odświeżę temat, ponieważ mam pewien problem. Otóż od jakiegoś czasu próbuje zrobić przednie zawieszenie mojej Audi. Niestety bezskutecznie, zawsze coś jest nie tak. Dawno nie robiłem geometrii wiec postanowiłem, że się udam do warsztatu. Pierwszy raz jak się tam zjawiłem mechanik stwierdził, że mam wybite poduszki amortyzatorów i bez sensu jest cokolwiek przy niej robić zanim tego nie wymienię. Długo nie myśląc udałem się po części i wymieniłem poduszki, a przy okazji końcówki drążków kierowniczych (gwinty były zniszczone). Dodam jeszcze że jakiś rok temu wymieniałem sworznie, a w tym roku jeszcze tuleje wahaczy, gumy na drążku stabilizatora i łączniki stabilizatora.
Po naprawie udałem się ponownie na geometrie i zostawiłem auto na 1,5 godziny. Po powrocie dowiedziałem się, że ustawili to co się dało. Prawa strona była ok, lecz lewej nie dało się ustawić tak jak powinno to być. W załącznikach przesyłam wydruki jakie otrzymałem. Mechnicy stwierdzili że nie dało się ustawić lewej strony i że auto dziwnie się zachowuje na drodze. Nie wiedząc co robić zabrałem papierki i wróciłem do domu. Auto lepiej się prowadziło, ale to nadal nie jest to co powinno być. Auto pływa po drodze, jest bardzo niestabilne na nierównej drodze (Mechanik stwierdził że lewy amortyzator jest słaby i faktycznie tak jest, bo będę musiał go wymienić niebawem, ale chyba na samą geometrie nie ma to aż tak wielkiego znaczenia żeby nie dało się ustawić kątów?) Dodatkowo zauważyłem nadal coś stuka/puka najbardziej przy maksymalnych skrętach kierownicy, a przy dynamicznym przyśpieszaniu wydaje się jakby koło przeskakiwało na asfalcie.
Uff

Link do wydruku:
Dodano: 2015-10-07, 07:17
Zna ktoś dobrego mechanika od zawieszeń w okolicach Katowic?