[B4 1,9TDI 94] Slalom na drodze podczas przyśpieszania
[B4 1,9TDI 94] Slalom na drodze podczas przyśpieszania
Panowie zauważyłem że moje autko zaczyna się dziwnie zachowywać. Gdy dodaje gazu i przyśpieszam kierownice ciągnie lekko w prawo, gdy puszczę gaz kierownica odkręca sie lekko w lewo... Oczywiście nie jest to 1/4 obrotu ale wyraźnie to czuć i widać na kierownicy....
Jakieś dwa tydnie temu wymieniali mi nad morzem łożysko piasty, czy może popsuli coś z geometrią??? Mówili też że mam poduszki mc phersonów do wymiany, ale stwierdziłem że wole to sobie sprawdzić u siebie (wiadomo ktoś ze śląska na drugim końcu polski, idealna okazja by zarobić:)).
Co o tym sądzicie?
Jakieś dwa tydnie temu wymieniali mi nad morzem łożysko piasty, czy może popsuli coś z geometrią??? Mówili też że mam poduszki mc phersonów do wymiany, ale stwierdziłem że wole to sobie sprawdzić u siebie (wiadomo ktoś ze śląska na drugim końcu polski, idealna okazja by zarobić:)).
Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, 14:09 przez denis44, łącznie zmieniany 1 raz.
Słychać charakterystyczne pukanie.
Na szybkiego sam możesz sprawdzić jak mocno są wybite poduszki.
Podnosisz auto na podnośnik z jednej strony i otwierasz maske.
Chwytasz za koło od dołu i próbujesz podnieść ja najzwyczajniej do góry w ten sposób sprawdzasz czy w kielichu mocowanie amorka idzie do góry, wtedy będziesz też czuł jak koło unosi się do góry. Jeżeli tak się dzieje to poduszka amorka jest wybita.
Ja u siebie jak podniosłem to koło do góry uniosłem dobre 2 cm, poduchy były splaszczone bardzo mocno. Po wymianie ani drgnie.
Na szybkiego sam możesz sprawdzić jak mocno są wybite poduszki.
Podnosisz auto na podnośnik z jednej strony i otwierasz maske.
Chwytasz za koło od dołu i próbujesz podnieść ja najzwyczajniej do góry w ten sposób sprawdzasz czy w kielichu mocowanie amorka idzie do góry, wtedy będziesz też czuł jak koło unosi się do góry. Jeżeli tak się dzieje to poduszka amorka jest wybita.
Ja u siebie jak podniosłem to koło do góry uniosłem dobre 2 cm, poduchy były splaszczone bardzo mocno. Po wymianie ani drgnie.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Kontakt:
Za podobny efekt może odpowiadać wiele rzeczy w zawieszeniu. Tuleje sanek, tuleje wahaczy itp. Wszystko to trzeba byłoby sprawdzić. Same poduszki również. Starszy jak był u mechanika na zbieżności i ten zauważyłem że poduchy są już do wymiany to nie chciał mu ustawić tej zbieżności bo stwierdził że to nie ma sensu, skoro są tam luzy.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Kontakt:
To że były wymieniane nie ma nic do rzeczy. Tak czy siak trzeba je sprawdzić. Bo skąd możesz wiedzieć czy czasem nie trafiła ci się jakaś wadliwa sztuka. Tutaj niczego nie można brać jako pewnik. Sprawdzaj wszystko poklei. Jak nic nie znajdziesz to do mechanika na szarpaki i niech on jeszcze sprawdzi, a potem ewentualnie na zbieżność.denis44 pisze:sworznie i tuleje wahacza wymieniałem razem z drążkami wiec raczej są spoko...
Witam Wszystkich...
miałem ten sam problem....i były to wybite tulejki na wahaczu mimo tego że wymieniałem je jakieś 6 m-cy wcześniej..przykre ale możliwe na naszych drogach.
Myśle że przyczyniły się też do tego amortyzatory gazowo-olejowe bo akurat tylko takie mieli kiedy robiłem całe zawieszenie :cry: i czas znowu przód robić....
...pozdrawiam
miałem ten sam problem....i były to wybite tulejki na wahaczu mimo tego że wymieniałem je jakieś 6 m-cy wcześniej..przykre ale możliwe na naszych drogach.
Myśle że przyczyniły się też do tego amortyzatory gazowo-olejowe bo akurat tylko takie mieli kiedy robiłem całe zawieszenie :cry: i czas znowu przód robić....
...pozdrawiam