Hej,
jeżeli w złym dziale to proszę o przeniesienie.
Od jakiegoś czasu mam irytujące brzęczenie spod maski zaraz po odpaleniu, dziś stwierdziłem że brzęczy... no właśnie element zaznaczony strzałką koło przepływki. Odchodzą od niego przewody i dochodzi wtyczka do czego służy ten element?
To jest jakiś czujnik położenia przepustnicy czy coś takiego ?
PS brzęczenie jest spowodowane wibracją przenoszącą się na karoserie.
PS2 zdjęcie podglądowe innego silnika
[B4 2.8 AAH] do czego służy ta wtyczka?
-
- Forum Audi 80
[B4 2.8 AAH] do czego służy ta wtyczka?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2016, 07:33 przez dirtydiana, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Zawór EVAP. Czyli zawór oczyszczający pochłaniacz oparów benzyny wydzielających się w zbiorniku paliwa. Jego odłączenie nie wpłynie na pracę silnika.
On nie powinien brzęczeć tylko cykać, może jest uszkodzony. I nie powinien być przykręcony do karoserii tylko siedzieć w takiej gumowej opasce która ma zapobiegać przenoszeniu się wibracji na inne elementy.
On nie powinien brzęczeć tylko cykać, może jest uszkodzony. I nie powinien być przykręcony do karoserii tylko siedzieć w takiej gumowej opasce która ma zapobiegać przenoszeniu się wibracji na inne elementy.
-
- Forum Audi 80
dziękuje bardzo za odpowiedz u mnie też jest charakterystyczne cykanie coś jak wtryskiwacz, natomiast gdzieś przenosi się brzęczenie przez jakis inny element i słychać to w środkumaciek889 pisze:Zawór EVAP. Czyli zawór oczyszczający pochłaniacz oparów benzyny wydzielających się w zbiorniku paliwa. Jego odłączenie nie wpłynie na pracę silnika.
Teraz wiedząc co to jest mogę dalej szukać hałasu
-
- Forum Audi 80
cykanie słychć tylko pod maską natomiast w środku auta jest typowe buczenie/jęczenie jednostajne. Po odchyleniu tej wtyczki i kilku przewodów idących od tego zaworu dzwięk znika. Dzwięk jest niezależny od obrotów, przekręcam zapłon auto odpala i nagle słychać brzęczenie dochodzące ze strony deski rozdzielczej .maciek889 pisze:A to cykanie zmienia się razem z obrotami? Słychać je w środku czy tylko pod maską.
Może wydech ma gdzieś dziurkę.
-
- Forum Audi 80
wydaje mi sie jakby z okolic pokręteł od nawiewu/dmuchawy. Ten dźwięk nieco nasila się jak nieco przydławię obroty silnika np ruszając autem. Ciężko to wytłumaczyć , natomiast nasłuchując ostatnio silnik jestem prawie pewien, że ten zaworek podczas pracy wpada w delikatną wibracje a rurki które od niego wychodzą dotykają karoserii i taki jest efekt dźwiękowy.maciek889 pisze:Po której stronie brzęczy? Jak po stronie kierowcy to może któryś przekaźnik szaleje.
-
- Forum Audi 80