Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] wyciek przy rozrządzie

ODPOWIEDZ
xonare
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 1Z] wyciek przy rozrządzie

Post autor: xonare » 04 mar 2017, 20:18

Witam, bardzo prawdopodobne, że czeka mnie naprawa uszczelnienia przy rozrządzie.
Pół roku temu wymieniłem olej z 15W40 casatrola na 10W40 Valvolina.
Tydzień temu wyebalo wąż chłodnicy przy silniku, wylało cały płyn i trochę przygrzało silnik. oprócz tego jak by było mało urwało pasek wspomagania....
Założyłem i zalałem płyn ale w trasie powrotnej 30km dalej zagotowało.Winowajcą był króciec. Mechanik wymienił na nowy i sprawdził podobno czy wszystko ok z silnikiem i uszczelką pod glowicą stwierdził, że jest w porządku.
Po tym incydencie postanowiłem wymienić olej dalej na 10W40 Valva i filtry.
Niestety po wymianie leje mocno olej. Dzisiaj byłem na myciu silnika i we wtorek na sprawdzenie.
Podejrzewam, że winowajcą będzie uszczelnienie przy rozrządzie albo uszczelka pod głowicą.... z nastawieniem na to pierwsze.

Teraz pytanie ile taka naprawa uszczelnienia rozrządu albo uszczelki głowicy może kosztować na podkarpaciu? Czy cena 200 to normalna a 300 do przyjęcia lub drogo?

Przy okazji zastanawiam siew czy nie wymienić przy okazji na nowy komplet rozrządu bo ma już przejechane 46-50 tyś.

Dodam, że miesięcznie robię około 1,5 tys km.

Proszę o opinię.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 05 mar 2017, 07:40

xonare pisze:Teraz pytanie ile taka naprawa uszczelnienia rozrządu albo uszczelki głowicy może kosztować na podkarpaciu? Czy cena 200 to normalna a 300 do przyjęcia lub drogo?
jeśli masz na myśli robociznę to tak, jest to normalna cena
xonare pisze:Przy okazji zastanawiam siew czy nie wymienić przy okazji na nowy komplet rozrządu bo ma już przejechane 46-50 tyś.
w twoim wypadku bzdurą by było go nie wymienić ;-)

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 05 mar 2017, 21:52

Symering wałka rozrządu masz do wymiany , więc i cały rozrząd od razu zmień , bo i tak jedna robota,
Kup kompletną uszczelkę pokrywy zaworów elring za 70 zł i do tego masa elring dirko lub reinzosil.
Poskładać wszystko i uszczelkę pokrywy uszczelnić tą masą , żeby spokój był i nie było wycieków.

xonare
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xonare » 07 mar 2017, 18:32

Dzisiaj byłem na sprawdzeniu i wg moich przypuszczeń uszczelnienie wałka z rozrządem do roboty. Dodatkowo w gratisie okazało się, że pompa wspomagania jest do wymiany/regeneracji...
A żeby było ciekawiej to się okazało że wahacze w miejscach tulei są przecięta aby weszły większe tuleje i przyspawane...masakra

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl