Jakie Opony na naciąg Borbet T 17 8j
Jakie Opony na naciąg Borbet T 17 8j
Witam, ostatnio zakupiłem alufelgi borbet 17 8j chcialbym zakupic nowe opony i pytanie do was jakie wybrać żeby był widoczny naciąg nie interesuje mnie jakiś hardkor tylko taki delikatny .
- Daniel Choros
- Forum Audi 80
195/40 wygląda nieźle na 8", ale przy odpowiednio skręconym gwincie będziesz klął jak szewc jeżdżąc po Naszych wspaniałych drogach. Taka szerokość i taki profil + ładne spasowanie koła z błotnikiem (polecam dystans przy takim ET), czyli odpowiednio skręcony gwint (bez helpera byłem w prawie maksymalnie górnym położeniu tak, że już zostały ok dwa zwoje do regulacji) spowoduje, że będziesz targał min. osłoną silnika, max podłogą o każdy próg zwalniający i wybrzuszenie jezdni. Jazdy w koleinach też nie polecam. Jak to kiedyś chyba ATLAS napisał ... na 17" i odpowiednio skręconym gwincie kładziesz auto podłużnicami na glebie.daniel110791 pisze:hej, a moglibyście polecić jakieś opony do felg 17x8 ET35 i 17x9 ET25 ?
rzuciłem okiem na tą stronę i wydaje się, że 195/40 na przód i 205/40 na tył byłoby ok.nie wiem czy iść w większy naciąg...
Podsumowując ... jeśli auto na weekend, to czemu nie. Jeśli bardziej na co dzień, to polecam wyższy profil i siłą rzeczy ustawienie wyżej gwintu.
Fotka jak to u mnie wyglądało na przodzie 8" ET ok 29 + 12 mm dystansu +195/40 Nankanga i gwint ustawiony tak jak napisałem wyżej:
edit: co do 9" 215/40 dunlop sp sport max, to u mnie wygląda tak:
- Daniel Choros
- Forum Audi 80
17x8 ET35 - wrzuciłbym 18 mm dystansu na jedną stronę
17x9 ET25 - tutaj bym niczego nie ruszał, będzie dobrze i kilka mm szerzej niż na przodzie z 18 mm dystansem na stronie
P.S. o jakich felgach mowa? http://olx.pl/oferta/4x108-17-keskin-kt ... 805be07df9 ?
17x9 ET25 - tutaj bym niczego nie ruszał, będzie dobrze i kilka mm szerzej niż na przodzie z 18 mm dystansem na stronie
P.S. o jakich felgach mowa? http://olx.pl/oferta/4x108-17-keskin-kt ... 805be07df9 ?
- Daniel Choros
- Forum Audi 80
- Daniel Choros
- Forum Audi 80
To niestety problem nankangów od pewnego czasu, że na naciągu uchodzi z nich powietrze. Sam tego doświadczyłem i znam masę podobnych przypadków. Znajomi, którzy zajmują się tylko regeneracją alusów też mają podobne spostrzeżenia.kubica20 pisze:Witam, podczepię się. Od pewnego czasu mam problem z uciekającym powietrzem z dwóch kół. Mam felgi 16" 9j i zrobiony naciag, opony 205/45 r16 nankang. Moje pytanie jak poradzić sobie z uciekającym powietrzem przy takim naciągu??
orsa_83 pisze:[To niestety problem nankangów od pewnego czasu, że na naciągu uchodzi z nich powietrze. Sam tego doświadczyłem i znam masę podobnych przypadków. Znajomi, którzy zajmują się tylko regeneracją alusów też mają podobne spostrzeżenia.
Zauwazylem ze nie raz powietrze dluzej sie utrzyma a nie raz na drugi potrafi nie byc. Pojechalem nawet na zmiane zaworka na wulkanizacje i chlopaki nabili do niej cos kolo 4 bary i wsadzili do wody zeby sprawdzic czy wokol obreczy ucieka ale zero babelkow. Dochodze do wniosku zr one puszczaja powietrze pod obciazeniem