś wymontować, odkręcić , odsunąć aby dojść do tejże śruby??
2) czy potrzebny jest kanał/podnośnik czy z góry jest lepsze dojście
3) czy jeśli jednak trzeba "coś" odkręcić to bez "tego czegoś" da sie wykonać jazdę próbną czy za każdym razem składanie...
Wtrące swoje zapytanie, jeżeli można oczywiście. Jak wykręcić maglownice z samochodu i czy będe musiał szukac nowej bo obecna ma przecieki z tej gumy(harmonijki)? Dostęp do niej prawde powiedziawszy jest troche kiepski. Poradźcie chłopaki. Dzięki z góry:)
A maglownice można samemu zregenerować, czy raczej odpuścić sobie i szukać używki??
A maglownice można samemu zregenerować, czy raczej odpuścić sobie i szukać używki??
- krzysiek11
- Forum Audi 80