[ALL]Przekładka silnika 1.8T do Audi 80 - FAQ
-
- Forum Audi 80
Prerobka elementow wiazki ecu z 1.8t aeb 99 pod 1.8 adr 98
Czesc, przegladalem owy temat i rozne inne i niestety nie znalazlem (lub znalazlem nieaktualne linki/ informacje nie byly dla mnie dostatecznie czytelne(z calym szacunkiem)) schematow ecu silnikow 1.8adr i 1.8t aeb lub instrukcji jak polaczyc rozne kabelki tak, by wszystko dzialalo jak trzeba.
Prawdopodobnie max do jutra przeloze wszystkie elementy mechaniczne i chce juz uruchomic silnik.
Sprawa wyglada nastepujaco - kupilem kompletnego dawce z silnikiem 1.8t aeb z 99r i zdemontowalem juz z niego kompletna wiazke jednak jest w niej kilka niewielkich brakow i pomyslalem zeby przerobic elementy wiacki w okolicy ecu zamiast przekladac komplet.
Mam takze pytanie - niektore kabelki kostek wpinanych do grodzi sie dubluja i chcialem sie zapytac czy jesli polaczyl bym owe kabelki 2 roznych wiazek w sposob przypadkowy to czy nic zlego sie nie stanie?
Podchodzac do tego logicznie, wydaje mi sie, ze nikt bez powodu nie przeplatal by przez kostki 2 kabelkow o tych samych kolorach i srednicach ale mozliwe ze tak nie jest.
W obu ecu istnieja tak samo wygladajace z zewnatrz 2 wtyki na 2 szerokie kostki, rozmieszczenie pinow w ow kostkach rozni sie kolejnoscia.
Jestem w stanie zaplacic za pomocne informacje lub tez obiecac jakis ekwiwalent.
Pozdrawiam.
Prawdopodobnie max do jutra przeloze wszystkie elementy mechaniczne i chce juz uruchomic silnik.
Sprawa wyglada nastepujaco - kupilem kompletnego dawce z silnikiem 1.8t aeb z 99r i zdemontowalem juz z niego kompletna wiazke jednak jest w niej kilka niewielkich brakow i pomyslalem zeby przerobic elementy wiacki w okolicy ecu zamiast przekladac komplet.
Mam takze pytanie - niektore kabelki kostek wpinanych do grodzi sie dubluja i chcialem sie zapytac czy jesli polaczyl bym owe kabelki 2 roznych wiazek w sposob przypadkowy to czy nic zlego sie nie stanie?
Podchodzac do tego logicznie, wydaje mi sie, ze nikt bez powodu nie przeplatal by przez kostki 2 kabelkow o tych samych kolorach i srednicach ale mozliwe ze tak nie jest.
W obu ecu istnieja tak samo wygladajace z zewnatrz 2 wtyki na 2 szerokie kostki, rozmieszczenie pinow w ow kostkach rozni sie kolejnoscia.
Jestem w stanie zaplacic za pomocne informacje lub tez obiecac jakis ekwiwalent.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi 80
Juz tlumacze- elementy wiazki wewnetrznej wystajacej z grodzi ktora byla podpieta do komputera z adra chce przerobic tak, bym mogl podpiac kostki( a w zasadzie element wiazki podpietej do ecu)
sterownika silnika aeb.
Robie przekladke adr-a na aeb i nie chce wymieniac calej kompletnej wiazki tylka przerobic elementy tej, ktora posiadam.
Notabene kabelkow jest taka sama ilosc tylko roznia sie 2 lub 3 kabelki.
Doprecyzowyjac - montuje silnik aeb i mam problem z podpieciem jego kompa do kostek wystajacych z grodzi bo maja inny ksztalt.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2016-12-17, 14:27 ]
Mam jeszcze pytanie - czy jesli uda mi sie przerobic to co chce przerobic to czy bede musial cos w skrzynce z bezpiecznikami/przekaznikami, czy wszystko zostanie na swoim miejscu?
sterownika silnika aeb.
Robie przekladke adr-a na aeb i nie chce wymieniac calej kompletnej wiazki tylka przerobic elementy tej, ktora posiadam.
Notabene kabelkow jest taka sama ilosc tylko roznia sie 2 lub 3 kabelki.
Doprecyzowyjac - montuje silnik aeb i mam problem z podpieciem jego kompa do kostek wystajacych z grodzi bo maja inny ksztalt.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2016-12-17, 14:27 ]
Mam jeszcze pytanie - czy jesli uda mi sie przerobic to co chce przerobic to czy bede musial cos w skrzynce z bezpiecznikami/przekaznikami, czy wszystko zostanie na swoim miejscu?
-
- Forum Audi 80
Nie zdemontowalem jeszcze wiazki tzw. wewnetrznej* pozostalej po adr-rze (z grodzi wystaja 4 kostki, do ktorych wpina sie 4 kostki wiazki silnika). Wyglad owych kostek z aeba i adra sie rozni i nie ma mozliwosci ich polaczenia p&p* wiec zamiast wyciagac wiazke wewnetrzna pozostala po adr-rze i wymieniac na kompletna wiazke z dawcy , chce wykorzystac kostki z ecu, ktore wymontowalem razem z silnikiem (adr) i polaczyc ich kabelki z kostkami ecu z aeb-a. Ilosc kabelkow w tych kostkach jest taka sama tylko 3 kabelki roznia sie kolorami i potrzebuje jakiejs porady lub schematu by to polaczyc.
Dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Mam pytanie dotyczace immobilizera - czy jesli zrobie przerobke kabelkow w kostkach wychodzacych z grodzi(polaczenie ECU z wiazka wewnetrzna) i wymienie tylko ECU, bez wymiany kompletnej wiazki, tylko wiazke silnika to czy bede musial kasowac immo? i tu moje kolejne pytanie - czy w silnikach* adr i aeb immobilizery znajdowaly sie w tych samych miejscach? Jesli tak to jakie to dokladnie miejsca?
-
- Forum Audi 80
Aaha , dzieki za odpowiedz )
Zalezy mi jeszcze na informacji czy jesli kupie taki emulator i dlacze go do wiazki, w ktorej jest immobiliser/y w roznych jej elementach i podepne komputer, ktory jest przystosowany do innego immobilisera to czy ten emulator wylaczy "wszystkie te immobilizery".
Tak jak pisalem wczesniej w temacie wiazka wewnetrzna^ zostaje, tylko wiazka silnika bedzie przerobiona.
Zalezy mi jeszcze na informacji czy duzo jest zabawyz tym emulatorem czy po prostu wpina sie do niego juz istniejace kostki na gotowo.
Pozdrawiam.
Zalezy mi jeszcze na informacji czy jesli kupie taki emulator i dlacze go do wiazki, w ktorej jest immobiliser/y w roznych jej elementach i podepne komputer, ktory jest przystosowany do innego immobilisera to czy ten emulator wylaczy "wszystkie te immobilizery".
Tak jak pisalem wczesniej w temacie wiazka wewnetrzna^ zostaje, tylko wiazka silnika bedzie przerobiona.
Zalezy mi jeszcze na informacji czy duzo jest zabawyz tym emulatorem czy po prostu wpina sie do niego juz istniejace kostki na gotowo.
Pozdrawiam.