Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] Pierdzenie podczas jazdy itp.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
czaras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czaras » 18 cze 2016, 20:52

tomek83 pisze:
czaras pisze:Więc zapaliłem i przegazowałem - odgłosy dochodzą z wnętrza nowego (sic) tłumika.
Widzisz, niestety tłumiki są przechowywane i transportowane z reguły byle jak (ze względu na nieporęczność) - mówię o nowych zanim trafią do sklepu. Nierzadko się zdarza że taki nowy tłumik już grzechocze przy potrząsaniu.
Okazało się, że tłumik mógł mieć jakieś przedmuchy, ale jak tym razem zszedłem już na dół na zapalonym silniku (wcześniej byłem na podnośniku jak to mechanik 'stwierdzał') to ewidentnie odgłosy były z katalizatora.

Już myślałem nad opcjami (wycinka itd.) kiedy okazało się, że to nie kat, tylko jak to powiedzieli "łapka" która go podtrzymuje się zerwała. Dospawane, jest ok. Nie było jej widać od spodu, dopiero kiedy zdjęli katalizator to się wyjaśniło

fr3shman
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fr3shman » 22 cze 2016, 21:26

Problem rozwiązany, a nawet reszta, bo auto również stukało jak by poduszki były uszkodzone i wgl, a problemem i "lekiem na wszystko" okazał się uklad wydechowy i przestarzałe, zardzewiałe łączenia, jakiś posklejany zacisk, zaspawany byle jak, i przestrzeń na pierwszym łączeniu od kolektora tam na rurze. Nowy zacisk, dorabiana rura, zespawawane ładnie, nasmarowane, nowe podwieszki i tłumik 5 cm wyżej niż był, wcześniej sie obijał o wszystko.
Wszystko przeszło, audiczka chodzi jak z salonu i ma teraz piękny i czysty dźwięk.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl