Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Montaż i schematy Webasto

Awatar użytkownika
Karol_90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karol_90 » 11 maja 2011, 22:31

Witam. Mam może trochę dziwne i głupie pytanie, ale czy da się zamontować ogrzewanie postojowe na ON do silnika benzynowego, montując jakiś oddzielny zbiornik na paliwo? Czy to nie tylko kwestia zasilania paliwem?

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 12 maja 2011, 08:22

Karol_90 pisze:czy da się zamontować ogrzewanie postojowe na ON do silnika benzynowego, montując jakiś oddzielny zbiornik na paliwo? Czy to nie tylko kwestia zasilania paliwem?

Witam

Da radę zamontować Webasto z diesla do samochodu na benzynę.
Jednak ze względów bezpieczeństwa lepiej nie wkładać pod maskę dodatkowego zbiornika paliwa w Twoim przypadku ON.

Silnik benzynowy szybko się nagrzewa i pod maską jest gorąco. Więc istnieje ryzyko ze ten dodatkowy zbiornik będzie narażony na nagrzewanie się, a w przypadku wypadku ryzyko pożaru jest bardzo wysokie.
Diagnosta na przęglądzie również może się "przyczepić" do dodatkowego zbiornika na paliwo pod maską i wtedy ma prawo zabrać dowód :arrow: wiem bo aktualnie robię kurs diagnosty SKP ;-)

Domniemywam ze posiadasz piec DW-50 dlatego uważam, że szybciej, taniej, prościej i bezpieczniej będzie sprzedać piec na ON i kupić taki sam na PB.
Piece na ON są dość chodliwe (szybko się sprzedają w sezonie jesienno-zimowym)
Pieców na PB jest zdecydowanie wiecej oczywiście mowa o Webasto ThermoTop T modele DW-50 i BW-50
Nie mówię tutaj o nowszych piecach które nie podejdą bo Audi 80 nie ma magistrali CAN.

Inną kwestią jest wygoda bo trzeba pamiętać o dotankowaniu dodatkowego zbiornika paliwa. Zakładam, że będzie to zbiornik ok 5 litrów więc przy ciągłym grzaniu piecem DW-50 starczy na około 10 godzin grzania.

Jeśli posiadasz inny piec np ThermoTop C, TT V, TT ZC/D niestety do tych pieców trzeba zastosować dodatkową pompkę paliwa oraz pompę obiegu cieczy chłodzącej.
Wiec tego typu piece zupełnie nie nadają się do montowania pod maskę bo chcac nie chcąc trzeba ciągnąć dodatkową instalację paliwową.

Awatar użytkownika
Karol_90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karol_90 » 13 maja 2011, 22:19

Jak na razie to przymierzam się do montażu webasto i nie posiadam takowego. Tylko pomyślałem że dokładając niewielką kwotę na dodatkowy zbiornik w dalszym rozrachunku piec na ON byłby oszczędniejszy.

Zastanawia mnie jedna rzecz, gdy benzyna cofa się do baku to czy pompka pieca zassie paliwo?

Jeżeli ktoś miałby na sprzedaż webasto BW-50 za rozsądne pieniądze to byłbym bardzo chętny. Najlepiej ze sterowaniem zdalnym.

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 14 maja 2011, 01:38

Karol_90 pisze:Jak na razie to przymierzam się do montażu webasto i nie posiadam takowego. Tylko pomyślałem że dokładając niewielką kwotę na dodatkowy zbiornik w dalszym rozrachunku piec na ON byłby oszczędniejszy.

Zastanawia mnie jedna rzecz, gdy benzyna cofa się do baku to czy pompka pieca zassie paliwo?

Jeżeli ktoś miałby na sprzedaż webasto BW-50 za rozsądne pieniądze to byłbym bardzo chętny. Najlepiej ze sterowaniem zdalnym.

Odnośnie zużycia paliwa przez piece webasto (dane producenta litrów na godzinę)

BW-50 Pełne obciążenie 0,67l/h , połowa mocy 0,33l/h
DW-50 Pełne obciążenie 0,59l/h , połowa mocy 0,29l/h

jak widać różnice nie są aż tak dramatyczne.

Ja miałem zamontowane BW-50 i nie widziałem aby tego paliwa spalało wiadrami :lol:

Pozatym do nagrzania silnika i kabiny do temp 60-70 stopni piec musi pracować około 7-12 min w zależności od temp otoczenia.
Jak widać dramatu nie ma bo może spalisz szklankę paliwa w duży mróz.

odnośnie cofania paliwa do baku.

