Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B2 1.3 EP] Problem z silnikiem Audi 80 b2

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
mach1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B2 1.3 EP] Problem z silnikiem Audi 80 b2

Post autor: mach1 » 29 lut 2016, 10:42

Witam, jestem Michał, mam 19 lat i niedawno zakupiłem mojego pierwszego klasyka, jakim jest Audi 80 b2 z 1985 r. Jestem nowy na tym forum , a założyłem konto ponieważ potrzebuję Waszej pomocy lub drobnych wskazówek w doprowadzeniu Audi do dobrego stanu.

Kilka słów o samym aucie:

Silnik 1.3 na gaźniku Keihina (podejrzewam, że jest z nim problem który opiszę później)

Blacha, jak to w ocynkowanym Audi jest zdrowa, jednak sprzedający poinformował mnie, że prawy tylny błotnik był robiony, więc spodziewam się tam rdzy.

Wnętrze jest w idealnym stanie, żadnych przetarć, czy oznak zużycia.

Przejdźmy do samego problemu z silnikiem, bo tylko w tym celu założyłem nowy temat (który mam nadzieję nie zostanie usunięty, bo istnieje już podobny, którego nie znalazłem :-D )

Pomijam wyciek oleju spod uszczelki pokrywy zaworów, bo dowiedziałem się, że to fabryczna przypadłość tych aut.

Sam problem polega na tym, że auto na zimnym silniku ma niskie obroty, w granicach 500-650 obr/m, przy tym występują silne drgania silnika, które trzęsą całą budą, gdy auto się zagrzeje do 90 st. obroty wracają do normy w granicach 900-950 obr/m, jednak drgania nie ustępują i są mocno odczuwalne we wnętrzu auta. Tutaj następują moje pytania: Co może być przyczyną? Czy jest to drogie i/lub skomplikowane w naprawie? Czy jest to kwestia regulacji gaźnika? Dodam, że w aucie były wymieniane przewody zapłonowe, kopułka i palec rozdzielacza, ale świece już nie.

Z góry dziękuję za wszystkie wiążące i konkretne odpowiedzi, a za komentarze typu: "weź to sprzedaj i kup 1.6 czy cokolwiek innego" serdecznie dziękuję i pozdrawiam. ;-)

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 29 lut 2016, 12:24

A weź wsadź gaźnik z poloneza tak będzie najprościej :mrgreen: https://audi80.pl/topics76/80-b2-16- ... t37620.htm

Albo zapytaj na forum B2 bo z tego co zauważyłem na tym forum nie ma żadnego speca od gaźników. Pewnie dlatego, że ci którzy jeszcze żyją mają 80 lat i nie za bardzo są obeznani z internetem. Jak chcesz coś zdziałać to szukaj fachowców od gaźnika osobiście albo szukaj jakichś instrukcji.

Masz ssanie ręczne?
mach1 pisze:Blacha, jak to w ocynkowanym Audi jest zdrowa
Mi się wydaje że ocynk był od 1986 i modelu B3.

mach1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mach1 » 01 mar 2016, 11:08

Dziękuję kolego. Tak, ssanie jest ręczne, a ocynkowane blachy były od 1984 razem z wprowadzeniem modelu b2a, czyli taki polift :-D A co do samej wymiany gaźnika, to będzie to ostateczność, najpierw sprawdzę obecny.

[ Dodano: 2016-03-01, 11:08 ]
Czy ktoś jeszcze ma jakieś pomysły co to może być?

Awatar użytkownika
audikom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audikom » 02 mar 2016, 09:41

Rozumiem że trzęsie silnikiem a to przenosi się na nadwozie .
Zacznij od sprawdzenia czy pali na wszystkie cylindry .
Czyli jak chodzi już zagrzany zdejmuj po kolei przewody zapłonowe ze świec i obserwuj czy robi to na każdej jakąś różnice w pracy silnika .
Jeżeli nie pracuje na tym cylindrze to po zdjęciu przewodu nie będzie różnicy w pracy silnika .
Jeżeli pracował a zdejmiesz przewód powinien bardziej telepać lub nawet się zatrzymać .
Świece należało by przeczyścić i ustawić przerwę na elektrodach .
Sprawdź wszystkie przewody podciśnień do gażnika , aparatu itp. (jeżeli takowe są ).
Sprawdź szczelność układu filtra powietrza .
Sprawdź ustawienie zapłonu jak i sam aparat zapłonowy (kopułka , palec , przerywacz )
Poszukaj książki napraw tego auta .
Na forum golfa też powinno sporo być o tym silniku .
Na razie tyle .
Powodzenia w jeździe klasykiem .

mach1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mach1 » 02 mar 2016, 16:09

Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Dzięki wielkie, będę informował o postępie prac.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl