[80 B4] wymiana łożysk alternatora
JA mam pytanie. Jakim kluczem odkręcić śrubę, za pomocą której jest przykręcony alternator od spodu? (Ta na 2 zdjęciu zaznaczona czerwoną strzałką). Bo nie wiem czy u mnie jest wyrobiona czy co bo nie pasuje tam żaden klucz. A jeśli mam wyrobiony otwór to idzie coś z tym zrobić czy tylko wiertarka pozostaje?
czyli wynika z tego że nie zależnie od tego jaki mam alternator to do benzyny szły jedne wymiary łożysk :?: U mnie jest niby alternator 65A ale nie mogę odczytać jego oznaczenia bo się starło no i mam chyba problem z dobraniem łożysk odpowiednich.krzysiek_b pisze:Łożyska montowane w alternatorach przy silnikach benzynowych
łożysko 6201:
Śr. otworu : 12 mm
Śr. zewn. : 32 mm
Szer. pierśc. wewn. : 10 mm
łożysko 6203:
Śr. otworu : 17 mm
Śr. zewn. : 40 mm
Szer. pierśc. wewn. : 12 mm
Łożyska montowane w alternatorach przy silnikach wysokoprężnych:
6203
6303
Śr. zewn. : 47 mm
Szer. pierśc. wewn. : 14 mm
Wymieniłem łożyska i regulator ale mam duży luz osiowy (jakieś 3 mm). Wygląda mi to na to iż zgubiłem jakąś podkładkę <osohozi> Alcik ładuje doskonale ale boję się iż długo nie pożyje. Nie wiecie przypadkiem co zgubiłem? Patrzyłem w Etce i wydaje mi się iż pod koszyczkiem małego łożyska występuje jakaś podkładka? Może ktoś pomóc?
- radziobiker
- Forum Audi 80
MAm to samo pytanie czy do każdego alternatora łożyska są te same ? MAm w swojej niuni wsadzony alternator od silnika 2,0 90A i czy on bedzie miał takie same łożyska ?ysiul pisze:czyli wynika z tego że nie zależnie od tego jaki mam alternator to do benzyny szły jedne wymiary łożysk :?: U mnie jest niby alternator 65A ale nie mogę odczytać jego oznaczenia bo się starło no i mam chyba problem z dobraniem łożysk odpowiednich.krzysiek_b pisze:Łożyska montowane w alternatorach przy silnikach benzynowych
łożysko 6201:
Śr. otworu : 12 mm
Śr. zewn. : 32 mm
Szer. pierśc. wewn. : 10 mm
łożysko 6203:
Łożyska montowane w alternatorach przy silnikach wysokoprężnych:
6203
6303
Śr. zewn. : 47 mm
Szer. pierśc. wewn. : 14 mm
czesc, mi sie łozyska zkonczyły,oddalem alternator do zrobienia łozysk, to sie koles przestraszył stany, wszystko wysiadło, tez chcialem same lozyska wymieniac ale by trzeba bylo wyciagnac zeby do kupic, radze to samo zrobic, nie tylko wymiana lozysk ale calosc. bo za chwile dolozysz koszt robocizny, nastepnego elementu.pozdro
Wymiana
Witam u mnie też łożyska się skończyły w alternatorze motor 1Z. I wymiana bardzo prosta trzeba wypruć alternator z auta i mieć chwilę czasu. Łożysko jedno musiałem przeciąć bo siedziało już tak długo że przyrosło to większe oczywiście, mniejsze zeszło bezproblemu. Oczywiście gdy wyciągłem pojechałem do sklepu motoryzacyjnego takiego lepszego i bez problemu dokupiłem łożyska, to większe łożysko to z SKF za oba łożyska zapłaciłem coś koło 50 zł a montaż odwrotny do demontażu najwięcej pracy jest z wyciągnięciem tego ustrojstwa z auta zwłaszcza jak się nie ma kanału
Więc jeśli ma się chwilę i ma się gdzie to warto się pobawić samemu.
Więc jeśli ma się chwilę i ma się gdzie to warto się pobawić samemu.
ja w swoim ABK mam alternator bosch 050 903 015 C
i podano mi ze sa łozyska takie
wieksze 17x52x17
mniejsze 17x40x12
pytanie do znawców tematu jak jest naprawde ,przymierzam się do kupna tych łożysk ale wolał bym mieć pewność co do wielkości ,by bez problemu rozebrac i złozyć alternator .
Odpada demontaż rozbieranie i szukanie łożysk nie moge pozwolić sobie na uziemienie auta dlatego bardzo zależy mi na waszej pomocy
i podano mi ze sa łozyska takie
wieksze 17x52x17
mniejsze 17x40x12
pytanie do znawców tematu jak jest naprawde ,przymierzam się do kupna tych łożysk ale wolał bym mieć pewność co do wielkości ,by bez problemu rozebrac i złozyć alternator .
Odpada demontaż rozbieranie i szukanie łożysk nie moge pozwolić sobie na uziemienie auta dlatego bardzo zależy mi na waszej pomocy
Witam, wlasnie jestem po wymianie lozysk alternatora, male jak wiadomo standardowe 6201, 12x32x10 duze 6203, 17x40x12. Mam alternator bosch 026 903 015 B . Fajnie by bylo, jak by kazdy kto wymienial lozyska alternatora wpisal w tym temacie typ altka i jakie lozyska zakladal, zawsze to jakies ulatwienie dla pozostalych, których czeka ta operacja.
-
- Forum Audi 80