Piece BW i DW mają wbudowaną pompkę paliwa oraz wbudowany w piec zbiornik paliwa o pojemnosci 0,5 do 1 litra
W tych piecach zasilanie paliwa podpinasz w przewód powrotu paliwa z wtrysku paliwa a przewód powrotny z pieca podpinasz pod przewód powrotny idący do baku.
Paliwo w zbiorniku pieca wystarcza na tyle pełnych cykli pracy w zaleznosci od zastosowanego zegarka preselekcyjnego.
Zielone poswietlenie zegarka = 30 min
Niebieskie lub czerwone = 60 min

Wszystkie inne modele pieców wymagają zewnętrznej pompki paliwa.
paliwo do pieca doprowadzane bezpośrednio z baku.
W dekielku przy pompie paliwa w baku wieci sie otwór i montuje tzw Ujęcie paliwa.
dalej montujesz na podwoziu pompke paliwa i łączysz ujęcie i pompkę rurką paliwową z tekelanu i pociągasz ją aż do pieca.

Tego typu piece ciągną paliwo bezpośrednio z baku i nie posiadają one powrotu nadmiaru paliwa. Poprostu ciągną tyle ile potrzebują.

Orientacyjny koszt czesci

BW50 + wiazka + zegarek preselekcyjny w bdb stanie od 400-500 wzwyż
za piece na ON zapłacisz podobnie.

Średnio piec kosztuje 200 zł
wiązka 100
zegarek 100

co do zdalnego uruchamiania to juz inna bajka.

za Telestart T70
Pilot od 80zł
sterownik od 120zł
antena nigdy nie spotkałem używki a nowa w serwisie webasto kosztuje 180zł
wiazka telestart-> zegar preselekcyjny 80zł nowa (używek nie widziałem)

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 14 maja 2011, 12:43

witam podlacze sie pod temat jak juz mowa o webasto , jak odpowietrzyc top cudenko

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 15 maja 2011, 01:44

samochód z webasto odpowietrzasz tak samo jak zwykłe auto be ogrzewania webasto.
najpewniej metodą podciśnieniową -> inżektor
w wiekszosci przypadków - przelewówka i odpowietrzniki + włączenie pieca

piotreksz01
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piotreksz01 » 17 maja 2011, 11:52

Witam
Ma może ktoś z Was instrukcje obsługi do webasto w języku polskim

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 20 maja 2011, 21:08

tyle ze ja nie mam paliwa pobieranego bezposrednio z baku tylko mam osobny zbiornik

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 20 maja 2011, 21:11

jabko_nb pisze:tyle ze ja nie mam paliwa pobieranego bezposrednio z baku tylko mam osobny zbiornik
Chwila ! bo się trochę juz pogubiłem.

W tej instalacji webasto chcesz odpowietrzyć układ chłodzenia czy układ paliwowy ?

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 20 maja 2011, 21:19

jak mi gaziaze odwracali reduktor gazu to wypieli przewod zaznaczony na foto i zapowietrzylo mi sie webasto wiec pytam jak je ospowietrzyc

misiek547
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiek547 » 21 maja 2011, 23:46

jeżeli to ten cińki przewód to jest przewód od nadmiaru wody to nie podejrzewam zeby tam coś sie zapowietrzyło ale moge się mylić

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 22 maja 2011, 22:12

przewód do grzania wody jest owinięty w taka aluminiowa rurkę i to ja mi zapowietrzyli chyba wiec pytam po raz któryś jak mam odpowietrzyć

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 22 maja 2011, 22:36

odpowietrzasz to tak samo jak samochód bez webasto.
czyli odkrecasz odpowietrzniki na przewodach do nagrzewnicy.

jak masz nagrzany silnik to jeśli piec też jest gorący to układ jest odpowietrzony.

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 24 maja 2011, 09:22

nigdy nie odpowietrzalem samochodu czy mozecie mi wkoncu powiedziec jak to mam zrobic

Awatar użytkownika
Karol_90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karol_90 » 04 sie 2011, 20:34

Witam, czy istnieje jakiś prosty sposób aby sprawdzić piec czy jest sprawny bez podłączania go do samochodu?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawiew, klimatyzacja, ogrzewanie.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl