[Audi 80 B4 1.9 TDI] Przełożenie wtrysków.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Nadwozie: Avant
- Kontakt:
Witam Panowie
Mam taki mały problem po przeszczepie wtrysków w moim zetorku na wtrychy z ASV.
Zaznaczę tylko ze Autko to Gofer mk3
A problem jest taki ze silniczek niby w miarę równo pracuje lecz pojawiło sie głośne klepanie.
Wtryski które zakupiłem były niby sprawdzane. (tak twierdził sprzedający) sam je wykąpałem przed montażem w myjce ultradzwiekowej tak ze swieciły się jak psu jajca
I teraz tak w paczce dostałem 4 wtryski, 3 plus sterujący z jednego kompletu i te niby byly sprawdzane przez wlasniciela plus jeden nie od kompletu.
Przy montażu sugerowałem sie stanem końcówek na oko i gdy trafiło na 4 cylinder założyłem ten wtrysk nie od kompletu gdyż końcówka wydawała sie mniej przegrzana.
I teraz tak Dawka jaka ustawiłem to 3.2 mg kąt wtrysku dla temp paliwa 99C to 53. Autko jest po lekkim bezdymnym virusie. Pompa została z dwa miesiace temu zregenerowana po tym jak mi sprężynki na pomporozdzielaczu popękały.
I pytanie o dawki korekcji które wyglądają tak
Czy one są poprawne zakładając ze mam virusa plus wysoka dawke na pommpie?
Czy z tego można wyczytać który może klepać ? Wygląda jakby czwarty nieco bardziej niedomagał ale nie od kompletu był niby ten 3 ?
Z góry dzięki za pomoc
Mam taki mały problem po przeszczepie wtrysków w moim zetorku na wtrychy z ASV.
Zaznaczę tylko ze Autko to Gofer mk3
A problem jest taki ze silniczek niby w miarę równo pracuje lecz pojawiło sie głośne klepanie.
Wtryski które zakupiłem były niby sprawdzane. (tak twierdził sprzedający) sam je wykąpałem przed montażem w myjce ultradzwiekowej tak ze swieciły się jak psu jajca
I teraz tak w paczce dostałem 4 wtryski, 3 plus sterujący z jednego kompletu i te niby byly sprawdzane przez wlasniciela plus jeden nie od kompletu.
Przy montażu sugerowałem sie stanem końcówek na oko i gdy trafiło na 4 cylinder założyłem ten wtrysk nie od kompletu gdyż końcówka wydawała sie mniej przegrzana.
I teraz tak Dawka jaka ustawiłem to 3.2 mg kąt wtrysku dla temp paliwa 99C to 53. Autko jest po lekkim bezdymnym virusie. Pompa została z dwa miesiace temu zregenerowana po tym jak mi sprężynki na pomporozdzielaczu popękały.
I pytanie o dawki korekcji które wyglądają tak
Czy one są poprawne zakładając ze mam virusa plus wysoka dawke na pommpie?
Czy z tego można wyczytać który może klepać ? Wygląda jakby czwarty nieco bardziej niedomagał ale nie od kompletu był niby ten 3 ?
Z góry dzięki za pomoc
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Autko ma 260tys niby nie krecone. A i oleju w ogule nie bierze.
Kolego powiedziałes drugi i czarty pewnie dla tego bo na pierwszym ta 8 wyglada jak 0.
Dawki korekcji sa 0.89 1.22 0.78 tak więc drugi niby najbardziej odstaje.
pytanie czy 0.40 to duża różnica. i czy takie korekcje są akceptowalne.
Jak wyjmowałem stare wtryski bylo na nich w cholere nagaru. mozliwe ze zawory sie nie domykają przez nagar?
Kolego powiedziałes drugi i czarty pewnie dla tego bo na pierwszym ta 8 wyglada jak 0.
Dawki korekcji sa 0.89 1.22 0.78 tak więc drugi niby najbardziej odstaje.
pytanie czy 0.40 to duża różnica. i czy takie korekcje są akceptowalne.
Jak wyjmowałem stare wtryski bylo na nich w cholere nagaru. mozliwe ze zawory sie nie domykają przez nagar?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Bez przesady ,widziałem większe korekcje i silnik chodził elegancko 8-)trepek pisze:Drugi i czwarty najbardziej niedomagają
Bo wtryski pewnie na 220/300 ...te korekcje nie mają z klepaniem nic wspólnegobrzesiu pisze:problem jest taki ze silniczek niby w miarę równo pracuje lecz pojawiło sie głośne klepanie.
[ Dodano: 2013-02-28, 18:27 ]
Niby.... :?: to wiesz Widziałem już tyle rzeczy "niby "zrobionych ,a nie ruszanych wcale ,że dopiero jak sam sprawdzę to wierzębrzesiu pisze:Wtryski które zakupiłem były niby sprawdzane.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No taa tylko co ma ciśnienie przedwtrysku do stukania ?
Stuk trudno opisać ale jest taki dosyc metaliczny i pojawił sie odrazu po przekładce.
Co do hydropopychacza to jeden mi delikatnie poklepywał jeszcze przed wymiana.
Ja od swojego zetorka nie wymagam aksamitnej pracy. On ma miec kopyto i sie nie psuć.
Stuk trudno opisać ale jest taki dosyc metaliczny i pojawił sie odrazu po przekładce.
Co do hydropopychacza to jeden mi delikatnie poklepywał jeszcze przed wymiana.
Ja od swojego zetorka nie wymagam aksamitnej pracy. On ma miec kopyto i sie nie psuć.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Nie wiem czy ci "klepie "czy "stuka " czy twardo chodzi ....nie słyszałem ,a opis tego samego objawu przez kilka różnych osób ,może być zgoła inny Wiem natomiast na pewno ,że jeśli po zmianie wtrysków ,zmienia się dzwięk silnika ,to raczej nikt nie powinien mieć wątpliwości co jest tego przyczyną 8-)brzesiu pisze:No taa tylko co ma ciśnienie przedwtrysku do stukania ?
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ewidentnie stuka. Jest metaliczny dźwięk. Wydaje sie bardziej intensywny niż hydropopychacz i pojawił się zaraz po podmianie wtrysków z tąd moje przypuszczenie ze to wtrysk.
Zadam inaczej pytanie. Czy wtryskiwacz sam w sobie może stukać?
Czy gdy wtryskiwacz jest do tego stopnia zurzyty mechanicznie ze stuka to dawki korekcji będą się różnić od siebie jedynie 0.40 mg ?
Zadam inaczej pytanie. Czy wtryskiwacz sam w sobie może stukać?
Czy gdy wtryskiwacz jest do tego stopnia zurzyty mechanicznie ze stuka to dawki korekcji będą się różnić od siebie jedynie 0.40 mg ?
Może nie tyle że sam w sobie stuka tylko jego kondycja jest na tyle niska że podczas jego pracy powstają np stuki.
Zdarza się że korekcje są okej a wtryski mimo to do wymiany.
Skoro piszesz iż stało się to zaraz po podmiance no to sprawa wydaje sie być prawie że rozwiązana
Pamiętaj że pewne i sprawne wtryski to nowe wtryski
Zdarza się że korekcje są okej a wtryski mimo to do wymiany.
Skoro piszesz iż stało się to zaraz po podmiance no to sprawa wydaje sie być prawie że rozwiązana
Pamiętaj że pewne i sprawne wtryski to nowe wtryski