[B4 ABK,ABT]Rolka prowądząca paska rozrzadu
w abt akurat nie. Ale jak robilem opla astre to wlasnie kolo pasowe rozwalilo caly rozrzad. Tarlo o szpilke rolki napinajacej przez co poluzowalo pasek ktory nastepnie sie przesunal i rozwalil o kolo pasowe spadajac calkowicie i uszkadzajac zawory Ale to tak tylko na marginesie.Koło zębate wału korbowego może powodować ścinanie paska, ale nie koło pasowe. Na kole pasowym pracuje pasek klinowy i nie ma ono żadnego związku z rozrządem.
Moje obserwacje po ok 100 kilometrach od wymiany szpilki są takie: wiórów na rolce ani na pokrywie narazie nie widać,pasek raz jest na równi z kołem wałka rozrządu a raz obrys koła wystaje ok 2 milimetry,wciąż coś wyje na ciepłym ale skoro to nie piłujący się pasek,to stawiam na łożyska w alternatorze
[ Dodano: 2016-07-13, 14:31 ]
łożyska alternatora wymienione,wycie nadal pozostało od 2300 obrotów wzwyż
[ Dodano: 2016-07-13, 14:31 ]
łożyska alternatora wymienione,wycie nadal pozostało od 2300 obrotów wzwyż
Oczywiście wymieniana,już druga w ciągu 3 miesięcy Ale mam jeden z kolejnych konceptów,wątpię że to wspomaganie,bo chodzi jak trzeba,pompa wody może dawać takie objawy wycia na ciepłym ? z chłodzeniem nie mam kłopotów,ale może gdy silnik jest ciepły,pompa pod większym obciążeniem zaczyna wyć kombinuję teraz w tą strone
Ostatnia rzecz która została do wymienienia,jak to nie będzie to to już nie wiem,jutro postaram się to sprawdzić
[ Dodano: 2016-07-14, 11:31 ]
Byłem u mechanika ponieważ nie mam dostępu do kanału ani podnośnika,również stwierdził że to łożysko w pompie wody,ale dopóki nie cieknie i nie wyje na pół osiedla to żeby nie robić,chwilowo zostawiam jak jest
[ Dodano: 2016-07-14, 11:31 ]
Byłem u mechanika ponieważ nie mam dostępu do kanału ani podnośnika,również stwierdził że to łożysko w pompie wody,ale dopóki nie cieknie i nie wyje na pół osiedla to żeby nie robić,chwilowo zostawiam jak jest
Dużo to roboty zdjąć pasek klinowy z pompy i odpalić auto na kilka sekund ?czarekHD pisze:Byłem u mechanika ponieważ nie mam dostępu do kanału ani podnośnika,również stwierdził że to łożysko w pompie wody,ale dopóki nie cieknie i nie wyje na pół osiedla to żeby nie robić,chwilowo zostawiam jak jest
Będziesz od razu wiedział czy pompa czy nie. Tylko nie trzymaj go odpalonego za długo bez pompy i nie wkręcaj na obroty.
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub