Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 ALL] Demontaż zderzaka i przednich błotników

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 27 kwie 2011, 15:27

I teraz wszystko jasne ;). Dzięki wielkie. Niedługo zamieszczę swoje foty z wymiany.

ziel00
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziel00 » 08 lis 2016, 16:05

Ostatnio wymieniałem błotnik w swojej b3, czego zabrakło w opisie:
Zdejmujemy osłonę silnika i nadkola które oryginalnie są połączone ze zderzakiem na wciskane zapinki po jednej sztuce na stronę.
Zeby zdjąć zderzak trzeba odkręcić atrapę grill z przodu: 2 wkręty od góry atrapki odkręcić,następnie bardzo delikatnie wyjąc gniazda w których byly wkręcone takzeby i ich i atrapki nie uszkodzić. W tym momencie atrapki trzyma sie na dwóch bolcach na jej końcach trzeba ja z nich zdjąć. Po zdjęciu zobaczymy jedna srube która trzyma zderzak centralnie w jego środku .
Reszta jak w temacie, trzeba jeszcze uważać bo jedno mocowanie od brewki lampy siedzi w błotniku. Płaskim śrubokrętem wypychamy je( albo wyjdzie sam bolec albo razem z gniazdem)ważne zeby przy montażu najpierw włożyć w błotnik to gniazdo a potem wciskać bolec od brewki.

waldi1233
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: waldi1233 » 08 lis 2016, 21:09

Wymieniałem ostatnio błotniki w b3 i nie ściągałem zderzaka ;) Po odkręceniu i odchyleniu błotnika można go wysunąć ze ślizgów zderzaka, warto mieć kogoś do pomocy. Po wszystkim i montażu błotnika nie trzeba go wsuwać od razu, można na końcu po prostu przyłożyć, dobrze puknąć ręką i wskoczy. Jednak sposób jest dobry na nielakierowane zderzaki, bo na lakierowanych farba może odpęknąć, Przy niskich temperaturach ślizg może pęknąć, więc ta operacja wykonywana jest na własne ryzyko, mi się udało ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl