Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1,9 TDI] Osram Night Breaker H4

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 09 gru 2009, 10:55

monkahead pisze:OSRAM Night Breaker tez maja bardzo dobre oceny (duzo tansze ale podobno nie wytrzymuja dluzej niz 3-4 miesiace)
Ja miałem prawie rok i dalej są dobre tylko że zmieniłem lampy i teraz mam H1

Awatar użytkownika
monkahead
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: monkahead » 13 gru 2009, 20:53

Ostatnio z kumplami z pracy kupilismy nowe zarowki do naszych autek, a ze paczka przyszla do mnie, wiec mialem mozliwosc porownania Philipsa Premium +30% z Tungsram MegaLight +60%. Wybralismy takie zarowki, bo sa one bardzo tanie: 9,5PLN/szt. za Philipsa oraz 10,5PLN/szt. za Tungsrama, a jednoczesnie osiagaja bardzo dobre wyniki w wiekszosci testow, w porownaniu do innych zarowek, ktorych cena zaczyna sie od 20PLN/szt.

Dla porownania, zdjecie zarowek H4 no name (auto przyjechalo na nich z Niemiec), na fabrycznej instalacji (bez przekaznikow). Dokladny opis znajduje sie na zdjeciu:

Obrazek

Widac tutaj golym okiem wyrazna roznice w wartosci napiecia zasilania zarowki.

Ponizej, porownanie Philipsa i Tungsrama. Zdjecia robione na sniegu, nie mialem okazji sprawdzic ich na suchej ani mokrej drodze. Instalacja na przekaznikach, napiecie na wlaczonej lampie H4 = 13,85V. Dokladny opis znajduje sie na zdjeciu:

Obrazek

Moim zdaniem, obie zarowki swieca identycznie jesli chodzi o zasieg oraz ilosc swiatla. Philips daje nieco bielsze swiatlo (mnie ta barwa duzo bardziej odpowiada), natomiast swiatlo Tungsrama jest bardziej zoltawe. Poniewaz ja wybralem dla siebie Tungsramy, mam nadzieje ze beda chociaz lepiej swiecic na mokrej nawierzchni. Sprawdze to, a swoje uwagi zamieszcze pozniej na forum. Zobaczymy tez, jak bedzie z zywotnoscia tych zarowek +60% na rezanej instalacji (przekazniki).

Awatar użytkownika
M@rcus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: M@rcus » 13 gru 2009, 21:35

Polecam Philips, Osrama miałem kpl. wytrzymał 4 miesiące, philips ponad rok i auto sprzedałem z nimi, a różnicy w świeceniu nie zauważyłem.

Awatar użytkownika
mario2560
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mario2560 » 04 sty 2010, 14:49

No więc i u mnie nastał dzień w którym przepaliła się żarówka Osram Night Breaker, wytrzymały 13 miesięcy i jakieś 13tys km a więc średnio, ale za to świeciły rewelacyjnie. Dziś założyłem Philips VisionPlus, w ciągu dnia światło wygląda ładnie, mam nadzieję że w nocy nie będzie gorzej niż na Osram.

Awatar użytkownika
rafio83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafio83 » 04 sty 2010, 18:25

Panowie mam tylko jedno pytanko.
Te wszystkie zarówki które polecacie to 55 lub 60W ja obecnie mam u siebie założone 100W z takimi juz kupułem auto, powinienem szuka takich o których mówicie czy podobnych ale jednak 100W :?:

Dodam że kiedys załozylem jakies dajace żarówki imitujace niebieskie swiatło 55W i efekt był bardzo marny

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 04 sty 2010, 18:36

rafio83, takie żarówki jak masz teraz są
:arrow: nielegalne
:arrow: zbyt silne (klosz i odbłyśnik Twojej lampy nie jest przystosowany do takiej żarówki, która wytwarza dużo więcej ciepła przez co jest dużo bardziej narażony na uszkodzenie; spotkałem się również z przypadkiem uszkodzenia instalacji elektrycznej, co prawda stary samochód i instalacja w podobnym stanie)
:arrow: niebezpieczne bo ślepią kierowców jadących z naprzeciwka
rafio83 pisze:Dodam że kiedys załozylem jakies dajace żarówki imitujace niebieskie swiatło 55W i efekt był bardzo marny
pewnie były to jakieś marketówki bez homologacji. Kup dobre markowe żarówki (np te, podane w tytule tematu), wyczyść lampy od środka i ciesz się dobrym światłem ;-)

Awatar użytkownika
rafio83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafio83 » 05 sty 2010, 15:34

Jak to nielegalne?
Nie widziałem jeszcze przepisu który mowi o tym ze nie mozna jeździ na żarówkach 100W, panowie w mundurach też tego nie sprawdzają, na przeglądzie również nikt sie nie czepiał. Skąd masz takie informacje?

jak wyczyscic te reflektory od srodka? Może ktos opisac.

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 05 sty 2010, 17:59

Nie widziałem jeszcze przepisu który mowi o tym ze nie mozna jeździ na żarówkach 100W
a jakikolwiek widziałeś ? ;-) Poszukaj jeszcze raz ;-) Twoja lampa traci homologację gdy wsadzasz tam co innego niż żarówkę 60/55W, tyle w temacie legalności.
rafio83 pisze:jak wyczyscic te reflektory od srodka?
wyjąć->rozkleić->wyszorować klosz oraz o ile się da odbłyśnik (chociaż sądząc po tym, jakie masz tam żarówki nie wiem czy będzie co szorować, pewnie zejdzie za pierwszym pociągnięciem wilgotnej szmatki...)->zakleić->zamontować na samochód :roll:

Awatar użytkownika
rafio83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafio83 » 05 sty 2010, 18:33

Martwi mnie tylko słowo "zakleic" czym mam to zrobic, jakimś silikonem?

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 05 sty 2010, 18:51

rafio83, silikonem ewentualnie poprawić, zakleić najlepiej klejem do plastiku.

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 06 sty 2010, 08:43

rafio83 pisze:Martwi mnie tylko słowo "zakleic" czym mam to zrobic, jakimś silikonem?
specjalny silikon do lamp ze sklepu motoryzacyjnego będzie najlepszy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl