[ALL]Rozbieranie pompy wtryskowej Bosch VP 37.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zostają jeszcze uszczelki:
-po drugiej stronie pompy czyli tej widocznej też jest uszczelka pod podobnym dekielkiem,
-N108
-N109
-uszczelka nastawnika (do tego trzeba zdjąć nastawnik i ponownie go założyć)
zostaje jeszcze tłokorozdzielacz ale jak tam nie cieknie lepiej zostawić. Chyba, że jesteś w miarę pewny swoich możliwości.
-po drugiej stronie pompy czyli tej widocznej też jest uszczelka pod podobnym dekielkiem,
-N108
-N109
-uszczelka nastawnika (do tego trzeba zdjąć nastawnik i ponownie go założyć)
zostaje jeszcze tłokorozdzielacz ale jak tam nie cieknie lepiej zostawić. Chyba, że jesteś w miarę pewny swoich możliwości.
-
- Forum Audi 80
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Witam,
Mam wyciek paliwa z pompy najprawdopodobniej z pod głowicy tłoko-rozdzielacza i chciałem się zapytać bardziej doświadczonych kolegów czy da się wyjąć głowicę bez zdejmowania nastawnika? Oczywiście pompę będę wyjmować z auta ale nie chciałbym ruszać nastawnika bo wszystko ładnie chodzi, odpala itp. Ciekawi mnie czy nastawnik nie będzie mi blokować wyjęcia głowicy i później włożenia jej? Pompę i silnik będą zblokowane, dlatego chciałbym zrobić to w ten sposób.
Mam wyciek paliwa z pompy najprawdopodobniej z pod głowicy tłoko-rozdzielacza i chciałem się zapytać bardziej doświadczonych kolegów czy da się wyjąć głowicę bez zdejmowania nastawnika? Oczywiście pompę będę wyjmować z auta ale nie chciałbym ruszać nastawnika bo wszystko ładnie chodzi, odpala itp. Ciekawi mnie czy nastawnik nie będzie mi blokować wyjęcia głowicy i później włożenia jej? Pompę i silnik będą zblokowane, dlatego chciałbym zrobić to w ten sposób.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Musowo wyjąć nastawnik. Poza tym wyjmowanie nastawnika w porównaniu z demontażem tłokorozdzielacza bułka z masłem. To znaczy z wkładaniem i składaniem wszystkiego do kupy.
Najlepiej wszystko odtłuścić i "posklejać" w tłokorozdzielaczu na towot. Ale ten najsłabszy (ja używałem przeźroczysty czerwony). Ale w takich ilościach by uzyskać lepkość.
Po RÓWNYM przykręceniu tłokorozdzielacza (3 zwoje na wszystkich śrubach) kręcisz kółkiem pompy. To znaczy jak poczujesz opór, że już sprężyny go stawiają. Pompa spasowana tylko wszystko musi się poustawiać jak należy.
I po jednym obrocie albo nawet pół na krzyż by równo siadło.
Po każdym cyklu obrót pompą i musi być gites <ok>
Najlepiej wszystko odtłuścić i "posklejać" w tłokorozdzielaczu na towot. Ale ten najsłabszy (ja używałem przeźroczysty czerwony). Ale w takich ilościach by uzyskać lepkość.
Po RÓWNYM przykręceniu tłokorozdzielacza (3 zwoje na wszystkich śrubach) kręcisz kółkiem pompy. To znaczy jak poczujesz opór, że już sprężyny go stawiają. Pompa spasowana tylko wszystko musi się poustawiać jak należy.
I po jednym obrocie albo nawet pół na krzyż by równo siadło.
Po każdym cyklu obrót pompą i musi być gites <ok>
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
pytanie do znawców tematu nastawnika MES ,mam takiego do czyszczenia bo syfu jest co nie miara do tego widać piach .potencjometr oraz scieżki ma sprawne ,auto normalnie odpala na tym ale przerywa . dodam ,że dół pompy tzn tłok jest ostro porysowany będzie to wymienione ale chciałem tez zabrac się za ten nastawnik ,nie stety nie wiem jak sciągnąć ten palec czarny ,nie wiem czy to jest na stałe zgrzane czy coś ? ,hdk nastawników zrobiłęm mase ,tego 1 raz mam do zrobienia (czyszczenia z tego piachu i syfu ) może to jakimś sciągaczem pójdzie ? ale to zgrzane jest czy przyklejone ? nie chce tego zepsuć .
będe bardzo wdzięczny o pomoc jak to sciągnąć ?
będe bardzo wdzięczny o pomoc jak to sciągnąć ?