[80 B4 TDI 1Z] olej i jaka tolerancja jego spalania.
[80 B4 TDI 1Z] olej i jaka tolerancja jego spalania.
Witajcie koledzy to że pisze tego posta 24 grudnia to życzę wam wszystkim Wesołych Świąt i żeby wasze Audiczki chodziły pięknie przez kolejny 2008. Mam pytanie piszcie mi jak najwięcej ile wasze TDI spalają oleju i na ile kilometrów czy co 10.000 czy 15.000 tyś. ja leje olej Mobil 10W 40 i nigdy nie czekam do ostatniej chwili i wymieniam co 10.000 tyś no ale na szczerze musze przez ten czas dolać ok 1,5 do 2 litrów oleju bo ubywa. Czy to mozę być uroda silnika czy to wogóle może byc normalne. Nadmieniam również że jak dam mu z miejsca z jedynki konkretnie w pizde to zajebiscie kopci tak mocno że nie wiem co się z tyłu dzieje no ale w sumie to diesel a ja mu dalej ostro w pizde to musi chyba kopcic albo tak się pocieszam. Ok czekam na jakies odpowiedzi prosze o pomoc i pozdrawiam daniel20
mi od wymiany do wymiany łyka okoła 1 litra na 10tys km olej to shell 10w40 myslałem nad mobilem ale po co jak w pracy stoji beczka 200l shella.
a co do kopcenia to i moja audiczka kopci jak jej przycisne. na wiosne mam w planie sprawdzenie wtrysków czy jeszcze dobrze rozpylaja. i wyciagniecie intercolera i oddanie do sprawdzenia na szczelnoś.
a mam pytanie czy wtrysk sterujacy da sie sprawdzic tak sama jak zwykłe.
i czy da sie go jakosc zregenerowac czy trzeba kupic nowy - ile moze kosztowac?
a co do kopcenia to i moja audiczka kopci jak jej przycisne. na wiosne mam w planie sprawdzenie wtrysków czy jeszcze dobrze rozpylaja. i wyciagniecie intercolera i oddanie do sprawdzenia na szczelnoś.
a mam pytanie czy wtrysk sterujacy da sie sprawdzic tak sama jak zwykłe.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
daniel20, No nie powiem troche wciąga Ci tego oleju, 1l to jeszcze jest norma ale 2 to już troche przesada, ale jeszcze nie tragedia, możliwe ze uszczelniacze do wymiany albo turbo już troche łyka, dużo też zależy od stylu jazdy jak masz cieżką noge to bedzie paliło wiecej oleju. Co do kopcenia, u mnie na rozgrzanym silnku nie ma efektu chumry za autem, przed chipem i po chipie jest tak samo, robacze jak zmienie wtryski od 2.5 czy bedzie kopcił
Co do napraw to nie wiem, a ceny używki wahaja sie roznie generalnie 150-300zł w tym przedzaile trzba sie liczyć.wenon pisze:a mam pytanie czy wtrysk sterujacy da sie sprawdzic tak sama jak zwykłe.