[B4 1.9 1Z] Pukanie gdy lekko ruszam kierownicą i na nierówn
[B4 1.9 1Z] Pukanie gdy lekko ruszam kierownicą i na nierówn
Mój problem dotyczy oczywiście nieszczęsnego pukania w Audi. Wymienione poduszki, wahacze, tuleje sanek, drążki, łączniki, gumki na stabilizatorze a autko jak pukało tak puka. Szczególnie słychać to na małych nierównościach i podbiciach, a także jak na postoju ruszam lekko kierownicą na lewo i prawo. Może to wina maglownicy? Co o tym myślicie?
W dodatku przy lekkim 'muskaniu' pedału hamulca, też słychać jak coś puka - przy mocniejszym dociśnięciu hamulca jest cisza.
W dodatku przy lekkim 'muskaniu' pedału hamulca, też słychać jak coś puka - przy mocniejszym dociśnięciu hamulca jest cisza.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Hubert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
siema! Raczej nie magiel bo mam to samo. Wymieniany tydz temu ale pukanie nie ustało. To taki metaliczny dźwięk czasem na podbiciach jak np prog zwalniajacy albo zjazd z kraweznika. I jeszcze np przy manewrach jak parkowanie przy skręcie kołami. To raczej coś w mcpersonie luz jakis. Mnóstwo ludzi na forum ma z tym problemy...u mnie tak samo wszystko prócz amorow wymienione
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Żadne łozyska ,zadne luzy ,zadne koła ,zadne niedokręcone nakrętki :roll: wymyślacie jakies cuda ...Masz oczywistą rzecz ,jaką ma ,albo bedzie miał kazdy ,kto zdejmuje spręzynę z mcpersona ...ten metaliczny odgłos ,to nic innego ,ruch zruszonej spręzyny ,po dolnej cześci blachy mcpersona ...Jedyne lekarstwo,to założyć na końcówkę spręzyny stykająca się z mcpersonem ,kawałek koszulki z tworzywa ...niektóre auta mają fabrycznie powleczone końcówki spręzyn ...własnie po to ,by nie "brzdękały " 8-) miałem to samo po zdjęciu i ponownym założeniu spręzyn...ogłos jest tak harakterystyczny ,że nie sposób go pomylić z czymkolwiek innym ....po prostu ewidentny pojedynczy "brzdęk " metalu o metal .... pomogło to co napisałem,czyli końcówka sprężyny w koszulce 8-)hubert26w pisze:To taki metaliczny dźwięk czasem na podbiciach jak np prog zwalniajacy albo zjazd z kraweznika. I jeszcze np przy manewrach jak parkowanie przy skręcie kołami.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
jakakolwiek koszulka z tworzywa ,pasująca na spręzynę ,długość kilka centymetrów ,byleby pokryła cześć spręzyny stykającą się z mcpersonem ...nawet podłozenie czegoś pod samą końcówkę sprezyny ,powinno zlikwidować ten odgłos "brzdękania "hubert26w pisze: powiedz jeszcze z czego najlepiej dociąć i ile cm wystarczy?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Hubert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Postaram się to wypróbować jakoś na dniach. Już chyba z 1.5 roku tak jeżdżę wkurza to strasznie Pozdro!
[ Dodano: 2015-01-23, 20:42 ]
Dziś miałem zrobiony zabieg sugerowany przez mistrza MUNIORA nie chcę zapeszać ale narazie cisza Stuki obecnie rzadko występowały z racji jazdy na zimówkach. Teraz tylko cierpliwa obserwacja pozostała. Będę informował jeśli jakaś zmiana będzie... Pożyjemy zobaczymy
[ Dodano: 2015-01-28, 19:38 ]
Znowu stuka :evil:
[ Dodano: 2015-03-28, 19:54 ]
Koniec :mrgreen: Wymieniłem całe mcpersony i cisza Winowajcą był luz między wkładem a mcpersonem. Chyba z 1,5 roku tak się męczyłem i żaden nawet doświadczony mechanik nie rozwiązał tego problemu Żenada normalnie! Żałuję tylko, że wcześniej nie posłuchałem jednego z kolegów z forum
[ Dodano: 2015-01-23, 20:42 ]
Dziś miałem zrobiony zabieg sugerowany przez mistrza MUNIORA nie chcę zapeszać ale narazie cisza Stuki obecnie rzadko występowały z racji jazdy na zimówkach. Teraz tylko cierpliwa obserwacja pozostała. Będę informował jeśli jakaś zmiana będzie... Pożyjemy zobaczymy
[ Dodano: 2015-01-28, 19:38 ]
Znowu stuka :evil:
[ Dodano: 2015-03-28, 19:54 ]
Koniec :mrgreen: Wymieniłem całe mcpersony i cisza Winowajcą był luz między wkładem a mcpersonem. Chyba z 1,5 roku tak się męczyłem i żaden nawet doświadczony mechanik nie rozwiązał tego problemu Żenada normalnie! Żałuję tylko, że wcześniej nie posłuchałem jednego z kolegów z forum