Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
Sprawa dotyczy pompy wtryskowej o końcowym numerze 109H, zamontowanej na silniku SB. Mechanik postawił diagnozę, że owa pompa kończy swój żywot, więc zacząłem poszukiwania nowej. Znalazłem o takim samym numerze, lecz od B4. Niestety góra pompy jest nieco inna od starej. zdjęcia w załączniku.
Bardzo proszę o podpowiedź, czy ta pompa od B4 będzie pasowała do mojego motorka.
Z tego, co widzę to dźwignia gazu jest inna i w tej nowej występuje mikroprzełącznik, którego u mnie nie było.
[B3 1.6 RA/SB] pompa wtryskowa B3, a B4
pompa wtryskowa B3, a B4
Mechanik twierdzi, że się kończy. Pompa się leje z boku spod przyspieszacza i na gorącym słabo zapala.
poza tym jak silnik jest gorący, to zauważalny spadek mocy.
[ Dodano: 2016-06-01, 12:16 ]
jeszcze jedno: B3 nie ma EGR, więc ten przełącznik do niczego się nie przyda. Natomiast czy ta nowa pompa będzie działała poprawnie bez tego EGR ?
poza tym jak silnik jest gorący, to zauważalny spadek mocy.
[ Dodano: 2016-06-01, 12:16 ]
jeszcze jedno: B3 nie ma EGR, więc ten przełącznik do niczego się nie przyda. Natomiast czy ta nowa pompa będzie działała poprawnie bez tego EGR ?
mechanik mi powiedział, że o ile da się uszczelnić oś gazu, to podobno wymiana oringa na przyspieszaczu nie zawsze pomaga. tłumaczył mi, że nie są dostępne części do naprawy tego przyspieszacza.
Chcialem to zrobić sam, ale trochę strach, że się coś wysypie spod tej małej ośki i tego nie poskładam...
Chcialem to zrobić sam, ale trochę strach, że się coś wysypie spod tej małej ośki i tego nie poskładam...
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Pitu, pitu.sq7dcr pisze:mechanik mi powiedział, że o ile da się uszczelnić oś gazu, to podobno wymiana oringa na przyspieszaczu nie zawsze pomaga. tłumaczył mi, że nie są dostępne części do naprawy tego przyspieszacza.
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-pomp ... 02821.html
Zestaw od TDI ale do uszczelnienia przyśpieszacza potrzebujesz tych zielonych oringów.
Możesz samemu zmieniać, nic się nie wysypie.