Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 abk] Ubytki czynnika w układzie klimatyzacji

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 09 lip 2010, 08:32

Witam klima się załącza od +1 jak się nie mylę oringi przełożyłem ze starej jest dobrze. Jak chcesz zakładać na wiosnę niewiem czy nibędziesz musiał wymienić osuszacza klimatyzacji bo zawilgotnieje. Przy wyjmowaniu trzeba odkręcić przedni pas nad chłodnicą i tą co zamek trzyma lampę lewą trzeba zdjąć żeby rozpiąć końcówki od klimy i na dole jest przykręcona rurka z klimy jak masz halogeny wystarczy że wykręcisz lewy i kluczem odkręcisz rurkę z klimy no i dwie śruby z chłodnicy po bokach. Powiem Ci że roboty z tym trochę jest ale wszystko da się zrobić ;-) Powodzenia :-D

Awatar użytkownika
monkahead
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: monkahead » 09 lip 2010, 13:54

joandaw czy po przelozeniu chlodnicy klimy juz miales wszystko tip-top czy pojawily sie jeszcze jakies nieszczelnosci. Jak dlugo miales pusty uklad?

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 09 lip 2010, 21:19

Dopiero około 3 tygodnie temu zmieniłem chłodnice do dziś jest wszystko w porządku A układ pusty miałem 1 tydzień czym dłużej tym gorzej dla innych podzespołów klimatyzacji. Jeździłem parę dni bez chłodnicy ;-)

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 14 lip 2010, 09:29

Mam prośbe do osób majacych klime w R4 zeby zrobili fotke jak idzie przewód od skrapalcza do nagrzewnicy klimatyzacji chodzi o usytuowanie przewody przy skraplaczu.

Awatar użytkownika
monkahead
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: monkahead » 15 lip 2010, 16:41

Przygladalem sie dzisiaj tej klimie, widze ze gruby przewod odkreca sie zwyklym kluczem, podejrzewam ze cinszy przewod na dole takze, z tym ze juz trudniej go zauwazyc bez demontazu chlodnicy. A co z tymi dwoma przylaczami pokazanymi na zdjeciu?

Obrazek

Dochodzi tam jakas wtyczka z kabelkami? Jak sie ja demontuje?

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 19 lip 2010, 18:27

Witam te dwa co zaznaczyłeś są to przewody elektryczne czerwony i zielony. Koniec tych przewodów znajdował się w moim aucie pod lampą jest taki plastik taka skrzynka i w niej się łączyły wystarczy rozpiąć potem przykręć do chłodnicy i poskładać z powrotem. Nie wiem czy rozkręcałeś ten przewód ciężko się odkręca uważaj żeby nie pozrywać gwintu. Ponoć łączy się z innym pod filtrem powietrza trzeba filter zdjąć i tam gdzieś się łączy ja odkręcałem przez dziurę po halogenie. Nie zapomnij o oroingach na tych końcówkach. Powodzenia ;-)

Dziureq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Chlodnica Klimatyzacji

Post autor: Dziureq » 27 lip 2010, 14:05

Witam
Trochę odgrzebie temat
Nie dawno kupiłem chłodnice klimatyzacji okazało się czujniki ciśnienia (dwa gwinty które są zaznaczone na zdjęciu we wcześniejszym poście) nie pasuję. Gwint jest mniejszy o około 2mm czy różnica ta wynika z tego że klimatyzacje mam przystosowaną do czynnika R12 a czujniki ciśnienia do tych klimatyzacji mają inny gwint. Koszt takiego czujnika to około 300 zł w serwisie taniej wyjdzie kupno kolejnej chłodnicy.
Nigdzie nie mogę znaleźć chłodnicy do R12.Prawie każdy sprzedawca nie ma informacji o wielkości tych gwintów.
Klimatyzacje posiadam automatyczną.

Awatar użytkownika
monkahead
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: monkahead » 27 lip 2010, 20:01

Dziureq, a nie myslales zeby zastosowac jakas mosiezna mufe jako redukcje? Powinno zdac egzamin a koszt to 3-4PLN.

Ktory masz rocznik auta?

Dobrze ze dales znac ze sa takie klocki z tymi rozmiarami gwintu. Jak wreszcie bede kupowal swoja chlodnice to postaram sie zeby sprzedawca sprawdzil rozmiar tych gwintow. Mozesz je pomierzyc suwmiarka i dac znac na forum jakie wymiary ma oryginalny gwint na czujniku? Daj znac jak rozwiazales ten problem.

Dziureq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dziureq » 28 lip 2010, 11:06

Auto jest z 1993r.
Dzwoniłem do "Vegi" tam sprzedawca próbował znaleść dla mnie chłodnice znlazła się jedna za 440 zł załamany długimi poszukiwaniami postanowiłem ją zamówić jednak dzisiaj dowiedziałem się, że średnica gwintu to około 9,8mm czyli taka sama jaką mam w chłodnicy która nie pasuje. Chłodnice na czynnik R134a posiadają z lewej strony dodatkowe wyjście którego nie ma przy mojej chłodnicy. Średnica zewnętrzna gwintu w oryginalnej chłodnicy to 11mm. Pozostaje kupno używki znalazłem jedną na allegro i chyba ją kupię. Numer mojej chłodnicy to 8A0 260 401D wszystkie z allegro to 403AA lub AB.

Co do redukcji to nie wiem czy da się zrobić redukcje przy tak małej różnicy średnic gwintu.

Awatar użytkownika
monkahead
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: monkahead » 28 lip 2010, 12:43

Dziureq, dzieki za informacje. U mnie na pewno jest czynnik R134a, mam taka naklejke pod maska i moja chlodnica ma tez to wyjscie po lewej stronie (na zdjeciu pare postow powyzej jest ono zakryte jasno niebieskim korkiem, zaraz nad napisem 'merkury-net') mam nadzieje ze chodzi wlasnie o to wyjscie serwisowe do nabijania. Jesli mozesz to daj znac czy chodzi nam o to samo zlacze. Jesli tak, to oznacza to, ze chlodnica ... 403AA lub AB powinna pasowac do mojego auta. Ja mam rocznik 1994.

Czy numer wybity na chlodnicy jest widoczny bez jej wyjmowania z auta? Jesli tak to gdzie go szukac?

Dziureq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dziureq » 28 lip 2010, 16:53

Gdy kupowałem auto nie myślałem o tym by zwrócić uwagę na jaki czynnik jest klima. W większości w tych rocznikach były to R134a ja trafiłem na R12. Numer odczytałem z naklejki na chłodnicy po jej zdjęciu nie wiem czy widoczny jest bez jej zdejmowania. Jeśli twoja chłodnica ma dodatkowy zawór to z kupnem takiej nie będzie problemu jeśli chcesz sprzedam tą którą kupiłem za 250 zł. Twoja to jest prawdopodobnie 403AA do silników benzynowych AB jest do diesli.
Znalazłem na allegro używkę 401D i taką zamówiłem mam nadzieję , że będzie sprawna.

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 06 cze 2016, 14:40

Witam problem z klima pacjent to 1Z klima nabita 2 lata temu wszystko ok na w kwietniu dobiłem 300gr bo sie zał i wył chłodzi aż milo. auto jest tej chwili w Niemczech dziś jadę do sklepu a tu zonk to samo zał sie i po chwili sie wył. i widze ze chłodnica w miejscu uchwyty jest taka by wilgotna pewnie tam puszcza gaz.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/77e642c95ba259a3

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 06 cze 2016, 23:11

Gazu to ty raczej nie zobaczysz, niech fachman obejrzy nie po to daje się barwniki UV by myśleć, włoży okulary przyświeci i każda nieszczelność zobaczy.

Taki zestaw kosztuje 35zeta i samemu też można.

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 07 cze 2016, 00:04

Wiem ze nie zobaczę ale tak mi wygląda jak by olej wypchało ten zielony ;-)

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 07 cze 2016, 11:49

Dziura na bank tez tak miałem to w tym miejscu gdzie mocowanie pojawiają się dziurki albo spawanie albo nowa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawiew, klimatyzacja, ogrzewanie.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl