Witam serdecznie wszystkich To mój pierwszy post na tym forum.
Od jakichś 3 miesięcy mam problem z czujnikiem temperatury, od którego zależna jest mieszanka paliwa (ten niebieski). Zaczęło się od tego, że jak silnik robił się ciepły, to pedał gazu podczas jazdy potrafił "wpadać" w podłogę, a samochód w tym czasie prawie zatrzymać. Wymieniłem czujnik na nowy, jakiś włoski i było dobrze przez 3 dni. Potem problem znowu ten sam. Znowu kupiłem czujnik, tym razem jednak chiński, bo sporo tańszy, a stwierdziłem, że jak tamten tak padł, to może chinol podziała. Niestety, tym razem 2 dni i problem z powrotem. Zauważyłem, że jak robi się ciepły i zaczyna "szaleć", to pomaga odłączenie zasilania owego czujnika. No i tak sobie jeżdżę, że jak silnik robi się ciepły, to wychodzę i odłączam dziada, bo z kolei na zimnym lepiej jest, jak zasilanie czujnika jest podłączone.
Zastanawiam się, czy problemem nie jest coś innego, bo to duży zbieg okoliczności, że tak po sobie padły te czujniki i to w tak krótkim czasie.
Co polecacie zrobić? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie,
karoleczko
[2.0 ABK] Problem z czujnikiem temperatury do ECU, B4
-
- Forum Audi 80
[2.0 ABK] Problem z czujnikiem temperatury do ECU, B4
Ostatnio zmieniony 25 mar 2017, 19:41 przez karoleczko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
na pewno polecamy dobre czujniki np eps lub ori, niestety z chinolami tak jest że pokazują co chcą i padają zaraz, co nie zmienia faktu że to niekoniecznie musi być jego wina.karoleczko pisze:Co polecacie zrobić?
Podłączenie vaga przez kogoś kumatego dużo by tu wyjaśniło.
Zapytam jeszcze tak: masz gaz jak tak to jaki? nie było aby wystrzału gazu?
-
- Forum Audi 80
Dzięki bardzo za odpowiedź!
Właśnie nie jestem pewien, jakiej firmy był ten włoski, na pewno kosztował nowy ok 50zł.
Gaz mam, ale założony dopiero niedawno, problem występował już wcześniej.
Właśnie zastanawiałem się, czy można jakoś zdiagnozować ten problem komputerem, ale nawet nie wiem, jak o to zapytać na jakimś lokalnym forum
Czy jeżeli kupiłbym taki interfejs, mógłby ktoś pomóc mi online? A może zgłębiając delikatnie temat, potrafiłbym zrobić to sam?
Właśnie nie jestem pewien, jakiej firmy był ten włoski, na pewno kosztował nowy ok 50zł.
Gaz mam, ale założony dopiero niedawno, problem występował już wcześniej.
Właśnie zastanawiałem się, czy można jakoś zdiagnozować ten problem komputerem, ale nawet nie wiem, jak o to zapytać na jakimś lokalnym forum
Czy jeżeli kupiłbym taki interfejs, mógłby ktoś pomóc mi online? A może zgłębiając delikatnie temat, potrafiłbym zrobić to sam?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
wszystko jest możliwe i do zrobieniakaroleczko pisze:Czy jeżeli kupiłbym taki interfejs, mógłby ktoś pomóc mi online? A może zgłębiając delikatnie temat, potrafiłbym zrobić to sam?
Sam czujnik można także sprawdzić zwykłym multimetrem z marketu, na forum są jego dane podane w zależności od temp.
ps uzupełnij swój profil by było wiadomo z jakich okolic jesteś to może kogoś kumatego odnośnie abk polecimy z okolicy i ci pomoże.
-
- Forum Audi 80
Właśnie jeżeli chodzi o czujnik, to nie ulega wątpliwości, że jest z nim coś nie tak. Poprzedni (włoski) sprawdzałem multimetrem i okazało się, że jest zepsuty, po czym odłączyłem jego zasilanie (na gorącym silniku) i momentalnie silnik zaczął pracować równo. Z tym jest tak samo, odłączam zasilanie na gorącym i od razu pracuje równo,a pedał nie wpada w podłogę, więc multimetr sobie daruję.
Dane uaktualniłem Pozdrawiam!
Dane uaktualniłem Pozdrawiam!