800? On takie zakresu pomiarowego nie ma. Może źle mu komputer odczytał.sylwester1234 pisze:800stopniC
[80 B4 2.0ABK+LPG] KŁOPOTLIWY SILNIK???
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
a no właśnie, mi się coś pomyliło że 80 na pełnym nagrzaniu czyli 90. No takiego cuda to nie widziałem jeszcze może jakiego polskiego vaga używał a tam czasem pokazuje takie bzdury.maciek889 pisze:800? On takie zakresu pomiarowego nie ma. Może źle mu komputer odczytał.sylwester1234 pisze:800stopniC
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Aleksander_PL
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
jeśli kable iskrzą to pewnie trzeba wymienić. Niestety teraz takie części robią. Ja mam osobiście kable Janmora ze 3 lata chyba, nikt ich nie poleca ale u mnie sprawują się oki i nic nie iskrzy, fakt że dałem za nie coś pod 300 zł jak dobrze pamiętamsylwester1234 pisze:Dzięki zmieniłem aparat zapłonowy i już podczas jazdy jest lepiej ale nadal iskrza kable mają około 2 lat cewka rok i nowe świece nie dawno kupione więc już po prostu nie wiem co może być
I radzę dobrze ustawić zapłon inaczej zawsze będą problemy. A dodam że abk mało kto umie obsłużyć więc radze kogoś kumatego poszukać w tych sprawach - raz dwa i silnik będzie chodził jak zegarek.
-
- Forum Audi 80
Koledzy jeszcze taki pytanie na benzynie chodzi audi jak trzeba nowe kable świece . A za to na lpg szarpie podczas jazdy przy wyższych obrotach np 3 ,tys lub powyżej chodzi normalnie ale na niższych jest problem tak do 2 ,tys obr gaz wyregulowany nowy reduktor tomasetto może to być wina wtrysków valtek bo mają już swój wiek ?
Żadne kable zapłonowe nie "przetransportują" poprawnie tak dużej energii generowanej przez cewkę zapłonową w sytuacji źle ustawionego zapłonu.
Źle ustawiony zapłon to w domyśle zbyt duża odległość jaką iskra musi pokonać na drodze do masy.
Jak ta odległość będzie zbyt duża (złe ustawienie palca w kopułce) a iskra zawsze będzie szukała najbliższej drogi, która ją doprowadzi do masy, to nastąpi przebicie izolacji przewodu i "skok" iskry na masę silnika, a następnym razem może to być przebicie z kopułki na masę aparatu zapłonowego.
Jak droga "skoku w bok" będzie się dalej powiększała to w końcu spaleniu ulegnie moduł.
Zapłon ma być ustawiony tak, aby najkrótsza droga do masy występowała zawsze na świecy zapłonowej niezależnie od obrotów silnika.
Tak można by pisać i pisać a i tak nikt się do tego nie stosuje.
Potem pełno tematów o przebiciach, upalonych modułach itp.
Zapewne się narażę.
Największą wadą silnika ABK jest jego poprzedni właściciel a największym zagrożeniem dla ABK jest mechanik, który nie ma pojęcia o elektryce.
Źle ustawiony zapłon to w domyśle zbyt duża odległość jaką iskra musi pokonać na drodze do masy.
Jak ta odległość będzie zbyt duża (złe ustawienie palca w kopułce) a iskra zawsze będzie szukała najbliższej drogi, która ją doprowadzi do masy, to nastąpi przebicie izolacji przewodu i "skok" iskry na masę silnika, a następnym razem może to być przebicie z kopułki na masę aparatu zapłonowego.
Jak droga "skoku w bok" będzie się dalej powiększała to w końcu spaleniu ulegnie moduł.
Zapłon ma być ustawiony tak, aby najkrótsza droga do masy występowała zawsze na świecy zapłonowej niezależnie od obrotów silnika.
Tak można by pisać i pisać a i tak nikt się do tego nie stosuje.
Potem pełno tematów o przebiciach, upalonych modułach itp.
Zapewne się narażę.
Największą wadą silnika ABK jest jego poprzedni właściciel a największym zagrożeniem dla ABK jest mechanik, który nie ma pojęcia o elektryce.