Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ABK] wtrysk rozruchowy - który czujnik

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 01 gru 2015, 09:03

Patrzyłeś na ten wtryskiwacz w momencie kręcenia rozrusznikiem? Bo jak odpaliłeś i poszedłeś pod maskę to mógł przestać pracować.

Sprawdzałeś vagiem czy ECU silnika widzi zmiany temperatury silnika? Jeśli tak to chyba trzeba będzie podmienić ECU bo może tranzystor sterujący spalił się.

edwardn8
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: edwardn8 » 01 gru 2015, 09:12

Patrzyłem tyle co zza kierownicy, ale podłożyłem denko butelki pod wtryskiwacz i było sucho. Robiłem to przy odpiętym czujnika niebieskim bo wtedy ponoć powinien pracować nawet na ciepłym silniku. Na vagu byłem miesiąc temu i nie wspominali mi nic o błędach czujnika temperatury. Myślę że ecu reaguje bo po odpięciu czujnika silnik inaczej pracuje. Na podmiankę niestety nic nie mam, a w ciemno kupować też za bardzo nie chce. W sobotę będą robić mi rozrząd to może coś znajdą przy okazji.

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 01 gru 2015, 09:29

Na chyba PieterB sprawdzał kiedyś sprawdzał i po odpięciu czujnika wyskakuje -40 stopni C na vgau. Tylko ciekawe czy on ma starsze ABK czy nowsze. Możliwe że nowsze przy odłączonym czujniku podstawia sobie 20 stopni C.

A bład czujnika może nie wyskoczyć jeśli czujnik przkłamuje nawet w sporo nowszych samochodach. Wykryje co najwyżej zwarcie do masy albo rozłączony obwód.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 01 gru 2015, 16:18

edwardn8 pisze:Na vagu byłem miesiąc temu i nie wspominali mi nic o błędach czujnika temperatury.
błąd nie zawsze występuje trzeba patrzeć w bloki jaką temp widzi ecu
maciek889 pisze:a chyba PieterB sprawdzał kiedyś sprawdzał i po odpięciu czujnika wyskakuje -40 stopni C na vgau. Tylko ciekawe czy on ma starsze ABK czy nowsze. Możliwe że nowsze przy odłączonym czujniku podstawia sobie 20 stopni C.
mam nowsza wersję listopad 1994 r ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl