[80 B4]Zablokowane drzwi. Jak je otworzyć?
[80 B4]Zablokowane drzwi. Jak je otworzyć?
Mam taki mały problem z drzwiami kierowcy w mojej audiczce że się zamkneły a otworzyć to juź się niestety nie chcą. Wszystko zaczeło się od tego że urwała się linka od klamki wewnętrznej. Oczywiście zaraz popędziłem do sklepu po nową. Po wymianie linki klamki zarówno wewnętrzna jak i zewnętrzna zaczeły dziwnie pracować. Objawiało to się tym że po zamknięciu jak i po otwarciu autka klamka sie przycinała i było słychać taki pstrykanie w okolicy zamka. Wszystko działało więc sie tym zbytnio nie przejmowałem. Oczywiście do momentu kiedy nie mogłem sie dostać do auta przez drzwi kierowcy. Klamka wewnątrz auta chodzi normalnie ale drzwi się nie otwierają natomiast zewnętrzna do pewnego momentu jej ruchu działa normalnie a puźniej tak jakby ją coś blokowało. Przy ruchach klamkami wdać minimalny ruch ku dołowi "siupka" od zamka. Teraz nie za bardzo wiem co mam z tym zrobić czy wycinać dziurę w boczku czy ściągać tylne drzwi ani co może być przyczyna tego wszystkiego. Dodam jeszcze że centralny zamek pracuje normalnie. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez melgies6, łącznie zmieniany 3 razy.
Wariany są dwa: albo zdejmiesz tylne drzwi i przetniesz bolec zamka w słupku szlifierką abo dorobisz kilka drutów i bedziesz przy otwarej przedniej szybie próbował zachaczyć za otwieranie zamka. Od góry miedzy uszczelką a szybą. Zamek ma obudowę plastikową musisz zachaczając pokombinować, trochę ją odgąć itd.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Właśnie u mnie wszystko wskazuje na to że coś spartoliłem przy zakładaniu. :oops: Spróbuje jutro coś podłubać może sie uda dobrać do autka.
[ Dodano: 2008-01-02, 10:02 ]
No nareszcie udało mi się dostać do autka :mrgreen: . A głównym powodem tego że drzwi się nie chciały otwierać była nowa linka od klamki wewnętrznej. Nie wiadomo czemu po założeniu boczku wszystko sie blokowało. Dopiero po zakupie oryginalnej linki wszystko pracuje tak jak należy :mrgreen: . Więc jak komu sie urwie linka od klamki wewnętrznej to polecam zakup oryginalnej linki(nawet używanej tak jak ja to zrobiłem) żeby później nie było problemów. Pozdrwiam :mrgreen:
[ Dodano: 2008-01-02, 10:02 ]
No nareszcie udało mi się dostać do autka :mrgreen: . A głównym powodem tego że drzwi się nie chciały otwierać była nowa linka od klamki wewnętrznej. Nie wiadomo czemu po założeniu boczku wszystko sie blokowało. Dopiero po zakupie oryginalnej linki wszystko pracuje tak jak należy :mrgreen: . Więc jak komu sie urwie linka od klamki wewnętrznej to polecam zakup oryginalnej linki(nawet używanej tak jak ja to zrobiłem) żeby później nie było problemów. Pozdrwiam :mrgreen:
<help> probowałem z zamkiem na wiele sposobów i dalej nic.podeslijcie na skrzynke wasze pomysły.
[Dodano 08.01.2008}
Nareszczi drzwi otwarte, w moim przypadku wystzrczyło odkrecic klamke wewnetrzna i wyciagnac z tapicerki ,po lekkim pociagnieciu klamki do przodu ,dzrzwi otwarte. <hura>
Moj bład -zle załozylem linke na klamke wewnetrzna, to była przyczyna.
[Dodano 08.01.2008}
Nareszczi drzwi otwarte, w moim przypadku wystzrczyło odkrecic klamke wewnetrzna i wyciagnac z tapicerki ,po lekkim pociagnieciu klamki do przodu ,dzrzwi otwarte. <hura>
Moj bład -zle załozylem linke na klamke wewnetrzna, to była przyczyna.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Kamil
- Model: Audi 80 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.8 JN
Witam! Panowie mam problem z drzwiami. Są zacięte na amen. Dokładnie to zewnętrzna klamka działa z oporem. Wygląda na zablokowaną. Wewnętrzna klamka działa nawet słychać że przeskakuje coś w zamku. Mianowicie wyciąłem okienko w tapicerce pociągałem za wszystkie linki ale nic nie dało. Ręki nie mam jak włożyć żeby dostać się do samego zamka ponieważ jest stelaż drzwi. Z tego co zauważyłem to centralny działa odblokowywuje drzwi. Wygląda na to je język zamka nie rusza się z jakiegoś powodu. Linki są na 100 % nie zerwane. Moje pytanie jest takie macie jakiś pomysł na taką awarię czy trzeba wyrywać boczek i rozkręcać stelaż drzwi. Czy ciąć drzwi i wymienić na inne pod kolor ?
Zapomniałem napisac to sa tylne prawe drzwi
Zapomniałem napisac to sa tylne prawe drzwi
-
- Forum Audi 80
Grzesiek26, zrzucasz boczek, jak masz boczek przed liftem to odkręcasz rączke imbusem 4 w trzech miejscach, później odkręcasz dwa wkręty i jeden nad zamkiem, w boczku bo lifcie wyciągasz zaślepkę rączki, odkręcasz wkręty krzyżakiem, wyciągasz przełącznik od szyb i lusterek boczek ciągniesz do góry, odsuwasz od drzwi, sciągasz linkę od klamki wewnętrznej, odkładasz go na bok. Teraz klucz bodajże T25 na patyku i odkręcasz śrubkę od klamki a po tym musisz jeszcze wymacać taką zawleczkę przy bębenku i obrócić ją w lewą stronę łapiąc za wystający element i już powinno wszystko wyjść po kolei: zewnętrzna część klamki->bębenek->środkowa część do dzieła
-
- Forum Audi 80