Witajcie w mojej 80 B4 z 1994r. są na tylnym lewym błotniku i na dole drzwi bałwanki deikatnie lakier podniosło,
Po oczyszczeniu jes zdrowa blacha
Jak postąpic od A do Z
Po wyczyszczeniu do blachy czym pomalowac i do samego lakieru,pewno szpachla też,
jak możecie pdpowiedźcie co kupić i w jakiej kolejności zastosować
moze jakiś link jest lub gotowa podpowiedź
dzięki za pomoc.
[B4 2.3 NG] Rdza jak samodzielnie wyczyścic
- 603mariusz
- Forum Audi 80
- 603mariusz
- Forum Audi 80
Witam dziękuje za pomoc kolego
Czyli tak
1).oszyścić do blachy
2).spryskać tym BRUNOX EPOXY na zdjęciu poniżej.
3). po wyschnięciu na niego nałożyć szpachlę jeżeli trzeba, lub bezpośrednio lakier
4). lakier
ten BRUNOX EPOXY pisze że to tez pokład,czyli dwa w jednym ?(nie trzeba podkładu kupować)
......
Po jakim czasie spryskania tym Brunox (dwie,trzy warstwy) można lakier lub szpachlę kłaść
....
Co znaczy cynowanie ? czy trzeba to robić i samemu raczej sie nie da chyba ?
znalazłem film,cynowania chyba powinno się kłaść jako pierwsze na gołą blachę a potem dopiero ten Brunox,żeby go nie stopiło podczas nagrzewania.
..
Czyli tak
1).oszyścić do blachy
2).spryskać tym BRUNOX EPOXY na zdjęciu poniżej.
3). po wyschnięciu na niego nałożyć szpachlę jeżeli trzeba, lub bezpośrednio lakier
4). lakier
ten BRUNOX EPOXY pisze że to tez pokład,czyli dwa w jednym ?(nie trzeba podkładu kupować)
......
Po jakim czasie spryskania tym Brunox (dwie,trzy warstwy) można lakier lub szpachlę kłaść
....
Co znaczy cynowanie ? czy trzeba to robić i samemu raczej sie nie da chyba ?
znalazłem film,cynowania chyba powinno się kłaść jako pierwsze na gołą blachę a potem dopiero ten Brunox,żeby go nie stopiło podczas nagrzewania.
..
Na BRUNOX słyszałem ostatnio sporo narzekań ale ciężko mi się wypowiadać, bo akurat roboty blacharki i lakieru to lewy jestem wybitnie.
Co do cynowania to trzeba mieć wbrew pozorom sporo wprawy i wiedzy. Co innego zabielenie przewodów, a co innego naprawa tak karoserii. Przygotowanie powierzchni pod cynę, potem pod malowanie...
Na filmikach to wszystko łatwo wygląda. Np. facet rzuca do kosza przez całe boisko i trafia
Aha, uważałbym na benzynę ekstrakcyjną. Coraz gorszy syf na rynek puszczają. Kiedyś pięknie odtłuszczała i wysychała bez śladu, teraz zostawiać lubi nalot. A znajomy rusznikarz mało roboty nie zawalił przy starym rewolwerze, bo zamiast benzyny był jakiś rozpuszczalni, aż w oczy szczypało. Opakowanie sklepowe....
Co do cynowania to trzeba mieć wbrew pozorom sporo wprawy i wiedzy. Co innego zabielenie przewodów, a co innego naprawa tak karoserii. Przygotowanie powierzchni pod cynę, potem pod malowanie...
Na filmikach to wszystko łatwo wygląda. Np. facet rzuca do kosza przez całe boisko i trafia
Aha, uważałbym na benzynę ekstrakcyjną. Coraz gorszy syf na rynek puszczają. Kiedyś pięknie odtłuszczała i wysychała bez śladu, teraz zostawiać lubi nalot. A znajomy rusznikarz mało roboty nie zawalił przy starym rewolwerze, bo zamiast benzyny był jakiś rozpuszczalni, aż w oczy szczypało. Opakowanie sklepowe....
ja wolę brunox na pędzelek i przerwy między warstwami 24 h, masz rację cynowanie przed bo spali brunox
tu masz rację to już jest rozcienczalnik ekstrakcyjny, z racji wykonywanego zawodu zużywamy około 300 l na miesiąc i jest coraz gorszy a zawsze z orlenu bierzemymiron72 pisze:uważałbym na benzynę ekstrakcyjną
- 603mariusz
- Forum Audi 80
Super dziękuję koledzy pierwszy raz to robi
1). Czyli po oczyszczeniu do blachy odtłuścić trzeba benzynę ekstrakcyjną
2). nałożyć pierwszą warstwę Brunoxu
- po 24 h kolejną warstę Brunoxu odczekać 24h
3) nałożyć podkład i po godzinie dwóch
4) Lakier
..............................
Po oczyszczeniu mam zdrową blachę zastanawiam się czy wogóle ten Brunox nakładać
........
a może
oczyścić do blachy zdrowej
benzyną extr. odtłuścić
i nałożyć podkład
i po jakimś czasie podpowiedzcie jakim,po podkładzie dopiero można papierem zacząć docierać do gładniej powiechrzni przed malowaniem ?
papierem zeszlifować do powiechrzni gładkiej
po jakim czasie lakier mozna nałożyć?
1). Czyli po oczyszczeniu do blachy odtłuścić trzeba benzynę ekstrakcyjną
2). nałożyć pierwszą warstwę Brunoxu
- po 24 h kolejną warstę Brunoxu odczekać 24h
3) nałożyć podkład i po godzinie dwóch
4) Lakier
..............................
Po oczyszczeniu mam zdrową blachę zastanawiam się czy wogóle ten Brunox nakładać
........
a może
oczyścić do blachy zdrowej
benzyną extr. odtłuścić
i nałożyć podkład
i po jakimś czasie podpowiedzcie jakim,po podkładzie dopiero można papierem zacząć docierać do gładniej powiechrzni przed malowaniem ?
papierem zeszlifować do powiechrzni gładkiej
po jakim czasie lakier mozna nałożyć?