[B4 2.0 ABK] Wentylator
- Zbyszek1968
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABK] Co to za czujnik ?
Witam , pytanko, za co odpowiedzialny jest ten czujnik ?
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2016, 17:06 przez Zbyszek1968, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABK] Wentylator
Witam. Jestem tu nowy i jesten nowym posiadaczem audi 80 B4 2.0 115 KM z instalacją lpg. Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem jeśli jest to przepraszam.
Otóż mój problem polega na tym że po przejechaniu kilku km i zgaszeniu silnika po kilku sekundach włącza się wentylator na około 3 - 4 sekundy i się wyłącza i za 3 sekundy znowu się włącza i np. dzisiaj naliczyłem że wentylator włączył mi sie 11 razy po jednym zgaszeniu silnika. Temperatura na zegarze nie przekracza 90, silnik pracuje ładnie i równo, na dworze było ok 15 stopni więc nie było gorąco. Pomóżcie bo niewiem co robić bo chyba nie jest to normalne że tak się kilka razy włącza ten wentylator po zgaszeniu silnika.
Otóż mój problem polega na tym że po przejechaniu kilku km i zgaszeniu silnika po kilku sekundach włącza się wentylator na około 3 - 4 sekundy i się wyłącza i za 3 sekundy znowu się włącza i np. dzisiaj naliczyłem że wentylator włączył mi sie 11 razy po jednym zgaszeniu silnika. Temperatura na zegarze nie przekracza 90, silnik pracuje ładnie i równo, na dworze było ok 15 stopni więc nie było gorąco. Pomóżcie bo niewiem co robić bo chyba nie jest to normalne że tak się kilka razy włącza ten wentylator po zgaszeniu silnika.
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
Taaak... to normalny objaw, więc nie masz kolego się czym martwić. Chłodzenie głowicy czy wtryskiwaczy... już nie pamiętam. Nie wiem do końca po co to, ale jest. Odpowiada za to czujnik w kolektorze ssącym. Widać go przy osłonie paska rozrządu.
A przy okazji. Witam kolejnego posiadacza ABK
A przy okazji. Witam kolejnego posiadacza ABK
Ostatnio zmieniony 02 paź 2016, 22:12 przez elektronic, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
mmaarrcciinn87, ten czujnik za to odpowiada https://audi80.pl/topics77/b4-20-abk ... 101502.htm lub sam przekaźnik w skrzynce nie pamiętam nr
elektronic, jak dla mnie to nie normalny objaw, przy dużych temperaturach na dworze tak ale nie przy 15 i po przejechanych kilku km
elektronic, jak dla mnie to nie normalny objaw, przy dużych temperaturach na dworze tak ale nie przy 15 i po przejechanych kilku km
- elektronic
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Dzięki panowie za szybkie odpowiedzi , dla mnie to troche dziwne bo podjade pod market pójde na zakupy a wentylator bedzie się włączał kilka razy a ludzie bedą sie dziwic heh , wymiana czujnika załatwi problem ? I jak się nazywa ten czujnik żebym wiedział co powiedzieć w sklepie
[ Dodano: 2016-10-02, 22:26 ]
Mam nadzieję że to nie oznaka że coś z silnikiem nie tak?
[ Dodano: 2016-10-02, 22:26 ]
Mam nadzieję że to nie oznaka że coś z silnikiem nie tak?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
powinna, możesz to jeszcze sprawdzić i go odpiąć jak się wentylatory nie będą włączać to sprawa jasnammaarrcciinn87 pisze:wymiana czujnika załatwi problem ?
najlepiej spisz z niego nr powinno go być dobrze widaćmmaarrcciinn87 pisze: I jak się nazywa ten czujnik żebym wiedział co powiedzieć w sklepie
- elektronic
- Forum Audi 80
Do układu chłodzenia zastrzeżeń nie mam. Gdzieś kiedyś nawet założyłem temat związany z tym czujnikiem. Właściwie to tak jest u mnie odkąd kupiłem Audi, czyli to już 10 lat. Teraz jak czytam nie działa ten czujnik prawidłowo, no ale działa, więc wymieniał nie będę. Są ważniejsze czujniki Kasę wydam na potrzebniejsze graty, zwłaszcza że muszę co nieco wymienić, poprawić...
-
- Forum Audi 80
Dzięki PieterB jutro to sprawdzę i dam znać, auto kupiłem wczoraj i czeka mnie jeszcze rozbiórka szyberdachu, szyber się trochę otworzył i nie chce się zamknąć, gdy naciskam guzik słychać tylko pyknięcie przy silniczku , próbowałem też tym kluczem ampułowym który tam jest jak się zdejmie panel ale też nie ruszyło, może na prowadnicach gdzieś zblokowało
-
- Forum Audi 80