witam moze na tym forum mi ktoś pomoże
mam problem z moim a4 b7 2.0 TDI bpw 140km
problem pojawia się na wolnych obrotach, z wydechu leci siwy dym w nadmiernych ilosciach
podczas jazdy nie dymi jedynie na wolnych obrotach np podczas postoju lub dojezdzaniu do skrzyzowania i ruszania zostawiam za sobą siwuche
bylem na diagnostyce komp u mechanika wtryski nie leja turbo przeplywka egr wszystko chodzi mowil ze po prostu silnik idealny
podczas jazdy tez nie odczuwam spadku mocy lub cos innego , wszystko jest git tylko te dymienie...
wymienielem olej filtry paliwa powietrza, filtr cząstek stałych wycięty i zdjęty programowo
problem jest na zimnym jak i ciepłym silniku
wystarczy chwila na wolnych obrotach i juz leci dym
dodam jeszcze ze nie ubywa płynów i oleju
pokazuje to na filmiku niżej
proszę o pomoc gdzie szukac przeczyny?
[2.0TDI BPW] dymi na wolnych obrotach
Cześć! Przeczytałem uważnie i jeszcze jak dziś gadałem z Kumplem to wspomniałem mu o Twoim przypadku bo jego wręcz był identyczny lecz w oplu. Pompę miał ok wtryski nie lały a na postoju i wolnych obrotach biały dym... tylko że dużo więcej niż u Ciebie i okazało się że głowica była pęknięta po między 3 a 4 tłokiem bodajże i było to widoczne okiem zaraz po ściągnięciu głowicy. Oby Ciebie ten pech nie spotkał i aby przyczyna była inna lecz jego problem był taki sam jak u Ciebie w szczególności że słyszałem iż te głowice są chyba lekko wadliwe bo byłem na dwóch hamowniach z innym znajomym i z takim silnikiem co Ty masz to lekko odradzali zwiększania mocy z tego względu iż te głowice są "słabe" i mają skłonności do pękania.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2016, 23:14 przez trec1990, łącznie zmieniany 2 razy.
- darekmalickiwp
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z