Witam,
Na wstępie powiem, że jestem tu nowy, a swoją historię z samochodami zaczynam właśnie teraz.
Na urodziny dostałem Audi 80 B3 1.6 DT. Wszystko fajnie, przegląd był, lekkie naprawy bo wiadomo jak to jest z 30-letnim autkiem.
Tyle że pojawił się problem, którego nikt nie zauważył, a przed wysłaniem samochodu po raz 3 do mechanika wolę sprawdzić i zapytać czy może da się jakoś naprawić ten problem samemu.
Przechodząc do sedna, po odpaleniu silnika samochód działa bardzo dobrze, ale po wrzuceniu wstecznego zapalają się światła cofania i nie gasną do momentu zgaszenia stacyjki. Co robić w takim przypadku i gdzie szukać problemu?
Nie gasnące światła cofania
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Re: Nie gasnące światła cofania
Odłącz tą szeroką kostkę po lewej stronie skrzyni nad półosią i zobacz czy zgasną światła. Kiedyś czujnik w skrzyni mi padł i też światła włączały się kiedy im podobało. Czujnik jest po drogiej stronie skrzynie biegów mniej więcej pod akumulatorem pod taką okrągła klapką.
Re: Nie gasnące światła cofania
Wyciągnąłem czujnik świateł cofania. Prawdopodobnie to on jest problemem i olej, którym był nasmarowany był bardzo stary i gęsty. Niedługo będę zamawiać nowy czujnik. Dziękuję za pomoc ❤