[B4 1Z] Migajaca kontrolka świec żarowych
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Sprawdź czy światło stopu zapala się ,Tomcionerwus pisze:tzn co musze czujnik stopu wymienic czy jakos ustawic dobrze aby mi kontrolka jzu przestała mrugac?????
Jak masz vaga to sprawdź błąd
i w adaptacjach też możesz sprawdzić poprawność działania czujników na pedale sprzęgła i hamulca , ale to już na ""Pierburgu"" tylko.
-
- Forum Audi 80
mam kabelm i przejsciowke ale mi sie niechce polaczyc z ecu ...Krzysiek 84 pisze:Sprawdź czy światło stopu zapala się ,Tomcionerwus pisze:tzn co musze czujnik stopu wymienic czy jakos ustawic dobrze aby mi kontrolka jzu przestała mrugac?????
i w adaptacjach też możesz sprawdzić poprawność działania czujników na pedale sprzęgła i hamulca , ale to już na ""Pierburgu"" tylko.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
bo pewnie bosch i trzeba start baur ustawić na 240 - pisze na tym forum tyle razy że łochocho lub porty źle skonfigurowane.Tomcionerwus pisze:mam kabelm i przejsciowke ale mi sie niechce polaczyc z ecu ...Krzysiek 84 pisze:Sprawdź czy światło stopu zapala się ,Tomcionerwus pisze:tzn co musze czujnik stopu wymienic czy jakos ustawic dobrze aby mi kontrolka jzu przestała mrugac?????
- Krzysiek 84
- Junior Admin
[B4 1.9 TDI 1z] kontrolka check , świec.
Witam . 3 dni temu stałem sie posiadaczem avanta z silnikiem 1Z|(pierburg). Wcześniej w 80 miałem same benzynki i mam małe pytanka a mianowicie :
- Nie świeci sie kontrolka chceck po właczeniu zapłonu , żarówke podmieniałem z działajacej i dalej nic i nie wiem od czego zacząć w poszukiwaniu świecącej kontrolki , druga sprawa to taka że kontrolka od świec żarowych zawsze sie świeci a teraz ogolnie jest 20 stopni w góre tak ma byc ? Trzecia sprawa to wydaje mi sie ze powyżej 3 tys obrotów auto nie ma mocy , turbina wstaje około 2 tys obrotów przynajmniej wtedy czuć ze pompuje i powyżej 3 tys obrótow juz tak dobrze nie idzie. Pod vaga bede sie podpinał na dniach to może cos pokaże najbardziej martwi mnie ta kontrolka checka , i czy mogłby mi ktos wytlumaczyc tryb awaryjny w tym silniku ?
- Nie świeci sie kontrolka chceck po właczeniu zapłonu , żarówke podmieniałem z działajacej i dalej nic i nie wiem od czego zacząć w poszukiwaniu świecącej kontrolki , druga sprawa to taka że kontrolka od świec żarowych zawsze sie świeci a teraz ogolnie jest 20 stopni w góre tak ma byc ? Trzecia sprawa to wydaje mi sie ze powyżej 3 tys obrotów auto nie ma mocy , turbina wstaje około 2 tys obrotów przynajmniej wtedy czuć ze pompuje i powyżej 3 tys obrótow juz tak dobrze nie idzie. Pod vaga bede sie podpinał na dniach to może cos pokaże najbardziej martwi mnie ta kontrolka checka , i czy mogłby mi ktos wytlumaczyc tryb awaryjny w tym silniku ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Wymiana żarówki nic nie pomoże ,bo na "pierburgu " kontrolka check engine jest nie aktywna. Jej rolę pełni mrugająca kontrolka świec żarowychKamilloo pisze:- Nie świeci sie kontrolka chceck po właczeniu zapłonu ,
To akurat nie jest normalne ,powina mrugnąc na ułamek sekundy przy kazdym przekręceniu zaplonu .Swiecąca na stałe świadczy że ktoś najprawdopodobniej grzebał w instalacji grzania świecKamilloo pisze:druga sprawa to taka że kontrolka od świec żarowych zawsze sie świeci
Przyczyna zamulenia będzie widoczna w logach dynamicznych 003 ,008 i 011.W tych autach jak wszystko działa jak nalezy ,nie ma prawa być żadnej wyczuwalnej żadnej "turbodziury"Kamilloo pisze:Trzecia sprawa to wydaje mi sie ze powyżej 3 tys obrotów auto nie ma mocy
Ostatnio zmieniony 24 lip 2016, 13:53 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
To w takim razie jedna "usterka" z głowy hehe Mi grzeje normalnie świece jakieś 30 sekund +- i gaśnie , może jakiś przekaźnik albo czujnik temp wariuje ? Bo gdzieś czytałem ze powyżej 5 stopni nie powinna grzać świec. W takim razie postaram się podpiąć vaga jak najszybciej i może się coś dowiem . Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
-
- Forum Audi 80
Nie ma prawa grzać swiec ,przy temp.obecnie panujących ,czyli grubo powyżej 5 stopni ...skoro grzeje to komp nie "widzi " temp . albo "widzi " nieprawidłową,zwykle z powodu uszkodzonego czujnika temp.lub braku ciągłąsci obwodu elektrycznego wtyczki ...wszystko do zdiagnozowania vagiem...a połaczenie elktryczne można sprawdzić nawet bez vaga ,bo kabelki we wtyczce wystarczy sprawdzić wzrokowoKamilloo pisze: Mi grzeje normalnie świece jakieś 30 sekund +- i gaśnie
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Pod Vaga musisz podpiąć Auto i sprawdzić po właczeniu zapłonu jaką temperaturę widzi Ecu oraz ewentualnie po nagrzaniu silnika i porównać z tą pokazywana na liczniku.Kamilloo pisze: Mi grzeje normalnie świece jakieś 30 sekund +- i gaśnie
Jak będzie duża rozbieżność , to niebieski czujnik masz do wymiany.
-
- Forum Audi 80
No i jedna "usterka" z glowy Reszta ,czyli słabe zbieranie się auta , do zdiagnozowania podczas jazdy z vagiem.Ale powiem ci od razu że w przypadku słabego ,lub "opuznionego" przyspieszania z tzw. "turbodziurą ", przyczyną jest zbyt póżno pojawiajace się doładowanie .Można to szybko zdiagnozować i bez vaga ,odpinając wezyk z gruszki WG ,a sprawcą tego w 99% jest zaworek n75 ,ew.rozregulowane cięgło WGKamilloo pisze: Jeden kabelek od wtyczki do niebieskiego czujnika całkiem przerwany
-
- Forum Audi 80
własnie mam wszystko na pierburgu i niewiem co dalej .... ale sasiad mi dał programKrzysiek 84 pisze:A zmieniasz start baudTomcionerwus pisze:mam kabelm i przejsciowke ale mi sie niechce polaczyc z ecu ...
vag com akp704.2 jakos sie boje podłaczyc kompa po to bi nieiwem czy cos neiuszkodzi...
[ Dodano: 2016-11-20, 13:44 ]
trafiłes w punkt okazało sie ze tata demntujac polke pod kierownica odpiał wtyczke o czujnika stopu, dlatego kontrolka mowiła ze cos sie dzieje w ukladzie ale zamontowałem i juz jest git....Krzysiek 84 pisze:czujnik STOP'uTomcionerwus pisze:zaczeła mi mrugac kontrolka swiec zarowcyh ale co sie okazało nacisnałem pedał hamulca i przestało mrugac