Witam wszystkich forumowiczów, na wstępię napiszę, że jestem totalnie świeży, mam 80 2.0 ABK od dwóch tygodni, pierwszy samochód itd
Przy kupnie poprzedni właściciel mówił, że przegub to wymiany i rzeczywiście, na rondach, przy ostrzejszym skręcie w lewo coś stuka puka. nie zawsze, czasem.
Po kupnie zaprowadziłem ją do mechanika na wymianę rozrządu i drobnych napraw (króćce, odma, elektryka, płyny itd) plus mówiłem o wspomnianym problemie. przy odbiorze powiedział, że zawieszenie jest ok i nic nie trzeba robić... pójdę z tym do innego warsztatu
prośba do was: jak mogę określić/sprawdzić co stuka żebym wytłumaczył mechanikowi, czy mogę z tym jeszcze jeździć? Jakie są ew koszty naprawy tego (jakieś średnie widełki)
Dzięki z góry za pomoc i zrozumienie!
[B4 2.0 ABK ]Stukanie przy skręcie w lewo - pytanie.
Nie koniecznie musi byc to przegub, dźwięk to stuk czy przeskok? Jak przeskok to owszem przegub, łatwo można to zdiagnozować kładąc się pod auto i poruszać ręką przegub, chyba że będzie osłona dziurawa lub (dziadowski montaż czyli nie będzie ona na swoi miejscu). Jak strzał to może być to sprężyna ułamana lub łożysko kolumny mcpersona. Stuki mogą towarzyszyć gdy są wyrobione gumy na wahaczach lub łączniki Jak planujesz auto mieć długo to wymień oba przeguby dla spokoju, jak nie to wymień jeden a jak nie i dalej będzie towarzyszyć odgłos to to co napisałem wyżej