Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] Własne życie zegarów

ODPOWIEDZ
Rexus4255
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT] Własne życie zegarów

Post autor: Rexus4255 » 24 maja 2016, 20:57

Witam!

Mam problem z zegarami, a dokładniej to:

- Wskaźnik chłodzenia nie rusza się (opadł całkiem na lewo), jednak jakieś 2 tygodnie temu, działał przez jeden dzień, przy czym zatrzymywał się przy ok. 80 stopni, a gdy dochodził do 90 to włączał się wentylator. (Czyli pokazywał źle)

- Obrotomierz w sumie działa, jednak czasami lubi się wyłączyć (całkowicie opaść) po czym znowu wrócić na odpowiednie obroty (Dzieje się to rzadko). Czasami po włączeniu silnika zajmie mu z 5 sekund żeby zaskoczyć

- No i najgorsze, czyli wskazówka paliwa. Ta to już ma całkiem swój świat. Raz pokazuje 0, raz na rezerwie, a raz na pół. Po wyłączeniu silnika, utrzymuje się mniej więcej na 2 kresce rezerwy i już nie opadnie dalej. Dzisiaj do pustego baku wlałem 5 litrów benzyny i wskazówka jest na 1/4.

Jedynym w pełni działającym zegarem jest prędkościomierz i niech tak zostanie.

Gdzie mogę szukać przyczyny? Domyślam się, że za wszystko mogą być odpowiedzialne zimne luty, a także myślałem o stabilizatorze napięcia.
Czy może być to również pływak, przy wskazówce paliwa?

Korzystając z okazji, że jest to już dosyć długi post, to mam pytanie dotyczące świateł, gdyż żeby jeździć na mijania, to muszę odepchnąć wajchę od siebie przy czym na desce świecą się długie, a z długimi jest na odwrót - Nie świecą się na desce, to świecą długie. Co z tym można zrobić? Osobiście mi to nie przeszkadza, jednak jest to trochę dziwne, bo już raz przy kontroli trzeźwości policjant się pytał dlaczego na długich jeżdżę.

No i jeszcze jedno moje pytanie, czy moje zegary są oryginalne z B4 2.0 ABT z 1992 roku, bo jak oglądam zdjęcia z innych 80 b4 to nikt takich nie ma. (Zdjęcie w trochę gorszej jakości, bo wycięte z filmu) Chodzi mi dokładnie o prędkościomierz, u mnie jest 260, a w większości widzę 220.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 24 maja 2016, 21:03

Rexus4255, stabilizator napięcia w liczniku + być może zimne luty - tematów o tym jest sporo poszukaj ;-)

Rexus4255
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rexus4255 » 24 maja 2016, 21:07

Taki stabilizator jest na śrubkę z tego co czytałem, jednak mam pytanie, bo nigdy jeszcze nie ściągałem zegarów (ogólnie to wiem jak je ściągnąć), jednak mam obawy, że coś mogę zepsuć i już w ogóle nie będzie działać. Jaka jest szansa, że mogę coś urwać przy wyciąganiu ich?

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 24 maja 2016, 21:10

Rexus4255 pisze:Jaka jest szansa, że mogę coś urwać przy wyciąganiu ich?
zepsuć to wszystko można ale jak się wyciąga je z głową to można wszystko ;-) a tak poważnie to w audi akurat bardzo łatwo się je wyciąga, nawet bez ściągania kierownicy.

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 3B
Kontakt:

Post autor: Leo » 24 maja 2016, 21:26

zimne luty jak byk...

Astronis96

Post autor: Astronis96 » 24 maja 2016, 23:41

Miałem podobnie czyli, temp wskazywała dobrze, potem opadała i się nie podnosiła, a paliwo raz pokazywało tyle ile jest, potem rezerwę, albo opadało całkiem...wymieniłem stabilizator napięcia, ale pomogło to nie na długo, po jakimś czasie, temperatura + paliwo, żyło swoim życiem, albo leżało na 0...myślałem że to pływak, czujnik, albo wskaznik, a jednak okazał się cały licznik...kupiłem używany, i teraz temperaturę oraz paliwo pokazuje za każdym razem, z dokładnością - licznik stary pogoniłem w takiej samej cenie, co kupiłem 100% sprawny cwaniak_

Awatar użytkownika
dolnoslasky
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dolnoslasky » 27 cze 2016, 20:04

Rexus4255, i jak rozwiązałeś swój problem? Mam podobny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl