[B4 ABK] Jakie inne zaciski na tył
-
- Forum Audi 80
[B4 ABK] Jakie inne zaciski na tył
Witajcie. Po częstych problemach z nieodbijającym ręcznym i czyszczeniem zaciskow stwierdziłem że nie ma to sensu i czas zmienic zaciski z tyłu. Tylko potrzebuje waszej pomocy bo nie chce (jak nie bede musiał) montowac takich samych zaciskow tylko chciałbym zamontowac jakieś z innego auta z przyczyny innego rozwiązania hamulca ręcznego.
Od jakiego auta spasowałby zaciski hamulcowe na tył do mojego avanta bez wiekszych przeróbek?
Dodam że brat ma mondeo mk2 i te zaciski bardzo mi sie podobaja pod względem działania ręcznego i prostotą regeneracji ew. wymiany gumek
Tak więc czekam na waszą pomoc
Od jakiego auta spasowałby zaciski hamulcowe na tył do mojego avanta bez wiekszych przeróbek?
Dodam że brat ma mondeo mk2 i te zaciski bardzo mi sie podobaja pod względem działania ręcznego i prostotą regeneracji ew. wymiany gumek
Tak więc czekam na waszą pomoc
-
- Forum Audi 80
Rozbierz zaciski i nasmaruj. Załóż nowe uszczelki i będziesz miał spokój na następne 20lat.
Wymiana zacisków generuje potrzebę wymiany tarcz, a nie masz za dużego wyboru z rozstawem 4x108, w zasadzie nie masz żadnego. Musisz kombinować, wiercić, toczyć.
Poza tym, w każdym audi z tamtego okresu ma tak samo rozwiązany hamulec ręczny.
Mam zaciski z sedana. Jak chcesz to je sprzedam. Rozbierzesz, nasmarujesz, uszczelnisz i będziesz wiedział co masz. A jak nie to poczekaj jak ja to zrobię. Będą wystawione w odpowiednim dziale.
Zdrówka.
Wymiana zacisków generuje potrzebę wymiany tarcz, a nie masz za dużego wyboru z rozstawem 4x108, w zasadzie nie masz żadnego. Musisz kombinować, wiercić, toczyć.
Poza tym, w każdym audi z tamtego okresu ma tak samo rozwiązany hamulec ręczny.
Mam zaciski z sedana. Jak chcesz to je sprzedam. Rozbierzesz, nasmarujesz, uszczelnisz i będziesz wiedział co masz. A jak nie to poczekaj jak ja to zrobię. Będą wystawione w odpowiednim dziale.
Zdrówka.
Albo w ciągu kilku dni kolejne bóle głowy. Jak ośki od dźwigni napędzających mechanikę ręcznego mocno skorodowały, podobnie jak ich tuleje to po oczyszczeniu z tlenków(jak już ruszą) i posmarowaniu będziemy mieli efekt łopatki w wiaderku, zamiast pasownego "zawiasu".Rozbierz zaciski i nasmaruj. Załóż nowe uszczelki i będziesz miał spokój na następne 20lat.
Nie twierdzę, że to reguła ale sporo tych zacisków już widziałem/dłubałem i w wielu wypadkach był to już zwykły szmelc.
Nie chcąc hamulców u siebie pozostawiać losowi szczęścia dałem ośki do lekkiego przetoczenia(celem uzyskania gładkiej powierzchni ślizgowej) i zrobiłem im nowe "panewki" z nierdzewki. Do tego przeróbka uszczelnienia(bo im się patent nie sprawdził i woda tam włazi), smarowanie linek i zero problemów. Zawsze używam w autach ręcznego okrągły rok, zima czy nie, ma działać i działa.
Zakłada się niby nowsze zaciski ze stopów(VAG chyba po 98 roku?) ale najtańsze nie są. Można dać do regeneracji, widziałem na All oferty, stare zaciski, można kupić sprawne i szybko o nie zadbać jak sugeruje Kolega wyżej, zanim się zrobi dramat.
Ale na opatrzność bym nie liczył, niby to tył ale po coś i tam się hamulce montuje no nie?
Czyli sprawdzamy i nie przymykamy oczu np. na ośki, których wskutek korozji brakuje 30%
-
- Forum Audi 80
-
OnlineKrzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Podbijam. Zmieniał ktoś zaciski tylnie z B4 na jakieś inne które pasują z jak najmniejszą ilością przeróbek. W innym dziale czytalem o zaciskach z golfa IV i new beatle. A czy z passata B5 podejda :?: czy przewody gumowe starcza i wogóle...(ktoś może zakładał i by podzielił sie obszerniejsza informacją)
Auto codziennie potrzebne na dojazdy do pracy wiec jeśli miałbym zmieniać zaciski to pozostaje tylko sobota, więc za bardzo nie ma czasu na wieksze rezania.
mam na oku takowe z B5
http://www.allegromat.pl/aukcja149259
Auto codziennie potrzebne na dojazdy do pracy wiec jeśli miałbym zmieniać zaciski to pozostaje tylko sobota, więc za bardzo nie ma czasu na wieksze rezania.
mam na oku takowe z B5
http://www.allegromat.pl/aukcja149259
Ostatnio zmieniony 21 gru 2013, 17:09 przez Krzysiek 84, łącznie zmieniany 2 razy.