Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] Wymiana drzwi i błotnika po stłuczce

ODPOWIEDZ
vened
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Wymiana drzwi i błotnika po stłuczce

Post autor: vened » 27 gru 2015, 10:01

Witam! Na początek może się przedstawię. Jestem Piotrek, posiadam audi 80 b4 2.0 abk. Forum przeglądam już od jakiegoś czasu, lecz niestety przytrafiła mi się sytuacja w której potrzebuję pomocy i rozjaśnienia kilku kwestii. Przytrafiła mi się drobna stłuczka ( kobieta wyjechała z podporządkowanej i uderzyła mnie w bok). Na szczęście straty duże nie są. Do robienia są drzwi od kierowcy i przedni lewy błotnik. Formalności z OC już załatwione, kasa przyszła. Pasowałoby to naprawić, szukałem na allegro drzwi w takim samym kodzie lakieru LY7P. Znalazłem jedne za 80 zł, lecz niestety jest to tylko sam "szkielet" http://allegro.pl/audi-80-b4-drzwi-lewy ... 26572.html Moje pytanie brzmi czy przekładka tej ramki od szyby i generalnie wszystkich elementów z drzwi jest kłopotliwa i czy może lepiej kupić takie które są w miarę kompletne za 250 zł http://allegro.pl/drzwi-lewy-przod-lewe ... 33347.html . Kolejne pytanie jest takie, czy będzie widoczna różnica lakieru ? niby kod ten sam, jednak wiadomo, ma to swoje lata już. Więc może wystarczyła by polerka, żeby to już nie rzucało się w oczy ?

Druga sprawa to błotnik. Wyczytałem już sporo tematów i zdecydowałem się szukać oryginalnego w tym samym kolorze. Chciałbym się dopytać o jakieś "trudniejsze" momenty w przekładce i elementy na które warto zwrócić uwagę w trakcie demontażu/montażu części. Jeszcze co do błotnika, to skontaktuje się ze sprzedawcą z allegro, czy może udałoby się zebrać te 3 elementy ( drzwi przednie i tylne oraz błotnik)tak, żeby wszystkie były wyjęte z jednego samochodu, więc wtedy różnica pomiędzy tymi elementami powinna nie istnieć :)

Uprzedzam pytanie, zwiedziłem już kilka szrotów w okolicy i niestety nie mają nigdzie takich elementów w tym konkretnym lakierze.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam :)

#edit
zdjęcia ja kto wygląda na chwilę obecną :
http://zapodaj.net/d03b587456f0c.jpg.html
http://zapodaj.net/1d09f43ef4604.jpg.html
http://zapodaj.net/af9be92c0fbb4.jpg.html

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 27 gru 2015, 10:20

vened, wszystko da radę przełożyć troszkę trzeba się pobawić ale da radę, ja to robiłem też latem pierwszy raz o dałem radę. Różnica w kolorze może być bo nie wiadomo czy już nie były malowane może twoje auto a może drzwi.
Pytanie czy mocowanie błotnika i drzwi nie uległo odkształceniu bo może być problem ze spasowaniem tego, chodź może nie bo szkody nie wielkie.

vened
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: vened » 27 gru 2015, 11:03

Co do mojego samochodu to jestem pewien, ze nie była malowala ani tłuczona wcześniej. Samochód jest z pewnego źródła, jedyne co było w niej robione z lakierem to polerka ze 2 razy chyba. Skoro twierdzisz, że da się to zrobić no podniosło mnie trochę na duchu :) Nigdy tego nie robiłem, ale domyślam się, że po przekładce będzie trzeba wyregulować je na zawiasach i pewnie tą ramkę od szyby tez jakoś podregulować.

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 27 gru 2015, 12:24

Same drzwi wymieniałem w poprzednim aucie, miałem kolor miedziany wiec była praktycznie niewidoczna różnica kolorów, bo drzwi tez kupiłem w kolorze z demontażu. Na zawiasach to nie regulowałem nic, przykręciłem tak jak było na swoich miejscach, ramkę szyby regulowałem na śrubach, generalnie jest to prosta wymiana ale dużo ustawiania i najlepiej porób zdjęcia jak co jest zamontowane w mechanizmie od zamka i klamki bo to też musisz przełożyć ze starych drzwi. Ja miałem o tyle łatwe zadanie ze miałem drzwi bez elektryki i centralnego. I jak będziesz demontował poszycie to pamiętaj żeby nie pogubić wszystkich śrub, podkładek i pianek bo później będzie to wszystko trzeszczało itd.

JARASACKI
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: JARASACKI » 27 gru 2015, 12:29

Daj ogłoszenie , może akurat ktoś ma nawet z twoich okolic

vened
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: vened » 11 sty 2016, 21:37

Błotnik chwilowo odgiąłem, żeby nie wadzały o niego drzwi. Rozglądam się cały czas za częściami, lecz na razie nie rozbierałem jeszcze drzwi ani razu. Stąd moje pytanie czy w audi 80 wygląda to podobnie jak tutaj, w a3? Chodzi mi głownie o to czy ramka od szyby ( ta co wystaje u góry :D) jest mocowana jak ta tutaj? Czy może jest zespawana z "korpusem" drzwi. Wiem, że trochę nie jasno, ale nigdy tego nie robiłem stąd moje słownictwo specjalistyczne ubogie

Awatar użytkownika
petel
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC

Post autor: petel » 12 sty 2016, 18:32

da się samą ramkę zmienić

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elementy karoserii”