[B4 1Z Avant] klima, nawiew - woda pod tapicerką
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
- antares2000
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
nie zapominam i nie olał... widzę że koledzy to chyba w gorącej wodzie są kąpani... ale oprócz forum są też takie sprawy jak chociażby praca lub rodzina, przykro mi ale ja nie mam tyle czasu jak niektórzy z was... trochę cierpliwości nie zaszkodzi nikomu... zrobię to napiszę... na razie jutro jadę z klimą do (mam nadzieję) fachowca
[ Dodano: 2012-08-24, 22:48 ]
[ Dodano: 2012-08-24, 22:52 ]
manfred19 dzięki za opis elementów
[ Dodano: 2012-08-24, 22:55 ]
[ Dodano: 2012-08-24, 22:58 ]
[ Dodano: 2012-08-24, 23:01 ]
[ Dodano: 2012-08-24, 23:18 ]
wczoraj rozmawiałem tel. z kolegą Audi Sport na temat klimy no i oczywiście "mojej wody"... wszystkie zarówno wasze jak i jego sugestie są dobre ale jest mały szczegół... może nie zauważyliście że skoro wszędzie wokoło mam sucho i brak jakichkolwiek śladów cieknącej=splywającej wody to... no właśnie skąd ta cholera sie bierze? Audi Sport miał takiego pomysła ze może korek w podłodze przepuszcza i woda od spodu sie zebrała (teza do sprawdzenia jak auto bedzie na podnosniku)... druga sprawa to teraz kiedy mam klime nie sprawną to mogę kontrolować czy woda się zbiera czy nie, póki co to korzystając z aury (ostatnie upały) i papierowych ręczników wysuszyłem matę ile się dało... jak teraz nie będzie zbierała się woda to by oznaczało ze winowajcą była klima a jeśli bedzie woda to znaczy ze jakaś inna nieszczelność... koledzy jak sami widzicie to wymaga trochę czasu żeby dokładnie zdiagnozować przyczynę... kurdę też wolałbym już wiedzieć co i jak i mieć problem z głowy, no ale cóż nie od razu Kraków zbudowano, jak to mówią :mrgreen:
[ Dodano: 2012-08-24, 22:48 ]
to mialoby sens sprawdzac gdyby woda zbierala sie pod nogami po deszczu lub co najwyzej myciu auta... niestety od ostatniego razu kiedy stwierdzilem wodę pod matą opadow u nas nie było przez chyba dwa lub trzy tygodnie...Dregan pisze:a może silikon wygląda tylko szczelnie?? weź kubek wody i lej na uszczelkę i patrz czy tapicerka kolo otwierania maski nie wilgotnieje
[ Dodano: 2012-08-24, 22:52 ]
manfred19 dzięki za opis elementów
[ Dodano: 2012-08-24, 22:55 ]
myślę że to jest dobry trop.. ale na razie nie mialem jak tego sprawdzić bo nie mam kanalu żeby wejśc pod auto... jutro nadarzy się okazja jak pojade klimę nabijać - u mechanika auto wezmę na podnośnik to oblookam....jugo007 pisze:witam kolego a odpływ z klimy masz drożny taki wąż który przechodzi przez ścianę grodziową od strony pasażera pod schowkiem i wychodzi nad skrzynią biegów jeśli jest zatkany to woda która się skrapla podczas działania klimy niema gdzie się wylać i zbiera się w aucie
[ Dodano: 2012-08-24, 22:58 ]
to z której str jest w końcu ten odplyw? a może z obydwu?Ganimadeus pisze:Z tego co ja sprawdzałem z rok-dwa temu u znajomego w b4 to z obu stron bo też miał wodę heh
[ Dodano: 2012-08-24, 23:01 ]
Dregan możesz jakśniej? nie wiem która guma i co ma dmuchaćDregan pisze:... a może guma od nagrzewnicy co jest między komoro silnika a środkiem spadła i dmucha
[ Dodano: 2012-08-24, 23:18 ]
wczoraj rozmawiałem tel. z kolegą Audi Sport na temat klimy no i oczywiście "mojej wody"... wszystkie zarówno wasze jak i jego sugestie są dobre ale jest mały szczegół... może nie zauważyliście że skoro wszędzie wokoło mam sucho i brak jakichkolwiek śladów cieknącej=splywającej wody to... no właśnie skąd ta cholera sie bierze? Audi Sport miał takiego pomysła ze może korek w podłodze przepuszcza i woda od spodu sie zebrała (teza do sprawdzenia jak auto bedzie na podnosniku)... druga sprawa to teraz kiedy mam klime nie sprawną to mogę kontrolować czy woda się zbiera czy nie, póki co to korzystając z aury (ostatnie upały) i papierowych ręczników wysuszyłem matę ile się dało... jak teraz nie będzie zbierała się woda to by oznaczało ze winowajcą była klima a jeśli bedzie woda to znaczy ze jakaś inna nieszczelność... koledzy jak sami widzicie to wymaga trochę czasu żeby dokładnie zdiagnozować przyczynę... kurdę też wolałbym już wiedzieć co i jak i mieć problem z głowy, no ale cóż nie od razu Kraków zbudowano, jak to mówią :mrgreen:
- antares2000
- Forum Audi 80
- antares2000
- Forum Audi 80
sprawa sie powoli wyjaśnia... woda na 100% nie jest z klimy a leje się tak jak pisaliście z podszybia... ale dokładnie sakąd to jeszcze nie wiem bo nie miałem czasu tego sprawdzić (zresztą samemu to trochę trudniej niż we dwóch).. przeciek wyczaiłem po wczorajszej nocnej ulewie, przed wyjazdem do pracy zagladnąłem pod tapicerkę a tam istny potop (dobrze chociaż że ręczniki papierowe tam miałem), udalo mi się znaleźć na razie miejsce w którym woda spływa na dól... to wąski pasek maty przyklejony bezpośrednio do blachy znajdujący sie pomiędzy srubami mocującymi podpórkę pod stopę kierowcy... teraz muszę jeszcze dokładnie wyczaić u gory gdzie przecieka (pewnie tak jak mówicie - linka lub tablica z bezpiecznikami)
[ Dodano: 2012-08-27, 11:12 ]
z klimą też już dużo wiem... w sobotę mechanik nabił mi ją do 9bar argonem i tak zostawiłem do dzisiaj, rano pojechałem żeby sprawdzić ciśnienie i okazało się że spadło do 1bara, czyli mam gdzieś nieszczelność.... i tutaj prośba do kolegów, powiedzcie gdzie najczęściej a naszych 80-tkach pojawiają się nieszczelności, gdzie szukać? chcę dzisiaj pojechać żeby mi sprawdzili gdzie mam nieszczelność i co trzeba będzie naprawić a wolę żeby mi kitu nie wcisnęli... będę wdzięczny za sugestie
[ Dodano: 2012-08-27, 11:12 ]
z klimą też już dużo wiem... w sobotę mechanik nabił mi ją do 9bar argonem i tak zostawiłem do dzisiaj, rano pojechałem żeby sprawdzić ciśnienie i okazało się że spadło do 1bara, czyli mam gdzieś nieszczelność.... i tutaj prośba do kolegów, powiedzcie gdzie najczęściej a naszych 80-tkach pojawiają się nieszczelności, gdzie szukać? chcę dzisiaj pojechać żeby mi sprawdzili gdzie mam nieszczelność i co trzeba będzie naprawić a wolę żeby mi kitu nie wcisnęli... będę wdzięczny za sugestie