[B4 1.9 1Z] rozrusznik na wykończaniu?
[B4 1.9 1Z] rozrusznik na wykończaniu?
Mam taki problem, ostatnio bardzo ciężko mi rozrusznik kręci silnikiem, tak dosłownie jakbym miał całkowicie rozładowane aku. Sprawdzałem miernikiem, na wyłączonym i trzyma lekko ponad 12v, na uruchomionym i obciążonym, alternator daje ponad 14v.
Czasami jest tak że jest "heł heł" ledwie kręci a czasami kręci normalnie. Nie sprawdzałem tylko jeszcze czy coś mi prądu nie kradnie bo to raczej nie ma nic do rzeczy, gdyż po przejechaniu 12 km, rozrusznik dalej ma problemy z przekręceniem.
Jeśli to rozrusznik, to czy jego wymiana jest trudna? Proszę o szybką odpowiedź bo samochód mi do pracy jest potrzebny i każdy dzień to loteria przy odpalaniu.
Czasami jest tak że jest "heł heł" ledwie kręci a czasami kręci normalnie. Nie sprawdzałem tylko jeszcze czy coś mi prądu nie kradnie bo to raczej nie ma nic do rzeczy, gdyż po przejechaniu 12 km, rozrusznik dalej ma problemy z przekręceniem.
Jeśli to rozrusznik, to czy jego wymiana jest trudna? Proszę o szybką odpowiedź bo samochód mi do pracy jest potrzebny i każdy dzień to loteria przy odpalaniu.
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Re: rozrusznik na wykończaniu?
Witam.masz do roboty rozrusznik. Tzn musisz wyjasc rozebrac i sprawdzic czy masz szczotki, tulejki tez sprawdzic czy one niesprawiaja oporow przy kreceniu... Jak bedzisz skladal to niezaluj smaru tzn do przekladni planetarnej i do tulejek,na walek gdzie porusza sie bendiks... Po skrecenie zrob probe krecenia i czy bendiks siewysuwa....
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-03-08, 18:29 ]
Pisz po polsku!
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-03-08, 18:29 ]
Pisz po polsku!
Re: rozrusznik na wykończaniu?
Dzięki wielkie, podobno przy doborze szczotek i tulejek trzeba znać numer rozrusznika, gdzie on jest?Witam.masz do roboty rozrusznik. Tzn musisz wyjasc rozebrac i sprawdzic czy masz szczotki, tulejki tez sprawdzic czy one niesprawiaja oporow przy kreceniu... Jak bedzisz skladal to niezaluj smaru tzn do przekladni planetarnej i do tulejek,na walek gdzie porusza sie bendiks... Po skrecenie zrob probe krecenia i czy bendiks siewysuwa....
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
0 001 110 106
https://as-pl.com/p/S0039
[ Dodano: 2017-03-09, 19:19 ]
Jak masz zaplecze i czas to możesz sam się zabawić w regeneracje, bo na youtube jest film instruktażowy o takim cudeńku:
A jak nie to dorwij zakłąd regeneracyjny w okolicy, lepiej z polecenia, bo oszustów też nie brakuje.
Jak masz zaplecze i czas to możesz sam się zabawić w regeneracje, bo na youtube jest film instruktażowy o takim cudeńku:
A jak nie to dorwij zakłąd regeneracyjny w okolicy, lepiej z polecenia, bo oszustów też nie brakuje.
Dzięki, oglądałem ten film kilka razy już wcześniej. Btw. ile tulejek nalezy wymienić w rozruszniku 1z i przy okazji, jak się je wymienia?krisf1 pisze:0 001 110 106