[B4 2.0 ABT] Ustawianie emulacji sondy lambda DT Gas System
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Ale poza błędem coś się dzieje? Problemy z odpalaniem albo jazdą na benzynie? Bo błędy sondy będziesz miał zawsze od jazdy na gazie i żadna tano dostępna emulacja błędom sondy nie zaradzi .audi94 pisze: Bo na Pb pokazuje, że skład mieszanki przekracza wartość adaptacji i sonda lambda g39 zwarcie do masy
No jest problem z odpalaniem, po nocy jak wyjeżdżam z garażu zawsze pali dobrze a zgaszę i zaraz chcę odpalić i już jest problem trzeba kręcić i aż dodać gazu dopiero zapali, nie ma na to reguły bo i jak jest nagrzany to czasami ciężko ma zapalić, ale najczęściej ten problem występuje jak chwile się zagrzeje i się zgasi i wtedy zapalić ma problem. Jeszcze na biegu jałowym czuć jak silnik trochę telepie najbardziej na benzynie bo na LPG trochę jest lepiej ale czasami też potrafi trochę po telepać.
[ Dodano: 2016-12-28, 11:27 ]
Piotrekdriver1 - W centralce czyli w sterowniku LPG ? W sterowniku pod spodem jest jakiś przełącznik.
W załączniku jest zdjęcie gdzie w sterowniku mam jakiś tam przełącznik.
[ Dodano: 2016-12-28, 11:27 ]
Piotrekdriver1 - W centralce czyli w sterowniku LPG ? W sterowniku pod spodem jest jakiś przełącznik.
W załączniku jest zdjęcie gdzie w sterowniku mam jakiś tam przełącznik.
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub
Powinno tam być kilka przełączników.
[ Dodano: 2016-12-28, 15:26 ]
https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... 7XtaRIdoOw
[ Dodano: 2016-12-28, 15:29 ]
https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... AUteBk59Fg
[ Dodano: 2016-12-28, 15:30 ]
To ten drugi link do instrukcji.
[ Dodano: 2016-12-28, 15:26 ]
https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... 7XtaRIdoOw
[ Dodano: 2016-12-28, 15:29 ]
https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... AUteBk59Fg
[ Dodano: 2016-12-28, 15:30 ]
To ten drugi link do instrukcji.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Wszyscy mówią że masa.audi94 pisze: Które emulacja lepsza fala czy masa
Co do emulacji to żadna z dostępnych emulacji nie uchroni przed błędami.
* były jakieś emulatory, które uczyły się czasów wtrysku przy danych odciążeniach i później generowały taki sygnał sondy lambda aby je otrzymać. Instalacje Tartarini montowane w nowych Fiatach Seicento miały emulator, który czytał korekty z OBD i też dawał taki sygnał sondy aby je otrzymać w okolicy 0% aby check się nie pojawił.
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub
Ok, to dzisiaj tam posprawdzam i po zmieniam te emulacje i dam znać.
Bo u mnie też ten TPS w tym programie DT Basic pokazuje że jest nie podłączony, zobaczę czy kabel od sterownika jest podpięty pod TPS. Zrobię też zdjęcie emulatora, ale on jest jakiś typowy chińczyk bo żadnego napisu nie ma na nim, po zdjęciu gumy to ma on jakąś regulację ale nie chciałem ruszać że by nie poprzestawiać.
[ Dodano: 2016-12-29, 09:22 ]
Sprawdziłem ustawienie tych przełączników SW i wszystkie są na OFF teraz pytanie czy dobrze ? Bo 1 SW to rodzaj sondy lambda OFF to sonda 5V i 0,8-1,6 a ON to sonda 1V, w ustawieniach w DT Basic jest zaznaczona sonda 1V więc jak ustawić ? SW 2 to rodzaj emulacji to tą wy testuję która lepsza na razie mam ustawione na Fala. SW4 jak ma być ustawione ? U mnie jest OFF - współpraca z centralką, a może być też ON - współpraca z komputerem PC.
Bo u mnie też ten TPS w tym programie DT Basic pokazuje że jest nie podłączony, zobaczę czy kabel od sterownika jest podpięty pod TPS. Zrobię też zdjęcie emulatora, ale on jest jakiś typowy chińczyk bo żadnego napisu nie ma na nim, po zdjęciu gumy to ma on jakąś regulację ale nie chciałem ruszać że by nie poprzestawiać.
[ Dodano: 2016-12-29, 09:22 ]
Sprawdziłem ustawienie tych przełączników SW i wszystkie są na OFF teraz pytanie czy dobrze ? Bo 1 SW to rodzaj sondy lambda OFF to sonda 5V i 0,8-1,6 a ON to sonda 1V, w ustawieniach w DT Basic jest zaznaczona sonda 1V więc jak ustawić ? SW 2 to rodzaj emulacji to tą wy testuję która lepsza na razie mam ustawione na Fala. SW4 jak ma być ustawione ? U mnie jest OFF - współpraca z centralką, a może być też ON - współpraca z komputerem PC.
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub