Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B4 2.0 ABT] Urwane łopatki pompy wody\brak mocy\rozrząd

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
czarekHD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekHD » 01 wrz 2016, 13:05

u mnie nie ma żadnego sylikonu na uszczelkach a co do świec to możesz spróbować popsikać troche wd wziąć przedłużkę i próbować odkręcić innej rady nie ma,tylko uważaj żeby nie urwać

Suuchy94
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Suuchy94 » 01 wrz 2016, 21:39

Swiece dokreca sie tylko kluczem i tylko recznie, bez zadnych przedluzek ani duzej sily. Jezeli zerwiesz gwint to masz juz po glowicy ( do wymiany ). Sprobuj jak mowi czarek delikatnie popsikac i po malu odkrecic (moze pukajac delikatnie)

Przy czujnikach nie ma zadnego silikonu wiec pewnie ktos rzezbil bo bylo nieszczelnie. Tam jest tylko na taka wsuwke zaczep i uszczelka na czujniku i tylko na tym siedzi.

Swiece sprawdza sie w czesci gwintu i konca gdzie iskrzy ( w glowicy ) jezeli sa juz spalone na bialym to moim zdaniem osobiscie sa do wymiany.

Co do kamienia. Nie powinno go byc i nie jest to normalne. Jest to osad po wlewaniu zwyklej wody do ukladu czego nie wolno pod zadnym pozorem robic. Taki kamien bedziesz mial w calym ukladzie a zlaszcza w glowicy. Kamien mogl spowodowac polamanie lopatek pompy. Wode kupuje sie destylowana i koncentrat lub gotowy plyn. Musisz teraz oplukac caly uklad jakims preparatem odkamieniajacym. I nastepnie doradzam przeplukac 20 litrami destylowanej wody a nastepnie wlac gotowy plyn chlodniczy G12 lub G12+ (czerwony)

Raven
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Raven » 02 wrz 2016, 01:15

Jakie świece zalecacie?
NGK będa ok?
Wydaje mi się że ta firma jest dosyć dobra mysli_
No i jaki klucz?
Rozmiar itp?
Mam takie gówno jakieś, którym tego nie odkręcę(nie wiem jaki tam jest nr) dlatego że jest to nasadka z przedłużką i rączką na <-10|cm-> więc jest to za mało aby wytworzyć dostateczny moment(po mechaniku, który na 99% dopiepszył to ile miał vervy i narzędzi zly_ ).
Jaki klucz polecacie taki aby sobie kupić i mieć już na dłuższy czas? Najlepiej z wymiennymi nasadkami w razie wymiany auta?
Ewentualnie nie musi być konkretny klucz do świec tylko np. nasadowe(zestaw) jakiejś nieco lepszej firmy z wystarczającą ilością miejsca na świecę(wydaje mi się że niektóre nasadowe mają dość miejsca aby nimi odkręcać świece a kupił bym sobie właśnie komplet nasadowych).

Na pewno macie z tym doświadczenie i możecie doradzić co się sprawdzi a co nie za bardzo.

[ Dodano: 2016-09-02, 01:11 ]
Co do tego silikonu to wydarłem to, założyłem nowy czujnik i nowy oring i nic tam nie cieknie więc nie wiem po co ktoś nawalił tam jakiegoś silikonu(prewencja pewnie).
Na czasie spróbuję jeszcze przepłukać silnik jakimś takim preparatem i pozaglądać może coś się znajdzie.

[ Dodano: 2016-09-02, 01:15 ]
PS
Wyczytałem że oryginalny klucz do kół pasuje jednak mój nie pasował(z wiadomej przyczyny) bo próbowałem.

czarekHD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekHD » 02 wrz 2016, 15:48

nawet chiński pakiet kluczy za 100 złoty ma końcówkę(długą) ,co do świec i tak nie odczujesz różnicy a jeżeli masz gaz to nie ma co inwestować w drogie świece do starego samochodu,bo i tak będą żyć krótko

Suuchy94
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Suuchy94 » 04 wrz 2016, 21:41

Oryginalny klucz do kol po dluzszej stronie ma klucz do swiec z odpowiednim miejscem na swiece aby mozna bylo ja odkrecic. jesli jest oryginalny to na 100% pasuje.

Wez normalny do swiec od kogos pozycz albo sobie kup (kosztuje z 15-20zl w markecie) i odkrecisz. Jak to mozliwe ze sa tak przykrecone? Je sie przykreca tylko recznie i to nie na chama. WD 40 pryskaj i czekaj i tak kilka razy. Potem probuj odkrecic.

Tylko sprawdz jaki tam jest rozstaw. Zebys nie kupil zlego klucza. Poszperaj w internecie na pewno sa informacje. Wiem ze do ABK jest 21 z tego co tu na forum widzialem ale nie wiem czy taki sam jest do ABT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl