Tak, bo tłumacze że ta śruba to stożek i czym mocniej się ją wbije tym bardziej zaciska się w swoim miejscu dzięki czemu można ją odkrecic.bodzio1819 pisze:Czyli muszę od dołu ją wbić tak konkretnie i próbować odkręcić?
[ABT] Wymiana przednich amortyzatorów
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ja to rozumiem ale u mnie była taka sama sytuacja i nic nie pomagało.trzeba było uciąć śrubę.gwint nie powinien się kręcić razem z nakrętka gdyż w nowej (dobrej) końcówce takie coś nie występuje...nawet zakładając nową końcówkę nigdy jej nie dobijam do góry tylko dociągam nakrętka i nic się nie kręci...
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
panowie mam do was pytanie, staram się wymienić same gumy z łożyskami pod kielichem, czy do tego też powinienem zdjąć praktycznie cały amor czy są jakieś inne rady bym nie musiał odkręcać niepotrzebnie jakiś elementów co prawda na zbieżność pojadę tak czy inaczej bo wymieniłem końcówki drążka i łączniki stabilizatorów, ale jest jakiś patent by to wymienić łatwo i przyjemnie?? a i jeszcze jedno niepokoi mnie ten przyrząd jakim jest klucz tulejowy nie mam. Jak najlepiej to rozkręcić by nie było strat
to wszystko zależy od twojego doświadczenia jeżeli masz duże doświadczenie to można to zrobić bez ściągania całego amorka ale do tego będą potrzebne małe ściągacze do sprężyn można to też zrobic bez ściągaczy ale potrzebne są dwie osoby aby w momencie opuszczania auta druga osoba ustawiła sprężyne i łożysko w odpowiednim położeniu
jeżeli mało razy to robiłeś proponuje jednak wyjęcie całego amorka a jeśli chodzi o klucz tulejowy to można go kupić albo zrobić samemu bo jest on potrzebny do odkrecenia specjalnej nakrętki na amorku
[ Dodano: 2011-07-14, 18:15 ]
jeżeli nie masz takiego klucza to można to też odkręcić używając śrubokręta i młotka ale to troche zajmuje czasu
jeżeli mało razy to robiłeś proponuje jednak wyjęcie całego amorka a jeśli chodzi o klucz tulejowy to można go kupić albo zrobić samemu bo jest on potrzebny do odkrecenia specjalnej nakrętki na amorku
[ Dodano: 2011-07-14, 18:15 ]
jeżeli nie masz takiego klucza to można to też odkręcić używając śrubokręta i młotka ale to troche zajmuje czasu
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
możesz wymienić bez wyciągania amortyzatora,wtedy nie będziesz musiał robić zbieżności.co do klucza to zrób go sam.wystarczy rurka i piła do metalu + pilnik.mnie to zajęło 10 minut.najlepiej kupić sobie taką nakrętkę w sklepie (koszt ok 3zł) i dorób kluczyk na spokojnie bo na kolumnie to jest dupa a nie dorabianie...