[B3] Podświetlenie zegarów
[B3] Podświetlenie zegarów
Witam. Mam taki pomysł aby z liczików zdjąc czerwony filtr który znajduje się pod spodem i za to kupic białe(xenonowe) żaróweczki LED. Chce osiągnac efekt białe podświetlenie + czerwona wskazówka. Co wy na to ??
Olszak, diody to kiepskie rozwiązanie jeżeli chodzi o podświetlanie licznika. Nieważne, co jest napisane na aukcji itp, że są rozpraszające. Wszystkie diody mniej lub bardziej świecą punktowo i nierówno.
Druga sprawa, że takie białe, jasne podświetlanie będzie bardzo rozpraszało przy jeździe po zmroku. Osobiście staram się powyłączać/pościemniać podświetlanie czego się da w samochodzie (zegary na minimum, żeby tylko była lekka poświata, radio w tryb black out, telefon na najsłabsze podświetlanie jak używam nawigacji). Dużo mniej się męczą wtedy oczy. Szczególnie przy dłuższej jeździe jest tak bardziej komfortowo.
BTW nie ma diod xenonowych. Dioda nie wykorzystuje gazu do świecenia, tylko właściwości półprzewodnikowe ciał stałych.
Druga sprawa, że takie białe, jasne podświetlanie będzie bardzo rozpraszało przy jeździe po zmroku. Osobiście staram się powyłączać/pościemniać podświetlanie czego się da w samochodzie (zegary na minimum, żeby tylko była lekka poświata, radio w tryb black out, telefon na najsłabsze podświetlanie jak używam nawigacji). Dużo mniej się męczą wtedy oczy. Szczególnie przy dłuższej jeździe jest tak bardziej komfortowo.
BTW nie ma diod xenonowych. Dioda nie wykorzystuje gazu do świecenia, tylko właściwości półprzewodnikowe ciał stałych.
Mi to wygląda na białą, niezadrukowaną folię indiglo pod oryginalnymi zegarami. Podświetlanie jest bardzo równe i diodami umieszczonymi w miejscach na żarówki tego na pewno się nie da osiągnąć. Ewentualnie ktoś się sporo napracował i wbudował tam dużo więcej diod.
[ Dodano: 2009-03-27, 19:42 ]
Co do oryginalnej regulacji siły podświetlania, to z diodami nie jest tak łatwo. Jak jeździłem Ibizą, to zrobiłem sobie niebieskie podświetlanie na diodach i sterowanie podświetlaniem nie dawało prawie żadnych efektów. Ta regulacja nie jest dopasowana do charakterystyki świecenia diody.
[ Dodano: 2009-03-27, 19:44 ]
josef, mi się podoba. Jeżeli działa regulacja podświetlenia to bardzo fajny mod. Bez regulacji to niestety stanowi zagrożenie przy jeździe w nocy, bo pewnie w maksymalnym ustawieniu daje nieźle po oczach.
[ Dodano: 2009-03-27, 19:42 ]
Co do oryginalnej regulacji siły podświetlania, to z diodami nie jest tak łatwo. Jak jeździłem Ibizą, to zrobiłem sobie niebieskie podświetlanie na diodach i sterowanie podświetlaniem nie dawało prawie żadnych efektów. Ta regulacja nie jest dopasowana do charakterystyki świecenia diody.
[ Dodano: 2009-03-27, 19:44 ]
josef, mi się podoba. Jeżeli działa regulacja podświetlenia to bardzo fajny mod. Bez regulacji to niestety stanowi zagrożenie przy jeździe w nocy, bo pewnie w maksymalnym ustawieniu daje nieźle po oczach.
Na żarówkach nie uzyskasz tego efektu bo będzie żółtawo
A foto na forum znalazłem :mrgreen:
https://audi80.pl/zmiana-oswietlenia ... vt1984.htm <ok>
A foto na forum znalazłem :mrgreen:
https://audi80.pl/zmiana-oswietlenia ... vt1984.htm <ok>
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Masz B3 więc tylko dwie kostki, niebieska oraz żółta. Tylko uważaj i nie próbuj kostek na siłę wyciągać. Tam są takie czarne zatrzaski, podważasz je do góry i kostka sama wyjdzie. A co do diod smd, nie uzyskasz takiego efektu jak na fotce od Łukasza niestety. Jak chcesz by tak wyglądało to juz parę dni temu poruszaliśmy ten temat i kolega z forum dzwonił do gościa od tarcz indiglo i powiedział mu, że jest w stanie zrobić szablon jak ori pod indiglo. Ale to nie jest tania zabawa. Co do tarcz ori ściągasz wskazówkę bierzesz papier ścierny jak najdrobniejszy i ścierasz tą warstwę "różową" i wtedy możesz działać już coś z kolorem