Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[2.0TDI BPW] dymi na wolnych obrotach

ODPOWIEDZ
DraKio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.0TDI BPW] dymi na wolnych obrotach

Post autor: DraKio » 05 kwie 2016, 08:13

witam moze na tym forum mi ktoś pomoże
mam problem z moim a4 b7 2.0 TDI bpw 140km

problem pojawia się na wolnych obrotach, z wydechu leci siwy dym w nadmiernych ilosciach

podczas jazdy nie dymi jedynie na wolnych obrotach np podczas postoju lub dojezdzaniu do skrzyzowania i ruszania zostawiam za sobą siwuche

bylem na diagnostyce komp u mechanika wtryski nie leja turbo przeplywka egr wszystko chodzi mowil ze po prostu silnik idealny

podczas jazdy tez nie odczuwam spadku mocy lub cos innego , wszystko jest git tylko te dymienie...

wymienielem olej filtry paliwa powietrza, filtr cząstek stałych wycięty i zdjęty programowo

problem jest na zimnym jak i ciepłym silniku

wystarczy chwila na wolnych obrotach i juz leci dym

dodam jeszcze ze nie ubywa płynów i oleju

pokazuje to na filmiku niżej

proszę o pomoc gdzie szukac przeczyny?

Awatar użytkownika
trec1990
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: trec1990 » 05 kwie 2016, 21:52

Cześć! Przeczytałem uważnie i jeszcze jak dziś gadałem z Kumplem to wspomniałem mu o Twoim przypadku bo jego wręcz był identyczny lecz w oplu. Pompę miał ok wtryski nie lały a na postoju i wolnych obrotach biały dym... tylko że dużo więcej niż u Ciebie i okazało się że głowica była pęknięta po między 3 a 4 tłokiem bodajże i było to widoczne okiem zaraz po ściągnięciu głowicy. Oby Ciebie ten pech nie spotkał i aby przyczyna była inna lecz jego problem był taki sam jak u Ciebie w szczególności że słyszałem iż te głowice są chyba lekko wadliwe bo byłem na dwóch hamowniach z innym znajomym i z takim silnikiem co Ty masz to lekko odradzali zwiększania mocy z tego względu iż te głowice są "słabe" i mają skłonności do pękania.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2016, 23:14 przez trec1990, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 05 kwie 2016, 22:10

Jeżeli silnik głowica ma odlew "poland" to na 1000% wadliwe.

Awatar użytkownika
collect6
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: collect6 » 09 kwie 2016, 22:36

Ja miałem taką sytuację jak mi się nawaliło do wydechu kupę wody chyba z myci na myjni czy coś. Jak wylałem wodę z wydechów to wszystko ustało. Może i u ciebie będzie ta przyczyna bo w sumie nic nie kosztuje przejrzeć układ w poszukiwaniu przyczyny.

Awatar użytkownika
darekmalickiwp
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Darek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: darekmalickiwp » 10 kwie 2016, 07:47

Sprawdz poziom płynu chłodniczego. Prawdopodobnie dostaje się on do cylindra. Chyba poszła uszczelka pod głowicą . Nie szarpie temperaturą na wskażniku? Jeśli wszystko ok to może kąt wtrysku się przestawił

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl